Tomyam kalori

Tomyam kalori

Ia adalah menarik untuk melihat berapa banyak kalori Tom yum. Sup lazat tom yum telah terpesona citarasa rakyat bukan Asia, tetapi pada masa yang sama, minda sedar kalori ini menyusahkan mereka dengan soalan bahawa jika sup adalah pemakanan sihat. Di negara seperti Amerika, di mana orang mendapat obes pada kelajuan yang cepat, soalan yang berapa kalori dalam makanan item, adalah penting utama. Dan ia adalah bantuan sebenar kepada semua pencinta Kesihatan, bahawa sup yummy tom yum menyediakan hanya 8% daripada keperluan harian anda kalori (mengikut diet 2000 kalori), iaitu hanya 143 kalori dari kuantiti yang anda makan setiap hidangan.

Untuk meneroka lebih banyak maklumat menarik ini, marilah kita lihat bagaimana yang tipikal tom yum sup dibuat. Untuk membuat sup, anda perlu:

Paun udang atau ayam, potong kepada kepingan bersaiz sederhana
1 ½ cawan cendawan, dihiris
4-5 camca besar sos ikan
7 hingga 8 hirisan nipis lengkuas
¼ cawan dicincang tomato
4-5 Bahasa daun limau purut
lada cili merah 2 camca besar (lebih atau kurang daripada ini, bergantung pada keinginan anda)
4 bawang merah yang dihiris nipis
7-8 sudu besar jus limau
1 batang jagung dari Serai (perlu dipotong menjadi kepingan setengah inci)
1 sudu besar pes cili, minyak kacang soya
daun ketumbar 1 cawan (untuk garnishing)
3 cawan air

Mula-mula Pastikan periuk bersaiz sederhana pada api yang tinggi meletakkan air ke dalamnya. Membawa air ke mendidih. Menambah daun limau Serai dan Bahasa kepadanya, masak selama beberapa minit.

Selepas ini, mengurangkan api, tambah bahan-bahan lain seperti cili paste di soya bean minyak, merah cili, sos ikan, lengkuas, jus limau dan bawang merah. Kemudian anda perlu masukkan cendawan dan tomato dan memasak untuk masa yang lama.

Sekarang ayam atau udang boleh ditambah dan boleh dimasak atas api tinggi, tetapi tidak boleh dikacau. Apabila ayam atau udang bertukar tender dan dimasak sepenuhnya, membenarkan ia untuk memasak selama beberapa minit lagi yang mengekalkan atas api. Tabur daun ketumbar di atas. Dan hanya itu! Anda berjaya telah disediakan dalam tom yum sup. Anda boleh menghidangkan ia panas dengan nasi. Kuantiti ini sup boleh berkhidmat 4 orang.

Unsur-unsur makanan seperti yang terkandung dalam sup ini ialah 2.52 gm protein, 5.7 gm karbohidrat, 17 mg kolesterol dan lemak 2.1 gm. Lemak ini mempunyai 19 kalori. Ia adalah jelas bahawa sup membuat tidak unit lebih banyak kalori daripada setiap jumlah yang diperlukan, selain menjadi begitu lazat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *