Trend Kesihatan baru melibatkan endokrinologi alam sekitar

Trend Kesihatan baru melibatkan endokrinologi alam sekitar

Bidang baru muncul yang terbaru hari ini dipanggil endokrinologi alam sekitar. Doktor kini belajar bagaimana persekitaran endokrinologi dan kesan stres yang dihadapi setiap hari seperti lampu, makanan dan kesesakan pada sistem endokrin yang pelbagai, mengawal kadar penuaan dan kualiti hidup. Bidang ini adalah kini berkumpul untuk menjadi apa yang kita panggil perubatan menopaus.

Envronmental endokrinologi mempunyai akar di dalam kalendar yang terawal, iaitu sejarah kalendar qamari, berdasarkan tempoh masa dari satu bulan ke, atau juga dikenali sebagai lunation. Di negara-negara yang lebih sejuk, konsep tahun ditentukan oleh musim, khususnya menjelang akhir musim sejuk. Tetapi di negara-negara yang lebih panas, di mana musim kurang diucapkan, bulan menjadi unit asas bagi masa.

Kalendar pertama dibangunkan oleh wanita seperti irama badan semulajadi mereka secocok dengan cerapan bulan. 28 hari adalah tidak benar purata kitaran wanita. Dalam kisah-kisah mitos purba ia jelas berkaitan dengan bulan penuh, tetapi dalam dunia moden kitaran wanita terganggu oleh beberapa penyelidik percaya akan kewujudan lampu tiruan dan menggunakan hormon tiruan. Banyak cahaya sumber termasuk TV dan skrin monitor, mungkin perturbed kitaran wanita, dan ia dipendekkan.

Kitaran haid seorang wanita bertindak kepada isyarat alam halus yang banyak dan salah satu daripadanya adalah kehadiran wanita lain. Mereka yang bekerja rapat bersama-sama, atau yang hidup bersama-sama, boleh menolak kitaran haid antara satu sama lain. Ia berlaku melalui bahan-bahan kimia pheromones yang dirembeskan oleh kulit. Sebaik sahaja pengesan hidung mereka mengambil bau, pheromones yang merangsang sistem endokrin, yang kemudian memandu kitaran haid mereka ke dalam corak yang sama.

Terdapat juga bukti-bukti photoperiodicity yang mengawal estrogen penerimaan tetamu bersama-sama dengan sambutan obligate melatonin. Reseptor estrogen akan disekat oleh melatonin. Sebaik sahaja cahaya meningkatkan dengan bulan waxing, rembesan melatonin yang berkurangan, dan membolehkan lebih banyak estrogen.

Doktor yang sedang menjalankan pengajiannya endokrinologi alam sekitar berada dalam memimpin barisan hadapan Kumpulan elit berpandangan doktor dan penyelidik yang cuba untuk meletakkan kaedah saintifik yang kembali ke dalam perubatan, diterajui oleh seorang penyelidik bernama T.S. Wiley.

Focuse kajian mengenai topik-topik berikut: metabolisme Insulin dan kortisol sepanjang hayat; menjelaskan interaksi insulin, SHBG dan estrogen; kesan daripada kemerosotan kualiti tidur seks steroid pengeluaran dan penggunaan; perubahan bermusim dalam hormon naik-turun melalui fisiologi shunt; tindakan steroid seks pada gangguan imunologi, emosi dan neurologi; Bagaimana untuk menggunakan protokol Wiley bagi kesan-kesan sampingan menopaus, hot flashes, Migrain, sakit sendi, masalah lemah kawalan kencing, ayat, endometriosis, hypo dan hyperthyroidism, fibroid, PCOD, insomnia, refluks asid, penyakit pundi hempedu, kulit menipis, vulvodynia, libido rendah, IBS, kemurungan dan kebimbangan; sambungan insulin dan hormon seks untuk kanser; C – reactive protein dan risiko kardiovaskular: mata hippopotamus; penghibridan tindakan hormon steroid dalam tisu reproduktif; tindakan-tindakan yang kompleks steroid seks dalam tisu adipos; dan sistem kardiovaskular dan otak: pandangan dari asas Sains dan kajian klinikal

“Sejak penglibatan saya dengan Wiley dan endokrinologi alam sekitar, saya telah menjadi lebih mendalam tentang perbezaan hormon interaksi dan pemahaman aspek-aspek molekul hormon hubungan,” kata Paige Courtney Ridley M.D.”Ia menjawab soalan-soalan yang sedang dikemukakan mengenai kanser dan lain-lain pucuk yang berlaku bukan sahaja wanita yang menopaus tetapi wanita tersebut dengan ketara perubahan kitaran dicipta oleh interaksi dengan persekitaran toksik estrogen kita.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *