TMJ gejala dan rawatan

TMJ gejala dan rawatan

Seorang kawan dan rakan-rakan pencinta coklat Tempahan memberitahu saya tentang penemuan baru beliau – makan Snickers bar segar dari dalam penyejuk beku.
Isterinya, Walau bagaimanapun, ini bukan satu penemuan yang menarik, agak pencetus baru dijumpai dalam keadaan dia mengalami dikenali sebagai Sindrom Sendi Temporomandibular. Ini adalah gejala baru ke telinga saya jadi saya minta kepadanya untuk menjelaskan lebih daripada gejala-gejala yang tertentu itu.
Saya tidak secara amnya terkejut oleh gejala-gejala yang dinyatakan, seperti yang saya telah dilakukan banyak penyelidikan ke atas keadaan ini untuk mewujudkan program TMJ saya. Beberapa gejala walaupun, adalah menghairankan.
TMJ merujuk kepada bahagian sendi temporomandibular, dan bukan satu keadaan dalam dan itu sendiri tetapi agak gangguan sendi temporomandibular.
TMJ yang bertanggungjawab untuk membolehkan kita untuk bercakap chew dan yawn. Ia terletak di kedua-dua belah muka di telinga. TMJs terdiri daripada saluran darah, tulang, saraf dan otot.
Bersama ini boleh didapati dengan meletakkan jari di hadapan telinga dan kemudian membuka dan menutup mulut. Tulang rahang yang bertanggungjawab membuka dan menutup mulut, bertindak sebagai sebuah hinge dan melaksanakan tindakan gliding, membenarkan mulut untuk membuka luas.
Sindrom TMJ boleh berlaku Bilakah bersama menjadi terhakis dan gelongsor kemudian daripada penjajaran. Beberapa keadaan perubatan seperti artritis boleh menyebabkan kerosakan rawan yang merangkumi bersama. Kecederaan juga boleh menyebabkan sindrom ini.
Sindrom TMJ juga boleh disebabkan apabila bersama mendapat lebih digunakan. Apabila doktor gigi anda memberitahu anda tidak mengisar gigi anda, dia juga merujuk kepada TMJ selain hakisan gigi. Sesetengah orang mempunyai keadaan ini dari lahir akibat merentasi pembangunan tidak wajar bersama.
Pencetus yang boleh membawa gejala-gejala termasuk: pengisar satu gigi, minum atau makan benda-benda sejuk, kurang tidur, leher yang lemah dan muka posture, pendedahan kepada udara sejuk dan tekanan.
Gangguan TMJ melibatkan wanita yang lebih banyak maka lelaki, dengan jumlah penduduk kira-kira 5-15% terjejas. Beberapa pakar berkata, jumlah yang lebih tinggi kerana kes-kes yang pergi undiagnosed.
Gejala-gejala termasuk: sakit kepala, sakit leher, kesukaran membuka dan menutup mulut, sakit dan kesakitan di dalam rahang, earache, kesakitan di muka dan klik bunyi apabila membuka atau menutup mulut.
Pembedahan jarang diperlukan dan kebanyakan perkara-perkara yang menyebabkan keadaan ini boleh diperbetulkan. Sebagai contoh, doktor gigi anda boleh mencipta “pengawal menggigit” untuk membantu anda tetap dari mencanai gigi anda.
Dalam kes kawan saya, isteri hanya diperlukan untuk mengelakkan makanan sejuk dan minuman dan terdedah ke udara sejuk (udara sejuk meningkatkan pengecutan otot). Saya mencadangkan kepada beliau bahawa dia cuba TMJ saya dan ia bekerja! Beliau telah dapat memupuk tabiat yang sihat untuk mengelakkan gejala-gejala jahat gangguan TMJ.
Malah, saya telah menerima begitu banyak Ulasan yang baik untuk program saya, saya berasa terharu dengan Ulasan. Jika anda belum mendapati pelepasan daripada Sindrom TMJ dan mencari jawapan, sila cuba program saya. Jika sakit kepala adalah gejala biasa bagi anda, saya juga akan cuba program saya Migrain dan sakit kepala.
EL331002

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *