Tips untuk mengurus dan mengurangkan berlebihan kepala dan muka yang berpeluh dengan berkesan

Tips untuk mengurus dan mengurangkan berlebihan kepala dan muka yang berpeluh dengan berkesan

Kebanyakan orang berfikir bahawa muka dan kepala peluh berlebihan mungkin disebabkan oleh cuaca panas dan faktor-faktor luaran yang lain. Walaupun hakikatnya yang berlebihan peluh muka dan kepala adalah disebabkan oleh masalah kesihatan dalaman. Anda akan terkejut untuk mengetahui bahawa saraf bersimpati bertanggungjawab sebenarnya untuk pengeluaran peluh. Kerana saraf ini dapat diaktifkan kerana banyak faktor-faktor luaran atau masalah dalaman, badan kita menghasilkan peluh yang berlebihan. Gangguan kesihatan ini dikenali sebagai Hyperhidrosis. Orang yang mengalami gangguan ini kekurangan diri kerana dia berasa malu untuk bergerak di tempat-tempat awam atau mana-mana sesak. Orang melihat Anehnya orang yang berjalan sekitar dengan drenched kepala dan muka. Majoriti orang-orang sering membuat keseronokan itu orang-orang yang menderita Hyperhidrosis muka. Ia adalah mustahil bagi mereka untuk mengawal peluh berlebihan pada kepala dan muka, membuat masalah yang agak kelihatan mereka. Jika anda juga mengalami Hyperhydrosis, masa anda benar-benar perlu untuk menyembuhkan gangguan kesihatan ini dengan melayan biasanya. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan masalah ini, dan jangan bimbang, ianya 100% disembuh tanpa sebarang kesan sampingan.

Berikut adalah beberapa tips yang benar-benar akan membantu anda untuk mengurus dan mengurangkan berlebihan kepala dan muka berpeluh secara berkesan:
-Makan makanan yang sihat dan seimbang: anda akan hairan tahu bahawa makan makanan yang sihat dan seimbang melegakan saraf bersimpati dicetuskan. Badan anda akan berfungsi biasanya jika anda mengambil amaun yang betul nutrien yang ada dalam diet yang seimbang. Oleh itu hidangan yang seimbang membantu mengawal pengeluaran peluh dan mengurangkan dengan banyaknya kepala berlebihan dan peluh muka.
-Mengambil herba berguna kerap: Terdapat beberapa herba yang berguna yang memainkan peranan utama untuk mengurangkan muka yang berlebihan dan kepala berpeluh. Jika anda mengambil herba penting ini dengan kerap, anda pasti akan mendapat pelepasan dari situasi ini mengganggu.
-Persekitaran sejuk: Jika anda menderita Hyperhidrosis, ianya adviced bahawa anda tinggal di tempat-tempat yang sejuk. Persekitaran panas atau suam meningkatkan tahap peluh anda. Walaupun jika anda kekal dalam persekitaran yang sejuk seperti tempat kerja dan rumah anda, anda mungkin tidak mampu untuk mengawal peluh berlebihan. Pengudaraan yang mungkin boleh membantu anda dengan banyaknya. Memastikan seluruh tubuh anda selesa, jika suhu badan anda adalah lebih rendah, anda akan berpeluh lebih rendah.
-Mencuci muka anda secara tetap: anda boleh mengawal peluh muka yang berlebihan dengan percikan anda berdepan dengan bersih dan air sejuk. Pastikan muka anda kering dengan menyapu ia sering dengan tuala yang bersih.
-Mengawal tekanan dan kebimbangan: kadar di mana seseorang berpeluh dihubungkan secara langsung kepada jumlah tekanan dan kesusahan. Cuba untuk berehat diri anda dengan mengamalkan meditasi dan yoga secara kerap. Mencari teknik-teknik lain untuk melegakan tekanan.
-Elakkan minum kopi dan alkohol dan berhenti merokok: kafein meningkatkan pengeluaran berpeluh. Selain itu, rokok dan alkohol bukan sahaja merosakkan kesihatan anda, tetapi juga mencetuskan saraf bersimpati; Akibatnya seseorang berpeluh lebih daripada biasa. Oleh itu, ia adalah adviced untuk mengurangkan penggunaan kopi dan alkohol dan berhenti merokok jika boleh.

Ini adalah beberapa cara yang anda boleh mengurus dan mengurangkan berlebihan kepala dan muka yang berpeluh dengan berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *