Trend antarabangsa dan dimensi yang berkembang dalam penjagaan kesihatan yang jauh

Trend antarabangsa dan dimensi yang berkembang dalam penjagaan kesihatan yang jauh

Dalam hal ini, dengan cepat mengubah dunia, maklumat komunikasi adalah penting. Kebolehcapaian maklumat sentiasa mencabar dan ia menjadi lebih kompleks apabila ia datang untuk maklumat kesihatan. Kita hidup dalam era komunikasi elektronik yang memudahkan tugas bagi kebanyakan kita hari demi hari. Sebagai contoh, berapa kali dalam setahun Adakah kita melawat cawangan bank fizikal untuk transaksi lagi? Teknologi maklumat dan komunikasi telah mengubah modus operandi selama-lamanya dan saya percaya ia tidak akan kekal sama.Dunia inovasi walaupun menghadapi pelbagai cabaran akan memastikan bahawa perubahan ini hanya berterusan.

Ironinya, apabila ia datang untuk penjagaan kesihatan, kita terpaksa pergi ke hospital untuk tradisional face to face rundingan dan ikut penjagaan. Seperti Lawatan ke hospital, terutamanya susulan untuk preskripsi refills, membawa kepada peningkatan kos penjagaan dan menurunkan penggunaan optimum sumber-sumber penjagaan kesihatan. Komuniti penjagaan kesihatan adalah mencari perubahan yang boleh mengubah penghantaran penjagaan kesihatan dan membawa kesihatan yang lebih berkualiti dalam dimensi dengan harga yang berpatutan, mapan dan bertanggungjawab.
Manakala eHealth adalah penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi untuk kesihatan di laman web tempatan dan jarak (WHO 2004a), Telemedicine atau telekesihatan (terma-terma yang digunakan secara bertukaran) penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi untuk diagnosis atau rawatan di tapak yang jauh.

Telekesihatan adalah jauh penghantaran maklumat melalui teknologi-teknologi telekomunikasi dan perkhidmatan berkaitan kesihatan. Telekesihatan boleh berlaku antara pesakit dan clinician yang atau antara dua pakar, yang kedua yang biasanya digambarkan sebagai telemedicine. Ia merangkumi pelbagai teknologi, bermula dari rumah pemantauan sistem Pendispensan Mesin perubatan pesakit yang tak terhingga.[1]

Satu dekad yang lalu, pihak-pihak berkepentingan penjagaan kesihatan cepat rasa kepentingan subjek tetapi yang perlahan dalam penggunaan. Pelbagai inisiatif yang perlahan tetapi mantap di peringkat global akan meningkat penggunaan telekesihatan/Telemedicine. Pada satu hujung, terdapat negara-negara maju yang mempunyai banyak teknik yang ditapis dan matang dalam amalan penjagaan kesihatan dengan menggabungkan jelas proses di tempat kerja sementara yang lain, terdapat membangun atau negara-negara terbelakang di mana penjagaan kesihatan adalah tidak wujud di bahagian masyarakat. Anehnya, kebanyakan negara kini menggunakan telemedicine aplikasi dan teknik-teknik dalam penjagaan kesihatan sebab mereka sendiri. Untuk meluluskan telemedicine, infrastruktur komunikasi maklumat adalah penting. Rangkaian sistem adalah penting bagi penyelarasan antarabangsa yang akan datang, kerjasama dan usahasama dalam bidang penjagaan kesihatan global.

Inisiatif-inisiatif antarabangsa

Walaupun banyak cabaran yang perlu penggunaan telemedicine di pelbagai peringkat, satu perkembangan yang ketara boleh dilihat di seluruh dunia ke arah adopting telemedicine aplikasi, peralatan dan teknik. Telemedicine telah menjadi satu medium yang berkuasa dan telah menambah dimensi baru untuk penjagaan kesihatan, bukan hanya menyebabkan therapeutive penjagaan kesihatan, tetapi juga penjagaan pendidikan, menyokong dan pencegahan. Inisiatif-inisiatif Telemedicine boleh disaksikan di seluruh dunia dalam pelbagai bentuk dan dimensi. Ia mempunyai jangkauan di negara-negara seperti India, Nepal, Pakistan, Korea, Australia dalam Asia, negara-negara di Afrika dan kehadiran yang berbeza-beza di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Kanada dan United Kingdom pada masa yang sama.

Fokus peningkatan dalam penggunaan aplikasi telekesihatan di seluruh dunia menjangkakan pertumbuhan yang hampir 10 peratus setahun dalam aplikasi klinikal semasa pasaran ini dijangka menyentuh AS$ 703 juta dan minda yang boggling AS$ 3987 juta dalam aplikasi homecare 2010 [2] dengan setahun sebanyak 56 peratus.

eHealth menjadi tunggak ketiga penjagaan kesihatan Eropah (€11 bn pada tahun 2004, dianggarkan sekitar €50 bn 2010) dan dijangka menyentuh lebuhrayanya lima peratus daripada bajet kesihatan keseluruhan menjelang 2010. Sebagai contoh, dalam perkembangan terkini dalam NPfIT, wilayah dan Kent, Newham Cornwall sedang telemedicine juruterbang untuk lebih 3,000 pesakit, dan pada masa ini dibiayai oleh Jabatan perdagangan dan industri dan komuniti dan kerajaan tempatan. Menurut laporan DoH dalam meningkatkan pengurusan penyakit kronik, lebih daripada 15 juta orang dewasa di UK yang hidup dengan penyakit yang kronik [3]. DoH yang telah dilancarkan baru inisiatif telekesihatan 2008 dipanggil seluruh sistem lama tempoh syarat penunjuk program yang akan memasang peranti lebih daripada 7,000 di tiga kawasan terpilih (Kent, Newham dan Cornwall). Alat-alat ini dapat mengukur tahap glukosa darah, nadi dan darah, serta menyampaikan peringatan ubat-ubatan dan memantau kadar penghunian katil.

Penyelesaian berasaskan satelit telekesihatan sedang giat dijalankan. Syarikat-syarikat swasta akan bekerjasama dalam usaha baru dan menjalankan projek yang berhasrat untuk menyambung telekesihatan pengguna komuniti di seluruh Eropah termasuk Cyprus, Poland, Perancis dan UK, sebagai rakan kongsi.

Scotland adalah maju dari segi telekesihatan, dan ini adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh negara geografi dengan pelbagai lokasi yang terpencil yang boleh mendapat manfaat daripada penjagaan yang jauh. Kerajaan menubuhkan Forum tindakan Telemedicine Scotland kerana awal tahun 1999 dan pada tahun 2006 Pusat Scotland untuk telekesihatan (SCT) diwujudkan, yang menjalankan pelbagai projek.

Terdapat banyak inisiatif di Amerika Syarikat juga di mana Telemedicine semakin digunakan untuk menangani pelbagai cabaran. Salah satu itu adalah Tele-psikiatri di kawasan-kawasan luar bandar di mana pakar-pakar yang pendek bekalan. Telemedicine kini melebarkan sayapnya di hampir semua kepakaran dengan kaedah penghantaran yang menggunakan satelit, telefon, videoconferencing dan bahkan telekesihatan robot yang serba boleh. AS tentera Telemedicine dan Pusat Penyelidikan Teknologi maju (TATRC) menguruskan lebih daripada 200 projek penyelidikan dalam teknologi perubatan yang maju, dengan tumpuan dalam bidang-bidang seperti simulasi, pembelajaran jarak jauh, maklumat dan komunikasi atau robotik untuk menamakan beberapa. Dalam tahun-tahun kebelakangan, TATRC meningkat secara progresif portfolio antarabangsa dan kini menyelia beberapa program kerjasama dengan negara-negara asing.

Terdapat satu contoh yang indah penggunaan telemedicine semasa 2005 bencana gempa bumi di Pakistan, di mana populasi 150,000 rawatan yang diperlukan bagi jawatan yang teruk quake gangguan mental. Cadangan telah dibuat untuk menggunakan teknologi e-psikiatri, kerana terdapat beberapa sumber yang berkelayakan untuk membantu kawasan-kawasan terpencil yang meluas terjejas. Institut psikiatri di Rawalpindi digunakan sebagai hab utama bagi menghubungkan pusat-pusat yang jauh. Dengan sumber terhad kesihatan mental dan penjagaan kesihatan mental tidak hampir wujud dalam persediaan penjagaan primer, e-psikiatri dipenuhi jurang setakat yang besar.

Terdapat satu lagi contoh di India di mana sebuah organisasi bukan untung, Yayasan Byrraju dicipta pencapaian luar biasa dengan menyambung lebih satu juta orang di kampung-kampung yang 185 di Andhra Pradesh, India. Bertujuan untuk membuat Perkhidmatan menyediakan harapan penduduk luar bandar dalam bidang penjagaan kesihatan dan pendidikan. Inisiatif berterusan ini telah membantu menyelamatkan banyak nyawa kedua pendapat dan mewujudkan kesedaran penjagaan kesihatan.

Cabaran-cabaran dan faedah

Jalan di hadapan adalah mencabar bagi semua pihak yang berkepentingan. Antara cabaran tersebut adalah:

• Kos pelaksanaan, penyelenggaraan dan kemampanan
• Kewujudan talian telekomunikasi berkelajuan tinggi
Kesediaan organisasi penjagaan kesihatan rendah •
• Piawaian penjagaan kesihatan tidak seragam
• Deployable penyelesaian sesuai untuk pasaran yang berbeza

Faedah-faedah penggunaan strategik jauh penyelesaian penjagaan kesihatan adalah sangat besar sekiranya dilaksanakan dengan objektif memberi tumpuan keperluan di setiap rantau geografi. Ia boleh:

• Meningkatkan akses kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan di kawasan-kawasan yang kurang liputan perkhidmatan dan luar dengan teleconsultation dan menggunakan tele-ECG dan program-program TelePACS.
• Mengurangkan masa perjalanan dan pengurangan bayaran bagi pesakit yang hanya perlu untuk refill preskripsi.
• Meningkatkan kualiti penjagaan kesihatan melalui diagnosis yang tepat pada masanya dan rawatan. Sebagai contoh, jika ECG data dihantar pada peringkat awal angina, maka tindakan sewajarnya boleh diambil untuk mengawal kerosakan selanjutnya dalam emas.
• Mengurangkan pengasingan pengamal luar bandar. Pendapat kedua membantu pengamal luar bandar untuk kekal berhubung dengan pakar-pakar dan juga mengasah kemahiran mereka pada masa yang sama.
• Memperluaskan pendidikan sekarang yang menonjolkan bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Telemedicine boleh membantu mewujudkan kesedaran tentang pelbagai penyakit dan datang sangat berguna pada masa bencana alam dan wabak.
• Meningkatkan kualiti jagaan bagi orang dengan kronik atau penyakit gaya hidup, seperti kencing manis.

Bottom Line

Telemedicine mempunyai potensi untuk mengubah dinamik penjagaan kesihatan tetapi penggunaan optimum yang masih belum dapat dimanfaatkan. Ia menjamin kerjasama dari semua segmen komuniti penjagaan kesihatan untuk menentukan dan menggunakan standard yang seragam, penyelesaian deployable yang kos efektif dan minda untuk menukar penyampaian penjagaan kesihatan. Manakala pihak berkuasa awam atau kerajaan boleh mandat pembangunan penyelesaian berdasarkan keperluan masa depan, pemain peribadi boleh menyokong dengan membawa deployable keupayaan dan kematangan ke dalam sistem. Ini boleh dilakukan dengan mewujudkan penyelesaian penjagaan kesihatan yang inovatif yang membolehkan sistem semasa menyambung ke telemedicine untuk merubah kualiti perkhidmatan penjagaan kesihatan ke tahap yang diingini tahap di mana ia menjadi lebih mudah, dengan harga yang berpatutan, berkualiti dan mampan dan akhirnya membantu masyarakat secara keseluruhannya.

Rujukan:

(Cabaran daripada Telemedicine di negara membangun, 21 Mac 2007 oleh rodney itaki)

(Bagaimana teknologi digunakan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan penjagaan kesihatan)

eHEALTH: inisiatif-inisiatif antarabangsa, arah-aliran dan struktur oleh F. Lievens, M. Jordanova

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *