Tinggal sosial aktif bagi penuaan yang sihat

Tinggal sosial aktif bagi penuaan yang sihat

Kajian yang dijalankan oleh Universiti tergesa-gesa telah menyatakan bahawa individu warga tua lebih sosial aktif umur sihat dan mempunyai peluang lebih baik untuk menjaga saraf bermasalah di Teluk. Manakala kajian yang lebih diperlukan untuk meneroka hubung kait antara aktiviti sosial dan penuaan yang sihat, ia dipercayai bahawa aktiviti sosial mengukuhkan fungsi musculo-rangka yang diperlukan untuk menjadi bebas dari segi fungsi. Kajian sebelum ini mengenai penuaan yang sihat telah mencadangkan bahawa orang-orang tua yang tinggal bersendirian di menunjukkan penurunan yang lebih tinggi dalam motor berfungsi. Apabila anda telah mencapai Perdana anda, anda tidak mempunyai ketangkasan yang sama (untuk badan dan minda) seperti yang anda lakukan ketika anda 20-an dan 30. Tetapi anda boleh tinggal sosial aktif untuk kesihatan yang lebih baik, kerana kajian menunjukkan.

Kerangka minda yang positif dan galakan keluarga dan orang tersayang adalah kunci untuk tinggal sosial aktif. Jika anda telah tinggal kehidupan sosial terpencil, anda mungkin di dejection atau tertekan mengenai mendapatkan dalam umur. Bergantung pada nasihat yang baik dan kata-kata sayangi atau mendapatkan bantuan daripada ahli psikologi untuk membangunkan sikap positif terhadap kehidupan. Membuat sehingga fikiran tentang menjadi seorang sosial aktiviti merupakan langkah pertama ke arah badan dan minda yang sihat. Berikut adalah beberapa tips bagaimana anda boleh kekal sosial aktif bagi penuaan yang sihat.

Berhubung dengan rakan-rakan dan saudara-mara

Cara yang paling mudah untuk sosial aktif adalah untuk terus berhubung dengan rakan-rakan dan saudara-mara. Membuat satu titik untuk menelefon kawan-kawan anda (bukan hanya pada hari lahir dan ulang tahun) atau bertemu dengan mereka lebih secawan kopi. Menganjurkan pesta barbeku atau perjumpaan untuk saudara-mara, kawan-kawan atau jiran-jiran. Menjaga diri anda yang diduduki ini cara berinteraksi dengan orang yang anda sayangi dan komuniti anda.

Kerja-kerja sukarelawan dan derma

Anda boleh tinggal sosial aktif dan memberi balik kepada komuniti anda dengan menyertai aktiviti-aktiviti penjanaan dana bagi Gereja tempatan anda atau tempat tinggal untuk mereka yang tiada rumah. Anda boleh menjadi sukarelawan di dapur sup – semua yang anda perlu lakukan adalah merujuk kepada halaman kuning atau gelintar dalam talian untuk sup dapur mencari Pembantu untuk menyediakan makanan kepada golongan yang memerlukan. Menganjurkan maraton penjanaan dana dan acara-acara adalah satu lagi pilihan yang boleh anda pertimbangkan. Untuk ini, anda boleh bekerjasama dengan rakan-rakan dan ahli keluarga. Sukarela di raffles dan acara-acara bingo juga menyeronokkan dan menawarkan peluang yang sangat baik untuk bersosial dengan ahli-ahli masyarakat.

Menyertai kelab

Menyertai kelab tempatan berenang, Kelab buku, Kelab catur atau Kelab mengait anda adalah cara yang baik untuk membuat kawan-kawan baru dan belajar perkara baru. Ini memberi peluang interaksi dan memastikan anda terlibat dan disegarkan semula. Anda juga boleh mempertimbangkan menganjurkan bacaan buku di rumah anda atau rumah rakan. Sebagai inspirasi, anda sentiasa mempunyai kelab buku di Oprah-anda boleh membincangkan buku-buku yang disyorkan oleh Kelab atau memilih orang-orang yang anda baca sebagai kanak-kanak atau orang-orang yang anda menikmati membaca dan mencari inspirasi daripada.

Selain daripada cadangan-cadangan ini, anda boleh juga tinggal sosial aktif dalam talian. Bertemu dengan rakan-rakan di sekolah dan Kolej melalui Facebook atau mulakan blog anda sendiri untuk pen fikiran anda. Peluang untuk bersosial akan banyak. Tinggal sosial aktif umur anggun dan menikmati yang baik fizikal serta mental yang baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *