Toluene: Mengetahui komponen, aplikasi dan bahaya yang

Toluene: Mengetahui komponen, aplikasi dan bahaya yang

Apakah toluene?

Toluene ini juga dikenali sebagai methylbenzene, phenylmethane dan toluol. Ia pada asalnya adalah petikan dari Colombia pokok tropika balasamum Myroxylon yang telah dikenali sebagai tolu balsam cabutan aromatik. Walau bagaimanapun, toluene adalah juga kompaun yang berlaku secara semulajadi dalam mentah walaupun di tahap yang sangat rendah. Ianya juga merupakan hasil sampingan dalam pengeluaran petrol dan coke (bahan api) daripada arang batu.
Toluene adalah cecair tak berwarna dan jelas dengan bau yang berbeza, ciri-ciri dalam keluarga sebatian kimia termasuk benzene hidrokarbon aromatik.

Apakah sifat-sifat kimia Perdedahan?

Toluene adalah biasanya stabil di bawah syarat-syarat penggunaan dan penyimpanan yang biasa tetapi bekas mungkin pecah apabila dipanaskan atau tertakluk kepada suhu yang tinggi dan pengendalian yang tidak betul.

Ia boleh menjadi sangat reaktif terutama kehadiran haba dan api. Ia merupakan kimia yang tidak serasi dengan kuat agen pengoksida yang tinggi, sulfuric dan asid nitrik, nitrogen tetraoxide dan klorin. Apabila dipanaskan dan dibuat untuk bertindak balas dengan Kumpulan nitro, toluene boleh menimbulkan dintrotoluene dan akhirnya, ke trinitrotoluene yang tidak menentu dan bahan letupan. Ia amat bertindak balas dengan agen pengoksidaan dan boleh menghasilkan haba atau berpotensi terbakar atau meletup apabila tidak ditangani dengan betul.

Di mana toluene biasanya digunakan?

Toluene adalah bahan kimia yang penting yang digunakan di dalam pelekat, makmal, Cat, racun perosak, farmaseutikal dan Industri Getah. Ia biasanya digunakan sebagai pelarut yang pencairan, pengekstrakan dan penyaduran elektrik. Penggunaan terbesar bagi toluene, bagaimanapun, adalah benzene pengeluaran.

Toluene adalah biasanya digunakan pelarut yang kerana keupayaannya untuk membubarkan Cat, pengedap silikon, lacquers, pelekat, getah, dakwat percetakan, tanners kulit dan disinfektan.

Bahan ini juga digunakan sebagai penambah dan penggalak oktana petrol, sebagai penyejuk yang dalam sistem reaktor nuklear kerana sifatnya pemindahan haba semulajadi, serta ujikaji biokimia di mana toluene adalah digunakan untuk pecah sel-sel darah merah bagi Sabit pengekstrakan.

Apakah potensi bahaya Perdedahan?

Risiko kepada kesihatan manusia

Rendah sederhana tahap penyedutan toluene boleh menyebabkan kekeliruan, keletihan, lemah, loya, kehilangan ingatan, hilang selera makan, serta warna kehilangan penglihatan dan pendengaran. Apabila pendedahan kepada toluene dihentikan, gejala-gejala ini biasanya hilang. Di sisi lain, tidak sedarkan diri, atau bahkan mati, boleh mengakibatkan dihidu dalam kepekatan tinggi Perdedahan.

Ditelan dan menelan boleh menyebabkan sakit perut dan kekejangan dan gejala-gejala lain serupa orang toluene penyedutan. Sentuhan langsung kulit boleh menyebabkan kerengsaan dan toluene boleh diserap melalui kulit. Toluene menyebabkan kerengsaan yang teruk dengan kemerahan dan sakit apabila ia membuat hubungan dengan mata.

Telah ada laporan anemia, penyakit Tulang Sum-Sum dan kiraan darah menurun kerana pendedahan yang berterusan kepada toluene walaupun dalam kepekatan yang kecil. Ia juga mempunyai defatting kapasiti yang menyebabkan kemerahan dan pengeringan kulit serta dermatitis. Toluene juga dikenali untuk memburukkan keadaan perubatan sedia ada seperti dengan gangguan kulit dan buah pinggang atau penyakit hati. Pengambilan alkohol diketahui meningkatkan kesan toksik Perdedahan. Ianya juga sangat berbahaya untuk wanita hamil.

Risiko kepada alam sekitar

Toluene telah diketahui mempunyai ketoksikan sederhana untuk organisma akuatik Walaupun tiada risiko penting bagi Tumpukanbio. Oleh kerana bahan ini mempunyai sifat-sifat KEREAKTIFAN yang kukuh, apabila ia dilepaskan ke dalam tanah, air atau udara, toluene tersejat ke tahap yang munasabah. Tetapi ia adalah dijangka penapis ke dalam air.

Toluene adalah bahan yang sebahagian besarnya tidak stabil dan toksik apabila mishandled yuran. Oleh itu, keperluan untuk pengendalian serta amalan-amalan Menyimpan mesti akan tertekan. Orang-orang yang sentiasa terdedah kepada toluene mesti diberi perlindungan yang sesuai gear kerana pendedahan yang berpanjangan kepada wap toluene boleh menjadi sangat tidak sihat dan, dalam kes paling ekstrim, maut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *