Tip-Tip utama untuk berurusan dengan Lumbago dan sakit belakang

Tip-Tip utama untuk berurusan dengan Lumbago dan sakit belakang

Biasanya kebanyakan orang dewasa akan mengalami sakit belakang pada masa tertentu dalam kehidupan mereka, dan mungkin yang paling biasa kembali masalah yang menjejaskan belakang yang lebih rendah adalah Lumbago.

Lumbago menjejaskan otot-otot belakang yang lebih rendah dan kesakitan yang dialami mungkin berbeza sangat daripada kesakitan yang teruk kepada hanya sakit kusam berterusan. Ia difikirkan bahawa keadaan tersebut boleh dibuat lebih teruk oleh cuaca yang sejuk dan basah, postur miskin, membawa berat badan yang berlebihan, dan melalui ketegangan otot disebabkan oleh kehamilan. Malangnya, lumbago mempunyai tabiat memperhebatkan dengan usia, jadi ia adalah lebih penting untuk orang ramai untuk kekal sihat dan cergas fizikal kerana mereka secara beransur-ansur matang ke umur tua.

Kadang-kadang gejala pertama orang lumbago akan terasa sambil membongkok atau berpusing tiba-tiba, biasanya apabila mengangkat atau berpindah berat objek atau perabot, mengakibatkan kesakitan. Ia tidak sering menyebabkan kecederaan pada tulang belakang itu sendiri, melainkan orang yang telah mengalami kecederaan ke belakang, yang dengan cepat diikuti dengan sakit belakang yang rendah. Lumbago adalah pada dasarnya otot asal-usul, supaya gejala-gejala boleh amat dikurangkan atau diatasi dengan menguatkan otot-otot teras badan, mengurangkan berat badan yang berlebihan, dan memperbaiki postur.

Kebanyakan penghidap akan berpaling kepada ubat analgesik untuk membantu Melegakan ketidakselesaan mereka pada mulanya, tetapi mengambil mandian yang suam dengan sedikit minyak lavender boleh benar-benar bermanfaat juga. Perkhidmatan Urutan aromaterapi boleh menjadi pendekatan yang lebih holistik untuk berurusan dengan lumbago berulang, menggabungkan minyak yang membantu untuk melegakan kesakitan, seperti St John’s wort, vervain, willow putih dan comfrey.

Menyertai senaman fizikal yang kerap boleh manfaat kedua-dua badan dan minda, tetapi dengan lumbago ia akan menjadi lebih baik untuk menumpukan perhatian kepada latihan yang menguatkan otot teras dan memperbaiki postur, seperti pilates, yang menyokong bangunan dan mengekalkan belakang, abdomen dan oblique otot-otot yang membentuk teras. Fikirkan anda teras sebagai Acob yang semula jadi yang menarik anda dalam, Lif sikap anda dan melindungi bahagian belakang anda.

Semakin kita kita cenderung angin ke bawah, dan menjadi kurang aktif daripada kita adalah apabila kita masih muda, jadi membuat perubahan kecil kepada anda setiap hari rutin boleh pergi jauh untuk mempertingkatkan kecergasan am, kekuatan otot dan postur anda, dan mengurangkan gejala-gejala lumbago.
Cuba berjalan ke tempat kerja dan bukannya mengambil bas, atau turun dua hentian lebih awal. Naik tangga sedapat mungkin dan bukannya menggunakan lif dan tangga bergerak. Meletakkan anda kereta lagi jauhnya dari tempat kerja anda supaya anda boleh menambah beberapa minit berjalan kaki ke hari anda tambahan. Keluar ke udara segar untuk berjalan pada waktu makan tengahari. Beli anjing dan berjalan dua kali sehari. Mendapatkan keluarga keluar ke kawasan luar bandar pada hujung minggu untuk meneroka Taman tempatan dan berjalan-jalan alam semulajadi, atau menyertai kelab Jalan tempatan anda. Mengambil pengajaran, menari atau belajar gaya tarian baru, menyertai gimnasium tempatan anda untuk sesi latihan berat tetap yang beberapa kali seminggu.

Apa sahaja yang anda pilih untuk lakukan, bermesra dan anda akan dapat mengatasi lumbago anda lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *