Topik-topik yang pantang

Topik-topik yang pantang

Boleh mengelakkan topik pantang dalam komunikasi mempunyai kesan yang penting kepada pelanggan, rakan kongsi, rakan sebaya, Keluarga, dan rakan-rakan? Bagaimana perbualan dan tulus Memperkasakan peguambela yang dipercayai?

Apakah perbezaan di antara Penasihat yang dipercayai dan peguambela yang dipercayai?

Penasihat yang dipercayai membekalkan pengalaman pakar, pendidikan, dan pengetahuan dengan yuran, pampasan atau jualan. Penasihat menyediakan wawasan yang berguna, dan boleh membantu Arkitek penyelesaian yang sesuai untuk keperluan individu anda, atau untuk menangani masalah anda.

Peguambela yang dipercayai melabur dan pengalaman, pendidikan, dan pengetahuan demi membolehkan anda untuk mencapai matlamat anda. Peguambela itu terpakai insight, dan adalah peserta yang aktif dalam membina penyelesaian yang sesuai atau alat untuk mencapai cita-cita anda.

Penasihat yang dipercayai boleh menjadi peguambela yang dipercayai. Terma-terma yang tidak saling eksklusif. Persoalannya ialah, anda bertindak dengan kesahihan dan integriti bagi obligasi pelanggan dan rakan-rakan anda, atau anda hanya bertindak kerana tanggungjawab sebenar anda untuk diri sendiri?

Peguambela yang dipercayai boleh menjadi pembekal, kontraktor, rakan niaga, rakan sekerja, atau rakan sebaya. Cadangan Penasihat yang dipercayai boleh menyebabkan jualan. Tindakan-tindakan hasil peguambela yang dipercayai dalam hubungan. Pembangunan rangkaian hubungan boleh menyebabkan jualan, dan pasti akan mengakibatkan peluang-peluang yang lebih baik. Hubungan dengan peguambela yang dipercayai mewujudkan peluang-peluang untuk komunikasi yang bermakna dan unbridled, kerana tanggungjawab antara pelanggan dan Penasihat adalah lebih penting daripada risiko merupakan tindak balas kepada nasihat.

Apakah faedah-faedah komunikasi terbuka dan unbridled?

Jika ada peluang untuk menjalankan perniagaan, ia adalah lebih cekap untuk menentukan skop, batasan, jangkaan, risiko, dan ganjaran komitmen perniagaan dan urus niaga dalam dialog yang benar-benar dan tulus dan jujur. Ini bukan sahaja expedites proses, ia juga jelas mengenal pasti dan alamat halangan-halangan yang mungkin sebaliknya rundingan kelewatan atau gerai. Komunikasi dan tulus membolehkan semua pihak untuk berkongsi kebimbangan, cungkil dan menangani Tempahan yang boleh meletup jika tidak pada peringkat yang seterusnya dalam proses. Jika halangan-halangan yang menghindar apa-apa peluang perniagaan serta merta, maka ia adalah lebih baik untuk mengenal pasti fakta awal dalam hubungan dan memupuk obligasi sehingga apa-apa masa yang halangan-halangan yang boleh diselesaikan bersama. Keseluruhan proses ini dipermudahkan apabila agenda-agenda yang tersembunyi yang akan dikeluarkan, matlamat yang didedahkan, dan tanggungjawab bersama sejajar.

Adakah anda mempunyai keyakinan untuk mengambil bahagian dalam komunikasi unbridled? Kaji selidik baru oleh MF pelaburan pengurusan mendedahkan bahawa majoriti pelanggan dan Penasihat mempunyai masa yang sukar untuk bercakap tentang isu-isu asas. Dalam bercakap dengan merupakan Perancang Kewangan, 98% daripada pelanggan dan penasihat-penasihat yang memberi respons kepada kajian ini mendedahkan bahawa mereka mengelak topik-topik seperti masalah kesihatan dan jangka hayat. Hasilnya, membangunkan rancangan kewangan untuk Keselamatan sepanjang hayat boleh berdasarkan andaian-andaian yang salah.

Menurut kajian oleh pengurusan pelaburan MF, peratusan berikut Penasihat Kewangan dan pelanggan dielakkan topik-topik ini pantang:

* 55% dielakkan membincangkan hayat

* 53% dielakkan membincangkan isu-isu kesihatan

* 34% dielakkan membincangkan berapa lama simpanan akan lepas

* 34% dielakkan membincangkan perancangan legasi

Sebagai klien, Apakah risiko peribadi yang diperkenalkan apabila apa-apa topik kritikal yang pantang sopan dielakkan kerana topik ini mungkin sedikit tidak selesa pada mulanya? Sebagai peguam bagi pelanggan, berapa banyak lebih bermakna adalah hubungan apabila Penasihat Kewangan peribadi menunjukkan kedalaman kewajipan dengan menangani topik-topik yang paling kritikal yang boleh memberi kesan kepada kestabilan kewangan pelanggan pada tahun-tahun akan datang?

Mengkaji situasi anda sendiri dan agenda peribadi anda. Adakah anda selesa dalam perbualan anda tentang cuaca, dan mengelakkan risiko perbualan sebenar sabar? Atau, Adakah anda mempunyai keyakinan untuk mengambil bahagian dalam komunikasi dan tulus dan unbridled tentang tajuk-tajuk yang paling berkaitan dengan pelanggan, rakan kongsi, rakan-rakan, ahli keluarga dan rakan-rakan?

Komunikasi dan tulus tidak bermakna ketadbiran atau kontroversi. Ia, bagaimanapun, kadang-kadang memperkenalkan satu situasi yang tidak selesa buat sementara waktu apabila pihak-pihak yang terlibat dalam dialog itu tiba-tiba terdedah dengan kejujuran dan keterbukaan. Sampai ke tengah-tengah para pelanggan dan rakan-rakan anda dengan sampai ke tengah-tengah perbualan, dan menjadi peguambela yang dipercayai.

______________________________________________________

Kata-kata hikmat

“Marilah kita. menumbangkan totems itu, melanggar pantang larang. Atau lebih baik, marilah kita menganggap mereka dibatalkan. Coldly, marilah kita menjadi bijak.”
-Pierre Trudeau

“Jika memang anda mesti dan tulus, menjadi dan tulus indah.”
-Al-Ghazali Kahlil

“Ia adalah Penasihat yang mengalami tempahan dari nasihat yang buruk.”
-John Mehrmann

______________________________________________________

John Mehrmann adalah penulis The dipercayai peguambela: mempercepatkan kejayaan dengan kesahihan dan integriti, panduan asas untuk mencapai jualan yang luar biasa dan mengekalkan pelanggan yang setia. Buku revolusi ini terpakai puncak pengurusan teknik-teknik dan kemahiran kepimpinan, dengan akal dan aplikasi praktikal untuk mengembangkan perniagaan, mengekalkan kesetiaan pelanggan, dan menggunakan bakat yang peribadi untuk kejayaan peribadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *