Tips Kesihatan dan keselamatan di tempat kerja

Tips Kesihatan dan keselamatan di tempat kerja

Sebagai pemilik syarikat, salah satu keutamaan anda harus kesihatan dan Keselamatan pekerja-pekerja anda. Tenaga kerja perlu tahu bahawa mereka juga dilihat untuk berfungsi secara berkesan dan cekap, tanpa apa-apa kebimbangan untuk keselamatan mereka sendiri. Ia adalah jelas bahawa apabila pekerja sihat dan selamat, produktiviti mereka adalah lebih besar.

Di tempat kerja boleh jenis risiko bergantung kepada lokasi. Majikan mesti berhati-hati untuk menilai setiap risiko yang mungkin yang boleh meletakkan pekerja dalam bahaya dan membasmi mereka secara individu. Sebagai contoh, di kilang mungkin ada semua jenis risiko keselamatan daripada penggunaan jentera yang berbeza untuk memakai pakaian yang betul-betul pelindung. Kakitangan perlu dilatih dalam penggunaan jentera sepenuhnya dan dimaklumkan tentang masalah.

Di samping itu, terdapat risiko di tempat-tempat seperti pejabat, di mana ia adalah penting untuk melindungi apa-apa wayar yang kosong untuk mengelakkan pekerja tersadung atau menyebabkan kecederaan. Selain itu, pekerja-pekerja yang menggunakan komputer perlu digalakkan untuk mengambil rehat yang tetap sepanjang hari untuk memberi mata mereka yang lain yang amat diperlukan. Sesetengah syarikat pergi jauh sebagai menawarkan ujian mata percuma untuk melindungi kesihatan pekerja-pekerja mereka.

Majikan juga perlu sedar dalam beberapa undang-undang terlibat dengan amalan kerja yang selamat, yang hadir untuk memastikan bahawa Syarikat akan melakukan sedaya upaya mereka untuk melindungi pekerja-pekerja mereka. Terdapat peraturan keselamatan bahawa syarikat-syarikat mesti mematuhi dan ia adalah penting bahawa majikan mematuhi kerana akibatnya boleh menjadi serius kecederaan dan kos dan kesihatan yang berbeza.

Satu lagi sebab yang sangat kuat untuk majikan menjadi letih amalan kesihatan dan Keselamatan adalah potensi untuk membayar pampasan sebanyak. Di hari semasa dan umur, Terdapat pelbagai firma guaman no-win-no-yuran yang pakar dalam tuntutan pampasan. Ini membolehkan pekerja membuat tuntutan tanpa menanggung sebarang kos jika mereka kehilangan. Jika majikan didapati bersalah terhadap kemalangan itu, ia boleh membuktikan sangat mahal; oleh yang demikian majikan perlu memberi tumpuan kepada kesihatan dan Keselamatan pekerja-pekerja mereka dan undang-undang sekitar topik ini.

Di tempat kerja, Keselamatan dan Kesihatan harus sentiasa tinggi dalam agenda untuk memastikan pekerja-pekerja dari bahaya dan untuk mengelakkan kos yang terlibat dengan satu kemalangan yang berkaitan dengan kerja pekerja dan Syarikat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *