Tips untuk menjauhkan diri daripada dadah penyalahgunaan

Tips untuk menjauhkan diri daripada dadah penyalahgunaan

Penyalahgunaan dadah ini memberi kesan kepada kehidupan berjuta-juta di Amerika Syarikat. Sebagai satu statistik NIDA, 22.5 juta orang berusia 12 tahun dan lebih tua terlibat dengan yang haram dadah penyalahgunaan isu-isu berkaitan tahun 2011. Memandangkan kesan merosakkan penyalahgunaan, ia adalah penting untuk mengetahui tips yang mungkin boleh membantu anda menjauhkan diri dari bahan-bahan ini.

Tips untuk menjauhkan diri dari ubat-ubatan dari penderaan:

Tips ini akan membimbing anda bagaimana untuk menjauhkan diri daripada bahan-bahan yang haram, jika timbul keadaan seperti itu. Di sini kita pergi:

Menjauhkan diri daripada dadah abusing rakan dan saudara-mara:

Supaya berhati-hati semasa befriending rakan sepasukan dan rakan-rakan. Watch out bagi mana-mana aliran yang tidak normal di mana-mana daripada mereka, seperti tinggal hadir dari sesi untuk sebarang sebab, nafas busuk dan pakaian, kesukaran dalam memahami masalah seharian yang biasa. Semua ini adalah gejala penyalahgunaan bahan terlarang. Jauhkan dari orang tersebut.

•Decline jika ditawarkan: cara yang paling mudah adalah untuk mengatakan ‘tidak’ apabila sesiapa menawarkan dadah. Rakan-rakan anda, rakan sepasukan dapat menawarkan anda untuk ‘cuba’ dalam nama menyingkirkan isu-isu. Menolak tawaran akan menjauhkan anda dari penyalahgunaan.

• Jangan ‘t pergi kepada pihak yang melibatkan dadah: anda mungkin dipelawa oleh rakan-rakan/rakan sekerja anda atau seorang yang dikasihi kepada anda kepada parti. Ia adalah penting untuk mengetahui sama ada pihak yang berbaloi dikunjungi untuk anda. Untuk ini, cuba untuk mengetahui terlebih dahulu mengenai perkara itu. Jika anda mendapat sebarang tanda-tanda penggunaan dadah pada parti, mengelakkan ia.

Tidak mendapatkan terdorong, mendidik diri anda sendiri tentang kesan-kesan berbahaya dari penyalahgunaan dadah:

Banyak kali anda kawan-kawan/rakan/sepasukan mungkin memberikan idea bahawa ubat-ubatan dari penyalahgunaan memberi keseronokan dan mereka menikmatinya. Mereka mungkin menggoda anda untuk mengikuti mereka.

Sedar bahawa keseronokan, ‘tinggi’ atau apa jua pun adalah fana. Kemudian, anda akan perlu lebih dan banyak lagi bahan-bahan. Oleh itu, tidak dapat dibawa lari oleh kata-kata.

Menjaga diri anda sibuk dengan tugas dan aktiviti-aktiviti yang menyegarkan anda:

Anda mungkin di sekolah tinggi atau boleh bekerja untuk membuat satu pendapatan. Kembali ke rumah, terlibat sendiri dalam menonton perlawanan bola sepak di televisyen, bermain muzik, atau memainkan muzik iPod dan tarian anda! Atau berkebun. Pilihan yang pelbagai. Pilih satu yang paling anda suka. Dengan melakukan aktiviti-aktiviti tersebut, anda akan dapat menjaga diri anda sibuk, dan Jauhkan dari penggunaan ubat-ubatan dari penderaan.

Lebih-lebih lagi, anda mesti mempunyai kawalan diri:

Anda adalah seorang individu yang berpengetahuan, bertanggungjawab dan responsif. Anda bertanggungjawab untuk masa depan kerjaya anda. Jika anda pergi oleh norma kawalan diri, ia akan membawa dividen yang kaya dalam jangka panjang, dalam bentuk kesihatan yang baik, pencapaian dan kemahiran kerja, keyakinan itu cemerlang pendapatan berpotensi dan sosial.

Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri. Kegagalan dalam hidup adalah sementara. Lagipun, hidup ini berkawal dengan kejayaan dan kegagalan. Belajar daripada kegagalan. Tidak kehilangan harapan dan kepercayaan pada diri sendiri. Mempunyai keyakinan supaya anda boleh menghadapi realiti dan cabaran dalam hidup.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *