Top 5 mitos penyakit Peyronie’s (pd)

Top 5 mitos penyakit Peyronie’s (pd)

Seperti banyak lain gangguan kesihatan dan penyakit, telah ada beberapa mitos, salah tanggapan dan andaian-andaian palsu yang dikaitkan dengan penyakit Peyronie’s (PD). Artikel berikut berhasrat untuk menyerlahkan beberapa mitos biasa orang-orang yang berkaitan dengan PD dan akan membantu anda membezakan antara fakta dan fiksyen.

Mitos 1: PD adalah penyakit zaman muda
Fakta: Lebih daripada 75% pesakit dengan PD antara 45 hingga 65 tahun. Begitu juga, sesetengah orang juga percaya bahawa penyakit Peyronie’s hanya mempengaruhi lelaki berusia lebih 50 tahun. Hakikatnya, Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa sehingga 10% daripada pesakit yang hadir pada umur 40 dan ke bawah.

Mitos 2: PD adalah penyakit punca tidak diketahui
Fakta: Sementara benar tunggal tidak ditubuhkan sebab boleh dianggap sebagai faktor tunggal yang bertanggungjawab dalam semua kes HUK, trauma / kecederaan zakar adalah dianggap sebagai salah satu penyebab paling biasa PD. Begitu juga penyakit Peyronie’s juga dikaitkan dengan syarat-syarat umum yang lain seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis. Selain itu, ia telah juga didapati berkait rapat dengan Dupuytren di penyakit (palmar aponeurosis), Ledderhose dan penyakit (plantar aponeurosis), penyakit Paget dan knuckle pad. Penyakit ini juga cenderung untuk menjalankan dalam sesetengah Keluarga, dari ayah kepada anak-anak.

Mitos 3: PD membawa kepada kanser
Fakta: Plak yang dibangunkan dalam PD itu sendiri adalah tidak berbahaya, atau noncancerous (atau malignan). Ia bukanlah tumor dan tidak merebak ke bahagian-bahagian badan yang bersebelahan dengan tisu. Begitu juga, Peyronie’s penyakit tidak berjangkit (tidak boleh dihantar kepada orang lain dengan cara apa pun) dan tidak diketahui disebabkan oleh sebarang penyakit yang transmittable.

Mitos 4: Pembedahan merupakan pilihan terbaik tunggal yang benar-benar boleh menyembuhkan semua kes HUK
Fakta: Pembedahan adalah salah satu pilihan rawatan riskiest, mahal dan kompleks dan ini hampir selalu tersirat sebagai terakhir apabila rawatan lain tidak berfungsi. Di samping itu, walaupun berjaya pembedahan tidak dapat menjamin bahawa penyakit ini akan tidak berulang lagi pada masa akan datang. Juga, tidak semua pembedahan telah menunjukkan 100% resolusi gejala-gejala dan tanda-tanda di PD.

Mitos 5: Terdapat tiada kaitan antara mati pucuk dan penyakit Peyronie’s
: Walaupun kedua-dua keadaan ini boleh berlaku secara bebas, PD hakikatnya dikaitkan dengan mati pucuk (atau lelaki impotency) dalam majoriti kes-kes yang. Hasil daripada kajian yang lebih terkini, hubung kait antara pucuk dan penyakit Peyronie’s adalah lebih jelas berbanding sebelum ini diiktiraf. Kajian yang diterbitkan dan ujian telah menunjukkan bahawa sebanyak 30% hingga 80% daripada lelaki mungkin mempunyai mati pucuk yang dikaitkan dengan penyakit Peyronie’s.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *