Tips yang cepat untuk melegakan kesakitan Coccyx

Tips yang cepat untuk melegakan kesakitan Coccyx

Coccyx anda biasanya dirujukkan sebagai tailbone anda kerana di mana ia terletak di badan anda, penampilan dan fungsinya. Ini sebahagian daripada badan anda terdedah kepada lebam dan merosakkan lebih daripada aktiviti-aktiviti harian yang mudah kerana tekanan malar yang tertakluk kepada. Kadang-kadang tailbone anda mungkin walaupun sakit nampaknya tanpa sebab pada semua.

Sakit di coccyx yang sering disebabkan oleh keretakan, kehelan, tumor, dan trauma. Keterukan kesakitan boleh membuat rutin harian anda yang sangat tidak selesa. Dan keadaan anda boleh menjadi lebih mengecewakan apabila anda berasa kesakitan bertambah buruk setiap kali anda duduk. Terdapat juga kes-kes yang mana kesakitan yang begitu teruk bahawa berbaring menjadi masalah juga. Berita baik adalah bahawa majoriti kes-kes sakit coccyx sangat disembuh dan perkara ini akan memberikan anda beberapa tips yang berguna bagaimana untuk mendapatkan kelegaan bagi sakit tersebut.

Coccyx sakit boleh disebabkan kecederaan belakang yang lebih rendah. Anda juga mungkin mengalami keadaan selepas jatuh menaiki tangga untuk, mengangkat benda berat atau lenturan badan anda dalam kedudukan yang janggal. Ianya juga agak biasa bagi orang-orang yang terlibat dalam sukan tersebut sebagai Berbasikal, mendayung, dan bola sepak untuk mengalami kesakitan coccyx. Ia juga mungkin faedah anda untuk mengetahui bahawa keadaan ini memberi kesan kepada lebih ramai wanita berbanding lelaki. Ini kerana wanita mempunyai pelvis yang lebih luas, yang meninggalkan tailbone yang lebih terdedah. Wanita biasanya mengalami kesakitan coccyx selepas melahirkan. Kebanyakan masa, lebam akibat dari kepala bayi yang bergerak melalui terusan kelahiran hilang selepas beberapa hari. Dalam sesetengah kes, Walau bagaimanapun, tailbone yang menjadi meretakkan, dengan itu memerlukan bantuan doktor berkenaan bantuan rawatan dan kesakitan.

Ia adalah satu perkara baik yang kebanyakan kes sakit coccyx mudah diubati dengan langkah-langkah berjaga-jaga yang mudah dan latihan lembut. Dalam kes anda coccyx kesakitan menjadi lebih teruk atau tidak menghilang selepas beberapa waktu, anda boleh cuba untuk melegakan dengan teknik-teknik ini:

• Elakkan duduk untuk tempoh masa yang dilanjutkan, kerana ini akan meletakkan terlalu banyak tekanan pada tailbone anda. Dan cuba untuk bersandar ke depan setiap kali anda duduk untuk melegakan tekanan dari belakang anda. Jika boleh, gunakan lumbar sokongan kusyen untuk mendapatkan sokongan kembali lebih rendah yang mencukupi. Kusyen ini selalunya mempunyai lubang di tengah-tengah di mana tailbone anda dapat diletakkan apabila duduk. Anda boleh memilih sama ada untuk kusyen jenis runcit atau versi hirisan.

• Gunakan Pek ais atau Pemanas tuala wanita untuk tailbone anda selama 10-15 minit beberapa kali sehari. Haba dan terapi sejuk sentiasa telah diketahui sebagai kaedah yang berkesan untuk melegakan kesakitan. Compress sejuk yang berfungsi baik untuk sakit ringan coccyx, manakala terapi haba adalah lebih digalakkan untuk kesakitan tailbone kronik.

• Jika apa-apa lagi berfungsi, ambil relievers sakit seperti ibuprofen. Berhati-hati untuk mengambil pil tersebut secara sederhana, walaupun dan hanya apabila anda telah tiada pilihan lain yang ditinggalkan.

Ini adalah tips yang hanya biasa untuk kelegaan daripada kesakitan coccyx. Terdapat juga cara-cara lain yang lebih khusus bagi pengurusan sakit belakang yang lebih rendah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *