Tips terbaik untuk mengupah penjaga berlakunya

Tips terbaik untuk mengupah penjaga berlakunya

Berlakunya penjaga adalah keperluan penting untuk orang yang mengalami kecacatan fizikal yang tetap atau kekal penyakit seperti Alzheimer dan Parkinson. Pada masa kini, orang juga menggaji berlakunya penjaga untuk warga tua ahli keluarga mereka. Berlakunya penjaga dengan anda 24 * 7 dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada orang-orang miskin.

Di mana untuk pergi apabila anda memerlukan berlakunya penjaga?
Ini adalah popular tetapi kebiasaanya soalan yang ditanya oleh orang selalunya bahawa dari mana kita boleh mengupah penjaga berlakunya. Ianya begitu mudah; mereka hanya perlu menghubungi agensi perkhidmatan kesihatan. Mereka akan menyediakan penjaga yang berpengalaman. Biasanya berlakunya penjaga terlatih mencukupi untuk menangani masalah-masalah perubatan kecemasan. Mereka bukan sahaja menyediakan bantuan perubatan dan lain-lain yang penting, tetapi juga menyediakan jagaan lanjutan.

Walau bagaimanapun, rakyat perlu menjelaskan beberapa perkara dengan agensi-agensi yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang utama. Oleh itu, sebelum memuktamadkan perjanjian anda dengan agensi-agensi tersebut, salah satu harus menjaga aspek-aspek berikut:

1. Pensijilan dan Pelesenan – di Amerika Syarikat, profesional yang bekerja dalam perkhidmatan penjagaan dan penjaga kesihatan berasaskan rumah mendapat pengiktirafan dan Perlesenan dari Jabatan Kesihatan. Jadi, apabila anda memilih seseorang sebagai penjaga bagi warga tua anda mengasihi orang-orang, sila semak pensijilan dan Pelesenan orang-orang yang datang ke rumah anda untuk berkhidmat kepada ibu-bapa penuaan atau Datuk dan nenek anda.

2. Kredibiliti agensi – kebanyakan orang-orang yang mengupah profesional penjagaan kesihatan atau penjaga melalui pelbagai agensi yang menyediakan rumah mati. Walau bagaimanapun, ia adalah perlu untuk menyemak kredibiliti dan rekod-rekod yang lalu agensi. Untuk mencari pembekal perkhidmatan yang terbaik, seseorang perlu melakukan beberapa kajian mengenai kualiti perkhidmatan yang ditawarkan. Kualiti penjagaan Suruhanjaya (agensi kerajaan) memberi rating kepada agensi-agensi tersebut rumah penjagaan kesihatan. Menyemak penilaian mereka yang diberikan oleh Suruhanjaya penjagaan kualiti.

3. Profesionalisme – Do menjaga perkhidmatan penjagaan pelanggan agensi yang anda pilih. Anda perlu mengambil bantuan khidmat pelanggan sekiranya berlaku kecemasan atau sebarang pertanyaan umum. Oleh itu, sebuah agensi yang dilengkapi dengan Jabatan penjagaan pelanggan berfungsi sepenuhnya perlu diberikan keutamaan.

4. Lebih suka kekal penjaga – semasa pengambilan penjaga atau atendan untuk orang yang tersayang, jangan lupa untuk menyemak status orang yang dipilih sebagai penjaga. Semak, sama ada mereka adalah mengarahkan kakitangan agensi atau bekerja dengan mereka secara separuh masa. Lebih suka menyewa sahaja kekal penjaga kerana mereka mempunyai lebih banyak pengalaman dan akauntabiliti bagi pesakit serta agensi.

Manakala pengambilan penjaga, menghalang di atas dibincangkan dalam minda akan membantu banyak dalam membuat keputusan yang betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *