Tip-Tip yang mengejutkan untuk merawat kulat kuku di rumah

Tip-Tip yang mengejutkan untuk merawat kulat kuku di rumah

Kuku kulat adalah masalah yang hodoh dan berpotensi memalukan yang sering menyebabkan kuku yang rapuh, tebal dan yellowed. Dalam kes-kes yang teruk, kuku mungkin grotesquely berfungsi dan cacat dan mula jatuh, hampir seolah-olah oleh nekrosis. Kuku kulat adalah disebabkan terutamanya oleh sejenis kulat yang dikenali sebagai dermophytes. Walau bagaimanapun, jenis kulat yang lain mungkin juga bertanggungjawab.

Kulat yang mahu menjangkiti kuku bergantung pada keadaan yang sama seperti mana-mana kulat lain: kehangatan dan kelembapan. Jika kaki anda cenderung untuk berpeluh dengan banyak, anda memakai Kasut mejerut atau menghabiskan tempoh-tempoh yang berpanjangan dengan kaki yang basah, dan kemudian anda akan lebih mudah terdedah kepada kuku kulat daripada purata.

Jangkitan-jangkitan kulat kuku adalah agak biasa. Antara 6 dan 8 peratus daripada orang dewasa Amerika Syarikat menderita daripada itu. Warga tua, kira-kira 50 peratus mempunyai kulat kuku jangkitan. Satu kajian juga telah mendapati bahawa kira-kira separuh daripada kunjungan ke pejabat-pejabat di dermatologi adalah disebabkan oleh kulat kuku! Walaupun keadaan tidak mengancam nyawa, kebanyakan orang mahu dijaga secepat mungkin, sebaik-baiknya tanpa membelanjakan wang yang banyak. Jika anda salah satu orang-orang ini, anda akan digesa untuk mencuba beberapa tips bagaimana untuk merawat kulat kuku di rumah.

Minyak pokok teh

Pati minyak daun pokok teh (Melaleuca alternifolia) telah lama penting bagi sifat-sifat anti-bakteria, fungicidal dan antivirus. Hari ini, minyak pokok teh adalah popular di kalangan peminat Kesihatan semulajadi dan dianggap salah satu yang terbaik kuku kulat pilihan rawatan yang ada.

Blow-Dry kaki anda

Bunyinya kira-kira sebagai bodoh kerana ia akan membuat anda rasa, tetapi ia benar-benar boleh membantu untuk menjaga kuku kulat dalam semak. Mengambil apa-apa standard tamparan-pengering dan menggunakannya untuk benar-benar kering kaki anda selepas mereka basah. Bukan sahaja ia perlu mengelakkan pertumbuhan kulat yang baru, tetapi ia juga perlu jalan Buntu atau melawan jangkitan semasa.

Vitamin E

Vitamin E adalah nutrien yang mempunyai banyak faedah bagi tubuh dan juga membuat rawatan kulat kuku topikal yang hebat. Ia gunakan ke kuku dan ia menyihatkan, tetapi akan mati sesak yang juga nafas kulat. Walaupun kaedah ini mengambil masa seketika untuk menunjukkan keputusan, mereka layak biasanya menunggu.

Cuka

Merendah diri cuka, yang di bawah cecair pelbagai guna yang dihargai, telah dilaporkan berguna terhadap banyak perkara dan kuku kulat sekarang sendi senarai itu. Seperti minyak pokok teh, ia mempunyai sifat-sifat antikulat dan antibakteria. Hanya rendamkan kuku anda dalam penuh-kekuatan suling atau apple cider cuka kira-kira 30 minit dua kali sehari. Dalam tempoh seminggu, anda seharusnya dapat memerhatikan jangkitan penjelasan, meninggalkan di belakang kuku yang kuat dan menarik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *