Top 10 buku-buku tentang kewangan peribadi

Top 10 buku-buku tentang kewangan peribadi

Ramai orang yang memasuki tenaga kerja hari membuat wang, tetapi sedang bergelut untuk menguruskannya. Bagi kebanyakan orang, kewangan peribadi adalah misteri. Mereka berjuang untuk memahami prinsip-prinsip asas kewangan peribadi, konsep dan idea-idea.

Adakah anda salah seorang daripada orang-orang yang berjuang untuk menguruskan Wang? Kemudian mendapatkan bantuan daripada pakar-pakar dalam bidang ini. Membaca buku-buku mereka dan mempelajari asas-asas kewangan peribadi. Memperolehi pengetahuan dan penjimatan Pengkompaunan kekayaan anda dalam tempoh masa.

Berikut adalah senarai top 10 buku-buku tentang ‘Kewangan peribadi’ yang akan membantu anda menguruskan kewangan anda dengan cara yang betul.

Makeover jumlah wang: Dave Ramsey
Dave Ramsey telah meraih populariti sebagai pengarang buku terlaris, ‘The jumlah wang Makeover’. Dalam buku ini, Dave memberikan nasihat kewangan yang mudah peribadi tentang bagaimana untuk membebaskan diri dari hutang, tidak kira bagaimana teruk lagi keadaan, oleh falsifying mitos yang popular. Beliau menjelaskan konsep yang sangat jelas menggunakan teknik-teknik yang mudah, supaya walaupun orang awam boleh memahami dan mengikuti. Strategi ini melibatkan bagaimana untuk membayar-off hutang dengan memberi tumpuan membayar-off kecil hutang pertama, manakala membayar hanya minimum bagi semua hutang yang lain.

Pintu depan jutawan: Thomas Stanley
Buku terlaris ‘ The Millionaire Next Door’, dikarang oleh Thomas Stanley, mengenal pasti sifat-sifat umum rakyat Amerika yang telah mengumpul kekayaan. Beliau berkata bahawa orang-orang kaya tempahan tidak hidup di Beverly Hills atau di Park Avenue-mereka yang tinggal di sebelah. Penulis mendapati biasa sambungan antara jutawan selepas menjalankan kajian mereka di Amerika Syarikat Beliau mendapati bahawa jutawan ‘hidup di bawah cara mereka’ dan ini adalah rahsia untuk menjadi kaya. Buku “The Millionaire Next Door” mengkaji kedua-dua belah persamaan kekayaan: menjimatkan wang dan mendapatkan wang.

Ayah kaya, ayah miskin: Robert Kiyosaki
“Rich Dad, ayah miskin” merangkumi Kiyosaki bahawa falsafah dan hubungan beliau dengan wang. Penulis telah mencapai perspektif ekonomi beliau unik dari dua orang yang berbeza. Kisah ini adalah kira-kira dua bapa – satu, bapa penulis, yang merupakan Penguasa pelajaran di Hawaii, berakhir mati Sabah dan lain-lain adalah bapa kawannya yang terbaik, yang jatuh keluar dari sekolah pada usia 13 dan pergi untuk menjadi salah seorang lelaki terkaya di Hawaii. Kiyosaki menggunakan kisah ini dua orang lelaki dan strategi kewangan yang berbeza-beza banyak. Beliau menggambarkan keperluan paradigma kewangan yang baru untuk mencapai kejayaan kewangan di alaf baru.

Wang atau hidup anda: Vicki Robin dan Joe Dominguez
Ini adalah salah satu buku kewangan peribadi terbaik yang memberi tumpuan kepada bagaimana untuk mendapatkan kawalan wang anda dan mula membuat kehidupan, bukan hanya membuat hidup. Pengarang menerangkan konsep “masa adalah wang” dalam rasa sangat literal dan bagaimana untuk mengubah hubungan anda dengan wang dan akhirnya mencapai kebebasan kewangan. Penulis ini menggalakkan pembaca untuk menyelesaikan keutamaan mereka, mengurangkan perbelanjaan, dan kemudian untuk mendapatkan pendapatan pasif dan bersara awal untuk mengejar kebebasan kewangan.

9 Langkah untuk kebebasan kewangan: Suze Orman
Cik Orman, seorang bekas pelayan dan broker saham bertukar Penasihat Kewangan Peribadi, menggabungkan Tip-Tip praktikal pelaburan dengan nasihat lebih psikologi dalam buku pertama beliau “Kebebasan kewangan”. Buku ini mengajar kita bagaimana untuk mendekati wang dari sebuah rohani dan emosi. Beliau menasihatkan orang ramai untuk melakukan perkara-perkara yang sembilan dalam sembilan langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapai kebebasan kewangan. Beliau berkata, apabila kita mempunyai kuasa lebih dari ketakutan dan kebimbangan kami, yang kami telah mencapai kejayaan untuk kebebasan kewangan.

Bagaimana untuk mendapatkan keluar hutang: Jerrold Mundis
“Bagaimana untuk mendapatkan keluar hutang” menyediakan panduan langkah demi langkah untuk mendapatkan hutang sekali dan untuk semua. Ia adalah berdasarkan teknik-teknik yang terbukti Kebangsaan program tanpa nama penghutang. Jerrold Mundis adalah sebenarnya penghutang, dan cerita ini adalah berdasarkan pengalaman beliau sendiri. Buku ini mengandungi tips sebenar dan berdasarkan cerita sebenar rakyat.

Clark Howard hidup besar dalam masa kurus: Clark Howard
“Hidup besar dalam masa Lean” adalah sebuah panduan yang kuat untuk menjimatkan wang. Buku ini meliputi segala-galanya dari telefon bimbit untuk pinjaman pelajar, laman web kupon untuk gadai janji, membayar bil-bil elektrik, dan seterusnya. Buku ini membuka jalan untuk kebebasan kewangan dan kekayaan. Ia menawarkan lebih daripada 250 tips menjimatkan wang.

Semua nilai anda: Elizabeth Warren dan Amelia Warren Tyagi
Warren dan Tyagi akan memberitahu anda kebenaran tentang wang dalam buku ini. Mereka menunjukkan kepada anda bagaimana untuk baki wang anda, bagaimana untuk membebaskan diri dari hutang, menampung bil-bil anda dan lain-lain. Mereka menjadikan orang-orang yang mengetahui cara untuk baki wang ke dalam tiga bahagian penting: 1) yang mesti berada (bil yang perlu anda bayar setiap bulan), 2) dalam kehendak (beberapa menyeronokkan wang sekarang), dan 3) simpanan (untuk membina masa depan yang lebih baik). Mereka membantu anda untuk mendapatkan kewangan anda di landasan yang betul. Nasihat Warren dan Tyagi tidak perlu bajet yang rumit. Dalam buku ini, mereka berdua hanya menunjukkan cara baru untuk mencari wang dan diri sendiri.

Selepas kejutan: David Wiedemer
Satu gempa susulan membantu anda tahu bagaimana untuk melindungi dan mengembangkan aset anda sebelum, semasa dan selepas krisis kewangan/ekonomi global yang seterusnya. Meletakkan wang anda dalam peluang-peluang pelaburan baru terbaik akan membuat anda tahu pekerjaan, kerjaya dan sektor-sektor perniagaan yang akan mengaut keuntungan daripada kehilangan apabila buih-buih aset meruntuhkan seluruh dunia. Penulis berkata bahawa bagi orang-orang yang bertindak dengan cepat, masih ada masa untuk melindungi diri anda, keluarga anda dan perniagaan anda di gempa yang akan datang ‘susulan’. Oleh itu, buku ini menunjukkan anda apa yang perlu dilakukan sekarang untuk melindungi diri anda daripada gempa susulan sebelum terlambat.

Buku wang untuk muda yang hebat dan memecahkan: Suze Orman
Suze Orman, pakar paling dipercayai di dunia pada hal-hal wang menasihatkan tentang bagaimana untuk membebaskan diri dari hutang generasi dalam buku beliau “The wang buku untuk muda hebat dan pecah”. Beliau menggambarkan realiti kewangan tertentu yang anak-anak muda menghadapi hari oleh hutang kad kredit, pinjaman pelajar, skor kredit, beli rumah pertama, kekurangan insurans (seperti auto, rumah, kesihatan) dan isu-isu kewangan bagi yang bekerja sendiri. Katanya, yang generasi ini harus sedar tentang keperluan segera untuk mengambil perkara itu di bawah kawalan mereka.

Kami berharap buku-buku ini membantu anda mencapai kebebasan kewangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *