Tuisyen sekolah tinggi di Singapura

Tuisyen sekolah tinggi di Singapura

Alamatnya hari kepada usahawan, kakitangan dan pelajar kolej junior (pelajar-pelajar sekolah menengah), Singapura Menteri Kewangan Tharman Shanmugaratnam disebut ramai warga Singapura yang berpuas hati dengan cekap pada apa yang mereka lakukan, dengan beberapa benar-benar berusaha untuk menjadi luar biasa.

Sebagai standard pendidikan di Malaysia dan seluruh dunia bangkit, pelajar mendapati ia semakin sukar untuk di kompeten, apatah lagi menjadi luar biasa. Untuk ‘akademik negara Five’, ramai pelajar akan dihantar untuk kelas tuisyen di bangku. Membuat kelas tuisyen boleh didapati dan boleh diakses oleh anak-anak mereka seolah-olah menjadi satu norma bagi ramai ibu bapa yang berkenaan di Singapura. Pengajian matematik dan Pengajian Sains seperti fizik tuisyen adalah biasa di Singapura. Walaupun di Jepun dan United Kingdom, terdapat sokongan awam yang meluas untuk tuisyen sekolah menengah.

Sistem pendidikan di Singapura menggalakkan pelajar untuk mengambil satu spektrum luas mata-pelajaran dengan kedalaman yang mencukupi. Manakala kurikulum secukupnya menyediakan mereka untuk masa depan, ramai pelajar hampir tidak berhenti untuk mempertimbangkan kemungkinan kelas tuisyen. Pelajar sekolah tinggi di Singapura sering mendapatkan fizik H2 tuisyen atau kelas tuisyen matematik H2, yang memberi mereka dengan amalan tambahan atau prospectives yang berbeza dengan konsep yang tertentu, dengan harapan mendapat kelebihan daya saing berbanding rakan-rakan mereka. Pelajar cenderung akademik boleh mencari kelas tuisyen Angin, sementara orang lain tidak membosankan pengulangan konsep-konsep di dalam fizik H2 tuisyen atau kelas tuisyen matematik H2. Ini boleh mengenakan paras tekanan psikologi di kalangan pelajar-pelajar ini, menyebabkan masalah kesihatan yang tidak diduga.

Beberapa pelajar lain di Singapura tidak mempunyai yang mengatakan dalam akademik mereka. Ibu-bapa mereka memanggil mengawal dengan menghantar mereka untuk kelas-kelas tuisyen, dengan mentaliti ‘takut kehilangan’ yang terjalin dalam minda mereka. Hasilnya, pelajar-pelajar melaporkan kepada pelajaran dan merasakan seolah-olah mereka akan indoctrinated bukannya dididik atau bersinar. Oleh itu, ia adalah penting bahawa pelajar memahami dengan jelas keperluannya untuk pelajaran tambahan.

Dalam mana-mana, kelas-kelas tuisyen sekolah menengah sepatutnya menyeronokkan. Menyuntik berseronok di kelas tuisyen tidak hanya menjadikan ia kurang mengerikan, ia lebih membantu dalam perkembangan kognitif dan Intelek pelajar, supaya mereka boleh memaksimumkan potensi mereka sepenuhnya. Selain menjadi mentor dalam kajian mereka, peranan yang dimainkan oleh seorang guru yang terkenal termasuk motivasi dan membayar perhatian yang cermat terhadap mereka. Oleh itu seorang tutor yang rapat dan hubungan pelajar dan tutor yang rendah untuk nisbah pelajar adalah penting.

Oleh itu, ia adalah amat penting bahawa tuisyen junior Kolej menyediakan suatu saluran untuk pembangunan, bukan sahaja dalam aspek pendidikan, tetapi juga dalam kesejahteraan umum setiap pelajar. Berusaha untuk memenuhi jangkaan adalah penting, tetapi pasti tidak menjejaskan kesihatan pelajar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *