Tip-Tip kesihatan mata peristiwa pengalaman dan keputusan dan kesannya pada visi

Tip-Tip kesihatan mata peristiwa pengalaman dan keputusan dan kesannya pada visi

Mari kita bayangkan bahawa anda yang tertulis yang tinggal di hutan. Dunia anda terdiri daripada lima batu sekeliling rumah anda. Sejak zaman kanak-kanak anda telah dilatih bagaimana untuk hidup. Anda telah belajar bagaimana untuk menggerakkan tubuh mahir dan bagaimana untuk bertindak balas kepada ular Berbisa, singa lapar dan liar permainan yang anda mungkin ingin menangkap makanan. Mata fizikal anda mempunyai gambaran yang ringkas mengenai dunia: Ia terdiri daripada hutan, ahli keluarga dan rumah anda. Mata fikiran anda dan pemikiran anda adalah tidak sama. Persepsi anda dalam keluarga dan persekitaran yang damai dan berani.

Satu hari semasa mengembara di pinggir hutan, anda tiba-tiba tiba di tempat baru – pemandangan mata anda belum pernah lihat sebelumnya. Anda melihat orang-orang yang badan-badan yang dilitupi oleh pakaian. Mereka memandu jip dan membawa senjata. Mata fizikal anda menghantar maklumat baru ke mata fikiran anda. Ini persepsi baru diproses dalam konteks pengalaman sebelumnya. Sebagai contoh, Apakah pandangan anda mengenai pistol? Oleh kerana anda tidak mempunyai pengalaman terdahulu, persepsi anda adalah naive. Meriam yang berpotensi untuk memudaratkan bukanlah pengalaman visual. Oleh itu, anda tidak takut itu. Jika anda kemudian melihat seseorang sedang sakit dengan pistol, jawapan takut visual akan diaktifkan, dan apabila anda melihat pistol di masa hadapan, anda akan melihat melalui niters dari ketakutan dan bahaya.

Saya yakin bahawa kebanyakan orang yang akan membaca artikel ini telah tidak tinggal di hutan terpencil. Tetapi anda mungkin telah terdedah kepada peristiwa-peristiwa dalam hidup anda yang telah menyegerakan takut jawapan. Saya mencadangkan bahawa mata fikiran anda, dari satu naluri survival, telah membuat keputusan mental untuk melindungi anda daripada beberapa perkara-perkara yang anda lihat. Tidak seperti yang tertulis, anda terdedah kepada salah satu faktor krisis atau tekanan selepas yang lain, termasuk peperangan, keganasan, televisyen hijackings, penstrukturan semula unit Keluarga, kehidupan bandar, cabaran kewangan, pendidikan yang berdaya saing, alkohol, dadah, AIDS, kanak-kanak hilang, ancaman nuklear Tauhid Uluhiyah – dan senarai menyala. Ia tidak menghairankan bahawa mata fizikal anda akhirnya menyesuaikan untuk persepsi mata dan minda ini. Terdapat begitu banyak dalam dunia anda hari yang anda tidak mahu lihat.

Sebelum kita dapat memahami bagaimana mata di rumah boleh menjejaskan penglihatan, kita perlu terlebih dahulu melihat lebih dekat cara fungsi minda. Dari saat anda telah difahami, malah sebelum mata anda telah “melihat,” tubuh dan otak tisu yang menyimpan maklumat mengenai acara-acara. Sebagai contoh, apabila ibu anda memakan makanan yang tertentu, tubuh direkodkan sekiranya pengalaman. Jika ibu anda dimakan terlalu banyak gula, badan anda mengalami sensasi tertentu, dan mata fikiran anda merekod dan membuat keputusan mengenai pengalaman ini.

Selepas kelahiran, mata anda mula merakamkan peristiwa ini secara visual. Mata fikiran anda adalah satu pita video ke. Disimpan di Perpustakaan otak adalah data semua pengalaman deria, iaitu segalanya anda telah merasa, mendengar, berkata, dan dilihat. Apabila anda telah enam bulan, anda lebih daripada berkemungkinan telah melihat 20/20; dua belas bulan mata dua anda bekerja bersama-sama.

Bayangkan sejenak bahawa anda adalah empat belas bulan. Perhatian tertumpu pada warna oren-merah terang nyalaan di tempat perapian. Anda bergerak badan anda lebih ke dalam api dan mula bermain. Tidak lama lagi anda membakar tangan anda dan mula menangis. Anda membuat keputusan bahawa merah dan oren adalah dikaitkan dengan rasa sakit dan menangis. Mata fikiran anda rekod ini pengalaman kesakitan dikaitkan dengan melihat merah dan oren.

Kemudian anda lihat beberapa kertas merah dan oren yang berwarna terang. Berdasarkan pengalaman yang lepas, anda tarik kaki dan tidak ingin untuk menyentuh kertas. Jika anda terus bertindak balas dengan cara ini untuk visual dikemukakan item merah dan oren, otot dan struktur mata anda belajar untuk melihat dengan cara yang takut. Berkuatkuasa, mata dan penglihatan anda constrict dan menjadi tegang. Kerana persepsi minda dan mata yang merah dan oren terbakar, ia menghantar mesej-mesej yang takut dengan mata fizikal.

Sambungan ini antara persepsi dan tindakan ini jelas terbukti apabila menonton ungkapan mata dan muka direkodkan oleh kamera video.

Soalan-soalan probe tertentu merangsang minda di mata kenangan upsetting lepas peristiwa. Kerana anda berfikir tentang peristiwa-peristiwa, ketegangan dan rasa takut akan dicerminkan dalam gerak isyarat yang anda membuat. Ianya seolah-olah anda mengingati peristiwa-peristiwa sebelumnya mencetuskan tindak balas ikhtiar hidup. Cara yang anda lihat sekarang adalah dipengaruhi oleh rekod anda lepas maklumat, yang kemudian ditunjukkan dalam gerak isyarat yang dibuat oleh mata dan muka anda.

Mempertimbangkan bahawa peristiwa yang berlaku dalam hidup anda, bersama-sama dengan faktor-faktor genetik, fizikal, pemakanan, dan alam sekitar, mungkin memberi kesan penglihatan anda. Menjejaki peristiwa-peristiwa dalam hidup anda. Adakah mungkin bahawa peristiwa-peristiwa ini mencetuskan persepsi mental dan fizikal yang membawa kira-kira tahap kecergasan-wawasan anda sekarang?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *