Top 5 simptom kanser prostat

Top 5 simptom kanser prostat

Kanser prostat adalah kanser yang Tempahan disahkan dan biasa punca kematian akibat kanser di kalangan lelaki. Fakta sedih tentang perkara ini adalah bahawa kebanyakan lelaki tidak menyedari bahawa mereka mendapat penyakit pembunuh ini sehingga ia telah pun merebak. Jenis kanser ini merebak dengan cepat tetapi ia boleh dicegah lebih awal sebaik sahaja anda tahu tanda-tanda kanser prostat yang anda perlu berhati.

Mempunyai kanser prostat boleh menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan. Ia boleh menghalang anda daripada melakukan aktiviti-aktiviti yang biasanya anda lakukan. Ia boleh menjejaskan perhubungan anda dengan orang lain dan juga kehidupan seks anda. Kebanyakan pesakit kanser prostat ini gagal untuk mengenali gejala kanser prostat awal yang mereka sering mendapati terlalu lewat. Nasib baik, anda boleh mengelak daripada menjadi salah seorang daripada mereka dengan menjaga diri sendiri juga dimaklumkan tentang penyakit ini amat ditakuti.

Seperti penyakit-penyakit lain, kanser prostat mempunyai beberapa gejala. Walaupun orang-orang yang lebih tua dari umur 50 tahun dan ke atas akan terdedah kepadanya, masih ia membantu untuk mengetahui tanda-tanda penyakit pembunuh ini awal dalam hidup. Berikut adalah lima tanda-tanda kanser prostat yang anda perlukan untuk menjadi sedar untuk pengesanan awal penyakit pembunuh.

1. Masalah semasa membuang air kecil
Atas dalam senarai antara gejala-gejala kanser prostat adalah masalah kencing. Oleh kerana pundi kencing dan prostat adalah berhampiran antara satu sama lain, tumor yang tumbuh pada prostat tekan pundi kencing yang menyebabkan kesukaran membuang air kecil. Inilah yang paling jelas antara gejala-gejala kanser prostat.

2. Kehadiran darah dalam air kencing
Kehadiran darah dalam kencing adalah salah satu daripada gejala-gejala kanser prostat yang anda mesti tahu. Apabila pesakit sudah mengalami ini, ianya kini dinasihatkan baginya untuk pergi ke doktor. Meskipun, ini tidak semestinya bermakna bahawa seseorang telah kanser kerana beberapa jangkitan saluran kencing juga mengalami gejala yang sama, yang awal pemeriksaan masih dinasihatkan.

3. Masalah semasa ereksi
Gejala-gejala kanser prostat termasuk kesukaran semasa ereksi. Kanser jenis ini memberi kesan kepada kehidupan seksual pesakit. Dia mendapat ketidakupayaan untuk mendapat dan mengekalkan ereksi. Kadang-kadang dia mengalami ejakulasi yang menyakitkan. Prostat adalah sebahagian daripada sistem pembiakan lelaki supaya ia hanya biasa bahawa gejala-gejala boleh menjejaskan organ-organ seks yang lain. Jika anda telah mengalami senario yang sama, anda juga mungkin melihat doktor untuk didiagnos dan bukan menunggu untuk gejala-gejala kanser prostat yang lain.

4. Kaki mula membengkak
Mungkin, anda mungkin tertanya-tanya kenapa bengkak kaki adalah dianggap sebagai salah satu daripada gejala-gejala kanser prostat yang banyak. Baik, kerana penyakit ini terus berkembang, ia akan juga merebak ke nodus limfa. Apabila ini berlaku, kaki mula membengkak. Kadang-kadang, bengkak juga menyebabkan pinggang dan punggung mengalami kesakitan yang teruk.

5. Pelvik ketidakselesaan
Kanser prostat simptom seperti ketidakselesaan yang teruk pada pelvis, akar dari mempunyai terjejas nodus limfa. Nod memerah pelvis yang menyebabkan kesakitan. Untuk mengelakkan kanser prostat, gejala kanser prostat awal lima harus diambil kira. Rujuk kepada doktor anda dengan serta-merta apabila anda mengalami gejala-gejala ini untuk rawatan. Ia adalah cara terbaik untuk melawan kanser prostat sebelum ia menjadi lebih teruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *