Topik-topik perbahasan untuk pelajar sekolah tinggi

Topik-topik perbahasan untuk pelajar sekolah tinggi

Kompilasi beberapa topik perbahasan yang menarik bagi pelajar-pelajar sekolah menengah yang akan memastikan bahawa pelajar-pelajar tidak perlu berdebat mengenai topik-topik yang sama berulang-ulang kali. Teruskan membaca untuk senarai beberapa topik perbahasan yang menarik bagi pelajar-pelajar di peringkat sekolah menengah.

Apabila ia datang untuk berdebat, perkara yang paling teruk yang pernah anda boleh menemui adalah pengulangan topik, sudah tentu dengan perubahan kecil di sana sini. Walaupun terdapat pelbagai topik ucapan untuk dipilih, kami tidak mampu membentuk minda kita yang ini adalah topik-topik yang ‘ideal’. Tidak hairanlah ada yang begitu banyak kekeliruan dalam memilih yang terbaik daripada senarai topik-topik perbahasan untuk pelajar sekolah tinggi. Pemerintahan di ibu jari adalah mudah – lebih menarik topik, lebih bersemangat akan penyertaan.

Kepentingan berdebat

Ia adalah penting untuk memupuk tabiat baik sesetengah kanak-kanak dalam kanak-kanak mereka sendiri, dan apa yang lebih baik cara untuk berbuat demikian tetapi untuk membuat aktiviti-aktiviti akademik mereka yang menarik. Salah satu akademik aktiviti tersebut yang boleh menyumbang kepada pembangunan kanak-kanak anda kepada tahap yang hebat berdebat. Banyak perkara yang kanak-kanak belajar dari berdebat, yang paling penting dua antaranya seni pujukan dan kepentingan mengikuti perkembangan hal-ehwal semasa. Terlibat dalam perbahasan juga membantu kanak-kanak digunakan untuk pengucapan awam, yang kini salah satu atribut yang paling penting pengajian tinggi di pelbagai bahagian dunia.

Topik-topik perbahasan untuk pelajar sekolah tinggi

Definisi sekolah tinggi cenderung untuk berbeza daripada satu negara dengan yang lain. Di dalam Amerika Syarikat, istilah ini digunakan untuk merujuk kepada sekolah menengah atas yang termasuk gred 9 hingga Gred 12. (Dalam sesetengah kes, ia bermula dari gred 10 dan terus Gred 12.) Mengambilkira yang, zaman kanak-kanak yang belajar di sekolah menengah akan berkisar antara 14 hingga 18 tahun. Ketika ini hidup, pemahaman kanak-kanak dalam masyarakat adalah dalam fasa pembangunan. Fakta ini perlu diambil kira semasa menyusun senarai topik perbahasan yang menarik bagi pelajar-pelajar yang belajar di sekolah menengah. Manakala topik seperti ‘Pengisytiharan Inggeris sebagai bahasa utama dunia’ mungkin agak terlalu mudah untuk kanak-kanak ini, topik seperti kebaikan dan keburukan euthanasia mungkin agak sukar bagi mereka untuk memahami. Melalui senarai topik-topik perbahasan bagi pelajar-pelajar yang diberikan di bawah akan memudahkan anda untuk memahami tentang apakah topik-topik perbahasan sekolah tinggi yang sesuai untuk pelajar-pelajar dalam kumpulan umur 14 hingga 18.
1. Adakah hukuman mati berhak mendapat tempat dalam masyarakat yang bertamadun?
2. Adakah perang Amerika terhadap keganasan yang wajar?
3. Adakah euthanasia berhak mendapat tempat dalam masyarakat yang bertamadun?
4. Adakah sekolah-sekolah awam satu jantina menjadi lebih berkesan daripada rakan-rakan mereka bercampur?
5. Sekiranya permainan video yang ganas akan diharamkan?
6. Pengaruh televisyen pada cantuman minda – baik atau buruk.
7. Penyumberan luar pekerjaan untuk negara-negara membangun.
8. Adakah pengklonan manusia luarbiasa?
9. Penggunaan telefon bimbit di sekolah.
10. Sekiranya sistem penggredan di sekolah-sekolah akan dimansuhkan?
11. Sosial rangkaian boom di internet.
12. Adakah pemanasan global keterlaluan?
13. Adakah undang-undang agak terlalu lembut pada selebriti itu?
14. Adakah celebs sasaran mudah apabila ia datang kepada brickbats?
15. Pembangunan tenaga nuklear untuk tujuan komersil.
16. Alternatif tenaga sumber kebaikan dan keburukan.
17. Bertanggungjawab manusia kepupusan spesies haiwan dari planet ini?
18. Media penapisan Pro dan kontra.
19. Adakah tahanan benar-benar berkhidmat tujuan?
20. Adalah amalan haiwan ujian wajar?
Menjadi bersenjata dengan topik-topik perbahasan yang menarik ini untuk pelajar sekolah tinggi akan memberikan Institut anda pasti kelebihan yang apabila ia datang kepada pembangunan keupayaan Intelek kanak-kanak. Melalui senarai ini mesti telah memberi satu idea kasar tentang bagaimana tajuk-tajuk perdebatan yang bertujuan untuk pelajar-pelajar harus, dan berdasarkan ini anda boleh datang dengan beberapa topik baru anda sendiri. Dengan begitu banyak isu-isu penting antarabangsa yang berlaku di pelbagai bahagian dunia hari, harus ada kekurangan tiada topik perbahasan yang baik untuk pelajar-pelajar untuk memilih daripada. Anda hanya perlu diingat bahawa Kumpulan umur anda akan melayani adalah 14 hingga 18 tahun dan teruskan dengan topik-topik perbahasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *