Tindakan undang-undang liabiliti profesional dan saksi pakar pergigian

Tindakan undang-undang liabiliti profesional dan saksi pakar pergigian

Apabila ia datang untuk mencari saksi pakar pergigian atau seorang pakar perubatan, anda perlu dimaklumkan. Apa yang anda tidak tahu boleh menjejaskan peluang anda untuk memenangi kes anda. Penyedia penjagaan kesihatan, termasuk pakar-pakar perubatan, doktor gigi dan profesional penjagaan kesihatan bersekutu akan risiko tuntutan liabiliti profesional setiap kali mereka menyediakan penjagaan pesakit. Terdapat kedua-dua pihak untuk tuntutan, plaintif dan defendan. Plaintif adalah individu yang telah memulakan saman. Defendan adalah orang atau entiti yang disaman oleh plaintif yang merupakan mendakwa penyelewengan.

Dari segi objektif semata-mata, sebelah tidak seharusnya dilihat sebagai baik atau buruk, atau betul atau salah. Terma-terma plaintif dan defendan hanya mengenal pasti pihak yang membawa tindakan dan pihak yang disaman. Mengenai penjagaan kesihatan dan profesional saman, ia adalah selamat untuk mengandaikan bahawa pesakit plaintif dan pemberi jagaan defendan.

Peranan yang dimainkan oleh pakar adalah untuk menyemak rekod perubatan atau pergigian yang berkaitan saman. Berikutan kajian, pakar akan berpendapat tentang sama ada atau tidak tuntutan tersebut mempunyai merit mana-mana, dan sama ada atau tidak dalam penghakiman mereka tiada penyelewengan apa-apa komitmen. Setiap sisi mempunyai pakar atau pakar-pakar mereka sendiri. Pakar plaintif terlibat oleh peguam mereka, dan defendan pakar ditugaskan oleh peguam mereka.

Dalam kes ini defendan, pihak yang akan menanggung kos pakar akhirnya akan menjadi penyedia insurans liabiliti profesional defendan. Pada mulanya, peguam plaintif akan menanggung kos pakar. Jika plaintif wujud di saman, kos pakar plaintif akan ditolak daripada apa-apa wang Anugerah plaintif menerima daripada defendan.

Apabila perkara liabiliti profesional sebelum trier fakta, sama ada perbicaraan juri atau Timbang Tara, saksi pakar adalah salah satu faktor yang paling penting. Plaintif pula, pakar mesti memberikan pendapat yang kuat bahawa penyelewengan berlaku. Defendan pula, pakar diperlukan untuk menyediakan pertahanan yang kukuh yang tidak berlaku penyelewengan. Ia merupakan bukti dan saksi yang menjadi faktor penentu dalam saman sebagai ke pihak yang wujud.

Mencari saksi pakar yang akan membantu anda menang kes anda adalah lebih rumit daripada sekadar mencari doktor gigi atau pakar-pakar perubatan dalam talian atau dalam yellow pages. Saksi pakar pergigian atau saksi pakar perubatan mesti dilengkapi dengan rujukan yang sesuai dan mempunyai resume yang mengesankan. Selalunya, seorang saksi pakar akan bekerja semata-mata bagi pihak plaintif atau defendan di sebelah. Pakar-pakar yang sangat sedikit kerja kedua-dua belah pagar.

Kos saksi pakar adalah penting. Pakar-pakar dalam permintaan, dan mereka cas satu bayaran setiap jam yang tinggi. Sama ada anda membela kes atau cuba untuk membuktikan penyelewengan yang didakwa, kos saksi pakar yang tidak di mana anda mahu mencari tawar-menawar. Peguam pembelaan dan plaintif adalah agak bijak apabila ia datang untuk memilih seorang pakar. Dalam bidang penyelewengan, defendan dan plaintif perlu merujuk cadangan wakil mereka di kawasan ini. Kebanyakan peguam plaintif tidak akan bersetuju untuk mengambil kes kecuali ia telah disemak oleh pakar yang menyokong pandangan klien mereka.

Terdapat banyak Laman Web yang memberikan maklumat jika anda sedang mencari untuk saksi pakar pergigian. Beberapa contoh ialah Kumpulan meja bulat, saksi pakar Pro Juris direktori dan Saponaro. Jika anda bukan seorang peguam, anda pasti boleh menghubungi Laman-Laman ini bagi pakar sumber dan rujukan. Sama ada anda adalah seorang doktor, doktor gigi atau pesakit, ingat peguam anda adalah orang yang akan membuat keputusan apabila ia datang untuk memilih seorang pakar pergigian atau perubatan.

Penyelewengan pakar perunding menyediakan saksi pakar penilaian dan laporan ke pakar.

Penyelewengan pakar perunding menyediakan saksi pakar penilaian dan laporan ke pakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *