Tinggi kolesterol baik boleh tanda masalah?

Tinggi kolesterol baik boleh tanda masalah?

Konsep sederhana bahawa LDL kolesterol “buruk” dan kolesterol HDL “baik” mempunyai hanya satu tujuan dalam dogma kesihatan awam: menakut-nakutkan rakyat ke dalam mengambil toksik ubat-ubatan statin untuk menurunkan kolesterol LDL mereka. Satu kajian baru menunjukkan bahawa sesetengah orang dengan kolesterol HDL tinggi telah meningkat kadar sakit dada, serangan jantung, dan mati – tetapi siapa?

Apabila Pfizer cuba meningkatkan kolesterol HDL dengan torcetrapib dadah yang keputusannya adalah bencana dan perbicaraan terpaksa dihentikan awal kerana kematian kardiovaskular yang ketara. Kajian baru mengesahkan bahawa pesakit dengan tahap keradangan C – reactive protein dan tinggi HDL yang tinggi mempunyai risiko tertentu. Tapi ada banyak orang dengan tinggi C – reactive protein dan HDL yang rendah atau biasa yang masih berisiko untuk penyakit jantung. Kerana kebanyakan penyelidik terbaik seem dunia hairan dengan paradoks HDL yang seolah-olah ini, Izinkan saya untuk membantu mereka keluar sedikit.

Saya menyamakan LDL kolesterol untuk lori UPS, membantu untuk menyampaikan pemakanan penting fat-soluble dan antioksidan seluruh badan anda. Ia menjadi “buruk” hanya apabila ia rosak kerana interaksi dengan toksin, kuman, radikal atau beberapa jenis keradangan penghinaan. Rosak kolesterol LDL, juga dipanggil LDL yang teroksida, boleh membentuk plak di arteri anda. Orang mengambil antioksidan yang fat-soluble, seperti bentuk tocotrienol vitamin E untuk melindungi LDL mereka daripada kerosakan.

Kolesterol HDL adalah seperti trak tunda, khusus menunda LDL kolesterol kembali kepada hati anda yang boleh dikitar semula, kuasa, atau dibersihkan dari badan anda. Jika anda tidak mempunyai cukup kolesterol HDL atau jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol LDL, maka keseimbangan antara trak tunda dan trak up keluar daripada whack dan anda sudah berisiko untuk masalah.

Anda tidak tahu berapa banyak kolesterol LDL rosak yang anda telah dengan nombor anda, walaupun ia dianggarkan bahawa jika lebih tinggi anda mungkin mempunyai lebih banyak. Begitu juga, anda tidak boleh memberitahu kualiti trak tunda HDL anda dengan satu nombor HDL, walaupun anda boleh menganggap bahawa jika nombor HDL yang rendah anda sama ada tidak mempunyai pemakanan yang mencukupi untuk membuat mereka atau sesuatu yang toksik dan keradangan memusnahkan mereka. Saya telah menulis secara meluas tentang kepentingan kualiti kolesterol HDL anda dalam artikel saya, The Amazing New World daripada kolesterol HDL, yang menjelaskan mengapa ia adalah sangat penting untuk tidak membiarkan triglycerides anda menjadi lebih dua kali bilangan HDL anda.

Memang agak benar bahawa populasi tertentu long-lived dengan kadar yang rendah daripada penyakit kardiovaskular mempunyai kolesterol HDL yang lebih tinggi, bermaksud mereka mempunyai perkhidmatan trak tunda yang amat berkesan yang benar-benar baik pasukan dari kolesterol LDL yang rosak sebelum ia boleh membentuk plak di dalam arteri. Jadi apa yang sedang berlaku apabila HDL adalah tinggi dan penyakit kardiovaskular semakin meningkat?

Ia merupakan kepercayaan saya bahawa ini adalah tanda-tanda peningkatan tekanan toksik yang mana ketinggian kolesterol HDL adalah satu mekanisme yang pampasan bagi LDL yang rosak pada kadar kelajuan yang lebih tinggi. Ini bermakna salah satu badan yang cuba yang terbaik untuk menyingkirkan kolesterol rosak dengan meningkatkan HDL. Menariknya, tahap LDL mungkin agak rendah dalam situasi ini. Saya telah melihat banyak kes yang mana seseorang mempunyai HDL dua kali ganda sebanyak sebagai LDL, bertentangan dengan nisbah yang biasa. Orang seperti rutin diberitahu oleh doktor mereka yang mereka mempunyai apa-apa untuk bimbang tentang. Dalam pengalaman saya ini adalah sebahagian daripada orang-orang unhealthiest yang telah saya temui.

Saya perhatikan banyak tahun yang lalu bahawa orang yang mempunyai profil yang HDL/rendah LDL yang tinggi ini mempunyai beberapa bentuk utama masalah keradangan (sering autoimun) atau mempunyai tahap kimia sensitiviti yang sangat tinggi. Sama ada keadaan adalah sangat keradangan, yang menyambung dengan penemuan baru daripada keradangan yang meningkat dan HDL tinggi sebagai faktor risiko.

Moral daripada cerita ini adalah bahawa nombor kolesterol dalam dan daripada diri mereka sendiri hanya bermakna sesuatu dalam konteks kesihatan keseluruhan seseorang. Dan kemudian anda perlu memahami apa yang LDL dan HDL cuba lakukan untuk memahami isu-isu yang anda sendiri boleh. Hanya pemikiran yang “baik” dan “buruk” boleh menyebabkan anda kehilangan bot sepenuhnya atau mengambil dadah toksik yang jauh dari baik untuk anda. Jika kolesterol HDL anda tinggi dan anda tidak berasa begitu baik maka anda perlu mengambil langkah-langkah yang agresif untuk mengurangkan keradangan dan ketoksikan, kerana Sains lebih baru menunjukkan bahawa anda perlu untuk mengurangkan risiko kardiovaskular anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *