Tips mudah untuk mengurus fail kakitangan pekerja yang

Tips mudah untuk mengurus fail kakitangan pekerja yang

Menyusun fail-fail adalah sangat penting bagi kebanyakan persekitaran perniagaan termasuk perniagaan kecil dan Jabatan sumber manusia. Dengan sebuah organisasi fail yang betul, anda akan lebih mudah untuk mencapai fail yang anda perlukan.

Apabila anda menguruskan fail seorang pekerja, ada beberapa perkara yang anda perlu pertimbangkan. Anda juga akan memerlukan beberapa peralatan termasuk fail folder dalam dua warna yang berbeza dan bekalan pejabat. Berikut adalah beberapa idea untuk anda fail yang menganjurkan tips.

Pertama, anda perlu memilih folder yang ale untuk menampung pertumbuhan Syarikat. Folder yang biasanya akan bekerja terbaik untuknya adalah folder dengan bahagian-bahagian enam. Bagi setiap bahagian, anda boleh menggunakan kertas-kerja yang berasingan. Selain itu, anda boleh menyusun fail mengenai rekod perubatan pekerja anda dalam folder kedua. Ia biasanya memerlukan beberapa bahagian.

Selepas memilih folder yang pertama, anda perlu mengatur bahagian-bahagian dalam folder. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan maklumat peribadi pekerja anda seperti nombor telefon dan alamat semasa dalam bahagian pertama. Ia akan menjadi lebih baik untuk anda untuk mengemaskini maklumat ini setiap tahun. Biasanya, kebanyakan syarikat mengemaskini fail ini dalam pendaftaran atau awal tahun ini. Di samping itu, anda haruslah sentiasa menjaga maklumat hubungan kecemasan juga.

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan adalah untuk menganjurkan untuk bahagian yang kedua. Anda boleh meletakkan permohonan kerja dan resume tersebut. Rujukan juga boleh diletakkan di bahagian ini.

Untuk bahagian yang ketiga, anda boleh meletakkan dokumen yang pekerja anda ditandatangani apabila dia memasuki Syarikat anda. Anda juga boleh mencari dokumen-dokumen seperti latihan gangguan seksual, pekerja polisi pemberitahuan dan tidak mendedahkan maklumat perjanjian.

Bahagian keempat folder akan lebih baik untuk menampung Ulasan pekerja. Dokumen ini akan lebih baik perlu diasingkan daripada dokumen-dokumen lain tetapi kajian maklum-balas daripada dokumen anda. Selain itu, tempat yang kelima akan terbaik untuk sijil-sijil, salinan Diploma, dan pengesahan latihan yang diterima oleh pekerja anda.

Satu lagi perkara penting yang anda boleh menyimpan fail pekerja adalah maklumat perubatan. Anda perlu simpan dalam satu folder berasingan. Ini bermakna bahawa anda boleh menyimpan semua maklumat yang berkaitan dengan kesihatan pekerja anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *