Top 6 pembinaan lokasi bahaya!

Top 6 pembinaan lokasi bahaya!

Tapak bina dianggap paling berpotensi berbahaya dan accident-prone bahagian mana-mana persekitaran kerja. Pendedahan yang berlebihan kepada bahaya tapak pembinaan ini mendedahkan pekerja kepada kecederaan dan kematian yang mungkin. Untuk mengelakkan ini, Syarikat harus tahu bagaimana untuk mengenal pasti dan sedar tentang bahaya semua mungkin bahawa boleh jadi menghadapi semasa operasi perniagaan biasa. Dalam pekerjaan Keselamatan & pentadbiran Kesihatan (OSHA) mahukan setiap pekerja mempunyai ilmu mereka kecenderungan untuk memudaratkan atau kecederaan di tempat kerja.

Disenaraikan di bawah tapak pembinaan enam atas bahaya dikenalpasti oleh Keselamatan dan pentadbiran Kesihatan (OSHA):

1. Elektrik-bekalan elektrik merupakan salah satu bahaya terbesar kepada rakyat sama ada di rumah atau di tempat kerja. Pekerja-pekerja talian kuasa, Juruelektrik dan jurutera elektrik sentiasa berusaha dengan bekalan elektrik dan boleh menghadapi pendedahan kepada bahaya ini secara harian. Di tapak pembinaan, cara terbaik untuk mencegah bahaya jenis ini adalah untuk pekerja talian kuasa supaya jarak kerja yang selamat dari talian kuasa. Langkah-langkah berjaga-jaga yang lain termasuk mengawal dan penebat kenderaan yang mereka boleh berfungsi. Ini akan membantu mencegah bahaya elektrik dari mencederakan mereka ketika bekerja.

2. Pengorekan dan Trenching – OSHA telah diiktiraf pengorekan dan trenching sebagai operasi tapak pembinaan Tempahan berbahaya. Dari tahun 2000 hingga 2006, Biro buruh Amerika Syarikat dan Statistik (USBLS) mencatatkan 271 kematian pekerja di trenching dan cave-ins. Bahaya ini akan boleh dicegah namun kecederaan yang berkaitan dengan bahaya ini masih berlaku. Kedua-dua majikan dan pekerja mesti mengikut piawaian keselamatan dan menggunakan kelengkapan perlindungan untuk meminimumkan bahaya semasa trenching dan penggalian.

3. Jatuh – jatuh dari scaffolding lebih enam kaki atau tangga tetap lebih daripada dua puluh kaki adalah pembinaan lokasi bahaya yang paling berbahaya dan biasa. Jatuh dari tempat tinggi seperti tangga, perancah dan bumbung akaun lebih daripada lima puluh peratus daripada kemalangan yang berlaku di tempat kerja. Punca biasa kejadian ini adalah tergelincir, tersadung dan menggunakan tangga yang tidak stabil. Terdapat beribu-ribu sebab-sebab kejatuhan bahaya dan untuk menghapuskan risiko tersebut, majikan perlu atur cara perlindungan jatuh sebagai sebahagian daripada mana-mana keseluruhan tempat kerja Keselamatan dan Kesihatan program. Pekerja perlu dilatih untuk mengenalpasti dan menilai bahaya jatuh dan sedar sepenuhnya tentang bagaimana untuk mengawal pendedahan kepada risiko-risiko tersebut serta tahu bagaimana untuk menggunakan alat perlindungan jatuh dengan betul.

4. Stairways dan tangga – mengikut piawai kesihatan dan Keselamatan pembinaan, stairways dan tangga dan OSHA adalah punca utama kecederaan dan kematian di kalangan pekerja-pekerja binaan. Kecederaan ini direkodkan adalah cukup serius untuk pekerja yang cuti sakit. OSHA mencatatkan kira-kira 24,882 kecederaan dan 36 kematian Tahunan yang berkaitan dengan jatuh dari stairways dan tangga yang digunakan di tapak bina. Untuk mengelakkan kemalangan dan kecederaan tersebut, majikan dan pekerja mesti mematuhi peraturan am dalam OSHA untuk selamat menggunakan tangga dan stairways.

5. Perancah – setiap tahun, kira-kira 60 pekerja mati oleh jatuh dari perancah; pembinaan satu daripada lima tapak jatuh adalah maut. Tempahan potensi risiko perancah adalah kerana bergerak scaffold komponen; kegagalan scaffold berkaitan kerosakan komponennya; kehilangan beban; dilanggar oleh bahan-bahan yang digantung; kejutan elektrik; dan tidak wajar ditubuhkan. Pekerja-pekerja binaan yang berhimpun dan Hapus perancah dan platform yang bekerja di tapak pembinaan menghadapi risiko kecederaan yang serius akibat jatuh. Bahaya perancah ditangani oleh dinyatakan Standard OSHA. Mereka memberi syarat-syarat yang tertentu bagi beban maksimum, apabila menggunakan perancah, bracing dan penggunaan berukuran.

6. Berat peralatan pembinaan – kira-kira 100 pekerja-pekerja tapak binaan mati setiap tahun disebabkan oleh peralatan pembinaan berat. Punca-punca utama kemalangan tersebut termasuk: Tanah pekerja yang melanda apabila kenderaan itu sandaran atau mengubah arah; apungan peralatan yang mencederakan operator; selok-belok menjalankan Bilakah brek tidak betul ditetapkan; dan alasan pekerja yang dihancurkan oleh peralatan yang jatuh dari backhoes, baldi dan lain-lain kenderaan pembinaan bergerak. Untuk mengelakkan risiko jenis ini, pekerja perlu mengikuti semua panduan keselamatan pembinaan perlu menghapuskan pendedahan kepada apa-apa kecederaan dan kemalangan.

Risiko keselamatan di tapak bina yang tidak dapat dielakkan; Walau bagaimanapun, ini boleh dicegah jika pekerja akan diarahkan untuk mengenal pasti bahaya yang mungkin ada di tapak kerja. Majikan mesti mewujudkan piawaian keselamatan wajar yang memenuhi syarat-syarat maksimum pentadbiran kesihatan dan keselamatan pekerjaan. Ini akan memastikan bahawa pekerja akan mempunyai persekitaran kerja yang selamat semasa operasi biasa.

Ini bukan bertujuan untuk menjadi satu senarai semua termasuk risiko-risiko tapak pembinaan; Walau bagaimanapun, ini enam item yang sudah tentu penting bahawa semua pembinaan tapak majikan harus sedar dan terus-menerus bekerja untuk menghapuskan mereka daripada berlaku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *