Top 5 tabiat buruk pemakai kanta kenalan

Top 5 tabiat buruk pemakai kanta kenalan

Berjuta-juta orang menggunakan kanta kenalan, tidak semua mereka ikut langkah yang sewajarnya untuk tidak merosakkan mata mereka. Di bawah, kami telah disenaraikan di atas lima buruk tabiat pemakai kanta kenalan.

1. Tidak kering kanta kenalan
Tidak kering kanta kenalan anda boleh membawa kepada pembentukan protein dan enzim yang berbeza yang boleh merengsa mata anda. Tidak kering kanta anda juga boleh menyebabkan bakteria yang biasanya adalah dibasuh bersih oleh kanta kenalan betul berhati-hati untuk membina, dan ini boleh membawa kepada komplikasi yang berbeza seperti konjunktivitis (Pink Eye).

2. Membolehkan kanta kenalan menjadi kering
Membolehkan kanta kenalan anda menjadi kering boleh menjadikan mereka rapuh dan kering kanta juga boleh Merengsakan mata anda, menjadikan ia berair atau merah.

3. Menggunakan air untuk membersihkan kanta kenalan
Menggunakan air untuk membersihkan kanta kenalan anda boleh menyebabkan kerosakan kepada kanta. Sebab anda menggunakan penyelesaian hubungan adalah kerana ia membersihkan dan disinfects kanta agar mereka selamat untuk mata anda. Jika anda menggunakan air untuk membersihkan atau untuk menyimpan kenalan anda, bahawa air telah disinfektan tiada di dalamnya, jadi mana-mana organisma yang berada di situ akan mempunyai peluang untuk berkembang dan membiak dan kemudiannya akan dipindahkan kepada mata anda.

4. Tidur dengan kanta kenalan di mata anda
Jika anda memakai kenalan yang tidak direka bentuk untuk anda supaya dapat tidur dengan mereka di mata anda, anda boleh menyebabkan kerosakan kepada kornea anda. Kornea anda memerlukan bekalan oksigen bagi mengekalkan kesihatan keseluruhan, dan tidur dengan salah jenis orang hubungan dalam menghalang ini; Jika mereka tidak direka bentuk untuk penggunaan jenis itu, ia boleh memudaratkan kesihatan mata anda. Jika anda tidak pasti sama ada atau tidak anda boleh tidur dengan kenalan anda dalam berunding dengan profesional penjagaan mata anda.

5. Tidak mencuci tangan sebelum meletakkan kanta kenalan dalam
Tidak mencuci tangan anda sebelum anda memasukkan kenalan anda dalam menewaskan tujuan pembasmian kenalan dengan penyelesaian pembersihan. Tangan yang kotor boleh membawa kuman yang boleh dipindahkan ke kenalan anda. Basuh tangan anda dengan sabun unscented sebelum mengendalikan kenalan anda boleh mencegah banyak gejala-gejala kerengsaan mata, serta membantu mencegah jangkitan mata.

Ingat untuk sentiasa menggunakan kanta kenalan diluluskan penyelesaian apabila menyimpan atau kering kanta anda. Jika anda tidak pasti tentang penjagaan yang betul dari kanta rujuk maklumat yang anda terima dengan kanta kenalan anda, atau hubungi profesional penjagaan mata anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *