Topaz Radiocoblation untuk sakit kaki

Topaz Radiocoblation untuk sakit kaki

Sebelum saya mulakan, saya ingin menegaskan hakikat bahawa sakit adalah Jangan biasa. Jika kaki atau buku lali anda menyakiti, biasanya ada sebab. Beberapa sebab-sebab biasa mungkin termasuk Kasut miskin, jangkitan, kecederaan atau tendon terkoyak atau pengurangan atau ligamen. Memahami dan memperbaiki punca kesakitan, atau membuat pelarasan untuk mengurangkan kesakitan dari semasa ke semasa sering didapati di sini. Apa yang saya mahu Bincangkan adalah rawatan yang baru yang membolehkan pembetulan kesakitan yang tidak diatasi melalui rawatan standard.

Topaz Radiocoblation/Microdebridement rawatan adalah satu prosedur pembedahan invasif minimum yang digunakan untuk merawat sakit kronik kaki daripada keabnormalan ligamen atau tendon. Bagi tahun, sakit kronik tendon atau ligamen yang tidak menyelesaikan dengan rawatan konservatif termasuk rehat, regangan, bracing, lisan atau topik ubat-ubatan atau suntikan sering membawa kepada prosedur-prosedur pembedahan yang agresif dengan tempoh pemulihan yang panjang. Topaz Radiocoblation kini menyediakan satu prosedur invasif minimum yang tidak menjejaskan struktur mekanikal kaki disebabkan oleh teknik pembedahan tradisional. Pemulihan juga adalah pantas dan mudah tanpa perlu splin, acuan, berjalan kaki but atau terapi fizikal. Selalunya, pesakit dirawat akan kembali ke Kasut biasa dalam tempoh 4-5 hari. Ini kembali ke gear biasa Menggilap sering disertai dengan peningkatan yang ketara dalam kesakitan.

Topaz Radiocoblation dilakukan sama ada melalui pembelahan kecil atau melalui kecil “lubang-lubang pin” (percutaneous) dan sering membolehkan cepat kembali ke shoegear biasa dan aktiviti. Prosedur ini menggunakan sebuah tongkat kecil yang menghasilkan gelombang radiofrequency dalam ligamen atau tendon untuk merangsang pembentukan kapal baru darah (neoangiogenesis), pemindahan faktor pertumbuhan, keradangan yang berkurangan, sakit berkurangan dan ligamentous atau pembaikan tendinous. Prosedur ini biasanya dilakukan pada plantar fasciitis atau Achilles tendonitis, dan telah ditunjukkan 80-90% berkesan menyelesaikan kesakitan entiti-entiti ini.

Keberkesanan prosedur ini juga dapat ditingkatkan melalui penambahan plasma kaya platelet yang disuntik tempatan. Semasa prosedur, sejumlah kecil darah boleh diambil dari pesakit dan tertumpu untuk membenarkan gabungan besar protein, sebagai platlet, faktor-faktor pertumbuhan dan penyembuhan sel-sel yang akan terus disuntik ke dalam tendon dirawat atau ligamen untuk satu kelajuan proses pemulihan.

Plasma platelet-kaya atau PRP telah digunakan selama bertahun-tahun untuk merawat luka dan merangsang penyembuhan di kawasan-kawasan yang sebelum ini sukar untuk sembuh. Dengan menambah rawatan ini untuk prosedur Topaz sudah berkesan, kebarangkalian penyembuhan meningkat kepada 90% ke atas. Keputusan yang sama tidak dianggap mungkin dengan rawatan sebelumnya.

Walaupun rawatan ini akan state-of-the-art apabila ia datang untuk rawatan sakit kaki, mereka telah digunakan selama bertahun-tahun oleh Pakar Bedah Ortopedik dalam merawat tendon di tempat lain. Begitu juga, mereka menemui kejayaan yang cemerlang dengan rawatan ini.

Jadi ingatlah, kesakitan anda tidak biasa. Menderita sakit kaki sekarang tidak perlu, walaupun rawatan konservatif yang sebelumnya telah gagal. Satu teknik baru sekarang wujud untuk membantu mengurangkan kesakitan anda dan mengembalikan anda ke aktiviti biasa dengan lebih cepat. Kesakitan ini tidak lagi perlu teman untuk berjalan. Anda layak dapat percuma dari sakit ini. Ia adalah giliran anda. Anda harus mempunyai peluang untuk menikmati kehidupan anda sentiasa mempunyai.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Gunung Barat kaki & Institut buku lali

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *