TLC zakar – kecacatan selepas berkhatan dewasa

TLC zakar – kecacatan selepas berkhatan dewasa

Satu prosedur pembedahan untuk membuang kulup (kulit penghujung zakar meliputi), berkhatan adalah satu upacara keagamaan atau upacara tradisi dalam banyak budaya. Berkhatan telah dalam berita baru-baru ini, kerana sesetengah orang menganggap amalan ini adalah menyakitkan dan berisiko. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor percaya bahawa orang-orang yang telah berkhitan kerana bayi selesa dengan pilihan ibu-bapa mereka yang dibuat untuk mereka dan ada penyesalan tiada. Sebaliknya, lelaki dewasa juga boleh memilih untuk mempunyai kulup yang dikeluarkan, sama ada atas sebab-sebab kesihatan atau sebagai perkara peribadi estetika. Dalam kes ini, kebimbangan tentang zakar berikutan prosedur yang mungkin timbul.

Perbahasan tentang berkhatan

Doktor-doktor yang menyokong berkhatan mengatakan bahawa manfaat kesihatan seksual termasuk berhampiran-penghapusan risiko sepanjang hayat kanser zakar, hampir 100 kali tolak peluang jangkitan saluran kencing semasa bayi, mengurangkan insiden balanitis dan phimosis (keadaan yang menjejaskan kulup zakar) dan risiko perolehan yang lebih rendah dan jangkitan HIV dan beberapa lain-lain penyakit. Komplikasi berkhatan, yang termasuk pendarahan atau jangkitan, adalah jarang berlaku (2 hingga 3 peratus), dan masalah yang serius atau mengancam nyawa seperti kerosakan zakar atau ayat yang amat jarang sekali.

Sebaliknya, menurut American Academy of Pediatrik (AAP) pada tahun 1999 dan 2005, masalah zakar seperti kerengsaan boleh berlaku dengan atau tanpa berkhatan; tidak terdapat perbezaan dalam kebersihan, selagi penjagaan yang sepatutnya dipatuhi; dan tidak mungkin atau tidak mungkin perbezaan dalam sensasi seksual atau amalan orang-orang dewasa. Oleh itu, fungsi zakar kekal utuh salah satu cara atau lain-lain, dan ramai berpendapat bahawa berkhatan adalah terutamanya perkara pilihan peribadi.

Mengenai prosedur berkhatan
Terdapat beberapa cara untuk melakukan yang sunat. Sesetengah pengamal menggunakan diri yang sementara, sementara yang lain menggunakan loceng yang plastik yang kekal pada zakar dalam tempoh masa tertentu. Bagi setiap kaedah, pengamal yang memisahkan kulup itu dari kepala zakar, memotong celah yang kecil di dalam kulup dan meletakkan diri di dalam kulup. Dia meninggalkan diri ini untuk beberapa minit untuk menghentikan pendarahan. Kemudian kulup tersebut boleh dipotong dan dibuang.

Menjaga zakar circumcised

Doktor akan memberi arahan khusus dan penjagaan berkhatan. Ini mungkin termasuk:
• Memastikan kawasan tersebut bersih.
• Mengeluarkan gauze yang berpakaian dan mengenakan persalinan yang baru.
• Menyedari penyembuhan biasa, seperti rawness dan kemerahan pada kepala zakar dan sejumlah kecil darah pada saliran berwarna kuning yang pertama atau kemudian.
• Menjaga zakar bersih dengan sabun dan air.
• Mendapatkan bantuan perubatan untuk isu-isu seperti pendarahan berterusan, sakit yang berlebihan atau tanda-tanda jangkitan.

Isu-isu sensitiviti
Lelaki yang sedang mempertimbangkan berkhatan akan sering bimbang bahawa mereka akan kehilangan beberapa sensitiviti semulajadi mereka. Penemuan penyelidikan mengenai isu ini bercampur, dengan beberapa kajian yang melaporkan pengurangan dalam sensasi selepas pembedahan ablation, dan lain-lain yang menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan dalam sensitiviti yang circumcised berbanding zakar yang berukur. Beberapa pengamal percaya bahawa kekurangan sensitiviti zakar lelaki yang circumcised kadang-kadang emosi berdasarkan, dan bukannya berakar umbi dalam masalah fisiologi.

Menggalakkan zakar sihat dan responsif
Lelaki yang telah berkhitan – serta orang-orang dengan kulup yang utuh – sering mendapati bahawa kesihatan zakar crème (mengesyorkan profesional kesihatan manusia 1 manusia minyak) mengandungi emollients semulajadi dan pelembab membantu meningkatkan sensasi zakar, serta mengekalkan tekstur dan ton kulit dan meningkatkan keanjalan semulajadi kulit. Formula vitamin zakar kualiti yang boleh digunakan terus ke kawasan berikutan pembersihan harian untuk faedah yang maksimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *