Treadmill dan Elliptical Machine – dua peralatan senaman kardio yang terbaik untuk anda

Treadmill dan Elliptical Machine – dua peralatan senaman kardio yang terbaik untuk anda

Selain pengambilan makanan yang sihat, kerap bersenam merupakan komponen penting untuk mempunyai tubuh yang sihat. Banyak jenis senaman yang boleh dilakukan, latihan kardio nampaknya telah menjadi rutin yang perlu bagi individu-individu yang banyak. Jika anda hanya bermula dalam Kecergasan, senaman adalah senaman yang khusus memberi tumpuan kepada otot-otot besar yang berbeza daripada tubuh manusia yang akan membantu meningkatkan kecekapan jantung dan paru-paru. Terdapat banyak jenis latihan kardio yang boleh anda ikuti. Mereka boleh berjalan, berjoging, mendayung, Berbasikal dan sebagainya.

Latihan kardio telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan jika dilakukan secara kerap seperti jantung, merendahkan tekanan darah yang tinggi, meningkatkan proses metabolisma, menguatkan dan juga sangat berguna apabila ia datang untuk mengurangkan berat badan. Pendek kata, mendapatkan latihan kardio biasa beberapa kali seminggu akan meningkatkan dengan ketara kesihatan bukan sahaja hati anda, tetapi seluruh tubuh anda juga.

Walaupun senaman jenis ini boleh dilaksanakan tanpa memerlukan Mesin tertentu Namun, ia tidak menyakitkan untuk membeli peralatan senaman kardiovaskular untuk gimnasium rumah anda. Melakukan senaman kardiovaskular yang rutin dengan bantuan bahagian tertentu daripada peralatan akan bukan sahaja membolehkan anda untuk mencapai matlamat kecergasan yang maksimum dalam tempoh masa yang lebih pendek, ia akan juga membuat anda bermotivasi untuk bersenam dalam jangka masa panjang. Bukan untuk menyebut, Mesin purata kardio yang anda boleh membeli hari ini dilengkapi beberapa ciri-ciri inovatif yang telah terbukti untuk menggalakkan banyak individu-individu yang malas untuk memecahkan peluh yang secara tetap. Ia boleh terbina dalam televisyen, bicu audio untuk pemain muzik, pelbagai jenis program senaman, dan banyak lagi. Dalam erti kata lain, peralatan senaman kardio menawarkan anda cara yang mudah untuk rutin latihan di dalam privasi di rumah anda.

Apabila mempertimbangkan membeli peralatan senaman kardiovaskular, Terdapat banyak pilihan yang anda boleh memilih dari, dan sudah tentu, menentukan mana satu untuk membeli ini sesungguhnya bergantung kepada kehendak peribadi anda. Dalam beberapa perenggan yang seterusnya, kita akan membincangkan dua paling dalam peralatan senaman kardio permintaan di pasaran semalam. Mereka adalah treadmill dan jurulatih elliptical.

Berjalan atau berjoging masih dianggap antara senaman yang paling menyenangkan dan selesa untuk semua orang, tidak kira apa peringkat umur dan kecergasan. Sebab ini adalah tidak menghairankan jika dua yang paling meluas digunakan kardio peralatan senaman akan treadmill tersebut dan kemudian Mesin elliptical. Treadmill dan jurulatih elliptical telah telah disarankan oleh ramai pakar kesihatan dan kecergasan kerana hakikat kedua-dua mesin ini biasanya mudah untuk beroperasi lagi amat membantu dalam meningkatkan kualiti kesihatan. Mesin senaman kardio dua ini menyediakan anda dengan senaman kardiovaskular yang menguntungkan, tetapi dengan cara yang berbeza. Sebuah treadmill adalah Mesin kecergasan yang membolehkan anda untuk berjalan atau berlari semasa tinggal di satu tempat kerana ia mempunyai tali pinggang berputar yang didorong oleh motor. Berbanding jika anda sedang berjalan atau berjalan pada konkrit dan permukaan asfalt, bersenam pada sebuah treadmill adalah lebih selamat untuk sendi lutut kerana ia biasanya direka dengan bahan cushioned yang boleh mengurangkan kemungkinan kecederaan lutut. Dalam kemajuan teknologi hari ini, ia adalah sangat mudah bagi anda untuk mendapatkan sebuah treadmill yang penuh daripada ciri-ciri yang terkini. Semasa menggunakan sebuah treadmill, anda boleh melakukan pelbagai latihan bergantung kepada tahap kemahiran kecergasan anda. Anda boleh menukar kelajuan, paras rintangan, termasuk mensimulasikan berjalan naik atau turun bukit.

Senaman elliptical sebaliknya adalah sedikit lebih maju. Tidak seperti treadmill yang pada asasnya digunakan untuk sasaran tubuh yang lebih rendah, elliptical trainer membolehkan anda untuk mendapatkan senaman sepenuhnya kerana ia menyediakan anda dengan Bar pemegang dua supaya anda boleh mendapatkan tangan anda aktif semasa bersenam. Boleh dikatakan bahawa senaman elliptical adalah kombinasi mendayung, Berbasikal dan merentas negara Berski. Dengan cara ini, bersenam dengan bantuan sebuah mesin elliptical adalah seperti anda sedang sedang terlibat dalam beberapa aktiviti fizikal secara serentak. Dan hasilnya adalah bahawa jenis peralatan ini memberikan anda senaman yang lengkap untuk seluruh tubuh anda, atas dan bawah, yang akan membantu anda untuk memiliki sebuah badan serta tona. Selain itu, seperti sebuah treadmill yang bermotor, elliptical trainer juga biasanya menawarkan pelbagai program-program yang ditetapkan serta menyeronokkan ciri-ciri.

Jadi, bekerja dengan bantuan rumah treadmill atau elliptical trainer sahaja tidak akan membantu anda untuk mendapatkan satu senaman kardio yang besar, tetapi juga akan menyimpan anda bermotivasi untuk kerap bersenam di keselesaan rumah anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *