Tiga jenis tahan otot

Tiga jenis tahan otot

Terdapat sejumlah tahan otot berbeza di luar sana, walaupun istilah ” otot relaxant” adalah sesuatu yang Ironi. Sebenarnya, tahan otot tidak diklasifikasikan sebagai sendiri kategori ubat-ubatan, yang menjadikan ia sukar untuk menentukan dengan tepat berapa banyak tahan otot tiada. Tahan otot secara amnya apa-apa jenis dadah yang menyediakan ubat pelali untuk keseluruhan badan anda. Mereka sebenarnya langsung tidak menjejaskan otot-otot. Sebaliknya, menyatakan ada otak dan menyebabkan seluruh tubuh anda untuk berehat.

Apabila doktor menetapkan untuk relaxant otot, dia adalah umumnya menetapkan ia untuk sakit belakang, terutama mengurangkan sakit belakang yang disebabkan oleh kekejangan otot. Tahan otot yang juga biasanya hanya ditetapkan untuk kegunaan jangka pendek dan tidak tetap ” penawar ” untuk sakit belakang atau mana-mana lain-lain jenis sakit.

Berikut adalah tiga biasa otot tahan yang doktor sering menetapkan untuk pesakit-pesakit yang mengalami sakit belakang dan sakit otot lain:

Soma (Carisoprodol) adalah relaxant otot jangka pendek yang sering ditetapkan dalam 350mg dos setiap lapan jam atau lebih. Manakala Soma ditetapkan agak kerap sebagai satu relaxant otot, ia boleh menjadi ketagihan, terutamanya jika ia diambil semasa minum atau semasa di bawah pengaruh ubat-ubatan lain yang mind-altering.

Valium (Diazepam) adalah sejenis ubat yang dikenali secara meluas yang biasanya ditetapkan hanya selama beberapa minggu, jika yang panjang. Valium biasanya diambil setiap enam jam, dan dos yang hampir tidak pernah lebih daripada 10 miligram. Ia membantu melegakan sakit belakang yang disebabkan oleh kekejangan otot, tetapi ia juga boleh ditetapkan bagi apa-apa jenis sakit. Terdapat beberapa bahaya apabila mengambil Valium. Ia sangat habit-forming jika mengambil jangka masa panjang dan ia amat mengganggu kitaran tidur semula jadi seseorang. Malah, sesetengah pesakit mendapati sukar untuk mendapatkan kembali tidur kerap selepas mengambil Valium. Valium juga depressant satu, dan ia boleh menyebabkan peningkatan gejala kemurungan dalam orang-orang yang telah didiagnosis dengan menjadi tertekan.

Flexeril (Cyclobenzaprine), tidak seperti Soma dan Valium, ditetapkan untuk jangka masa yang lebih lama. Tidak seperti Valium, Flexeril direka untuk bertindak agak seperti antidepressant yang, walaupun ianya bukan teknikal salah satu. Secara amnya, doktor akan menetapkan sepuluh miligram perlu diambil setiap enam jam untuk sakit belakang yang disebabkan oleh kekejangan otot. Dos yang sama juga boleh ditetapkan sebagai bantuan tidur yang. Flexeril boleh, Walau bagaimanapun, menjejaskan fungsi fizikal dan mental, supaya orang-orang yang mengambil ubat-ubatan tidak perlu mengendalikan jentera berat dan mungkin perlu untuk menahan diri dari memandu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *