Tiga bukan untung dengan operasi bajet lebih AS $1 bilion

Tiga bukan untung dengan operasi bajet lebih AS $1 bilion

Orang akan terkejut apabila mereka diberitahu bahawa di antara pertubuhan bukan Amerika Syarikat mempunyai belanjawan yang besar seperti sesetengah organisasi untuk keuntungan mempunyai saiz yang sama. Ini adalah kerana kesan bukan untung yang bergantung pada pemberian dan derma untuk menampung operasi harian. Organisasi seperti dalam Rang undang-undang dan Cikgu Hamzah Gates Foundation, Institut Perubatan Howard Hughes dan Yayasan Ford The adalah contoh bukan untung yang menjadi daya penggerak yang global pada mereka sendiri dalam menyediakan pembiayaan untuk perkhidmatan dan pengaturcaraan.

Bill dan Melinda Gates Foundation

Pada asalnya dikenali sebagai Yayasan Bill Gates William H. pada tahun 1994, ia dinamakan Rang undang-undang ini dan Abdul Gates Foundation pada tahun 1999. Organisasi ini adalah yang terbesar milik Yayasan di dunia dengan belanjawan operasi 2010 sebanyak $36.7 bilion dolar. Domestik tumpuan organisasi ini adalah untuk meningkatkan peluang-peluang aktiviti dan meningkatkan akses kepada teknologi. Fokus global pertubuhan ini adalah untuk meningkatkan akses kepada penjagaan kesihatan dan mengurangkan kemiskinan. Mereka melakukan ini dengan mengedarkan berbilion-bilion dolar melalui endowments, geran, biasiswa, latihan dan peralatan dalam dan luar negara.

Institut Perubatan Howard Hughes

Institut Perubatan Howard Hughes adalah non-profit yang diasaskan oleh Howard Hughes pada tahun 1953 dan bertapak di luar Chevy Chase, Maryland. Pada tahun 2010, Kumpulan Penyelidikan Perubatan ini mempunyai bajet yang beroperasi daripada $14 bilion dolar. Di Amerika Syarikat, mereka akan dianggap salah satu swasta terbesar dana organisasi yang menyokong penyelidikan biologi dan perubatan. Baru-baru ini Pertubuhan membuat sumbangan sebanyak $1.6 juta melalui geran untuk menyokong Pendidikan Sains dan mereka juga terpelihara $776 juta untuk penyelidikan.

Yayasan Ford

Ini bukan berasaskan keuntungan ditubuhkan pada tahun 1936 dan mempunyai lebih khusus daripada $550 juta untuk program berkaitan pelaburan sejak 1968. Sebahagian besar dana yang dipasarkan di Amerika Syarikat, Amerika Latin, Afrika, Timur Tengah dan Asia. Yayasan Ford telah membuat sumbangan melebihi $16 bilion di seluruh dunia dan adalah penting dengan 10.7 bilion aset pada 2010. Menurut kenyataan misi mereka, tujuan mereka adalah untuk memajukan pencapaian manusia, menggalakkan kerjasama antarabangsa, mengurangkan kemiskinan dan ketidakadilan, dan mengukuhkan nilai-nilai Demokratik.

Institusi-institusi kebajikan ini menyediakan pembiayaan untuk penyelidikan, pembangunan insan, pendidikan dan perkhidmatan perubatan di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia. Penderma bagi ini bukan untung membantu kerajaan, awam, dan masyarakat kerana keseluruhan memenuhi keperluan rakyatnya, menunjukkan bahawa organisasi-organisasi kebajikan mempunyai kuasa dan mewujudkan kesan positif ke atas dunia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *