Tidak perlu mengalami kesakitan Bunion…Berita baik Bunion pembedahan

Tidak perlu mengalami kesakitan Bunion…Berita baik Bunion pembedahan

Apa palang pintu itu “bunion”? Orang yang dinamakan untuk pembesaran bahagian sendi ibu jari bunion yang mungkin adalah orang yang sama yang dinamakan Tiroid yang diperbesarkan “beguk”! Serius walaupun, a bunion adalah lebih daripada hanya satu bonggol yang mudah.

Bunions dikenali dalam istilah perubatan sebagai Hallux Abducto Valgus yang dalam Bahasa Inggeris adalah ibu yang crooked jari bersama dengan bonggol yang di sebelah. Ini adalah benar-benar juling progresif yang besar kaki bersama yang bermula dengan sebuah condong sedikit daripada yang ibu jari ke arah kedua dan kemudian beransur-ansur menghasilkan bonggol ciri-ciri dan gejala-gejala bersama. Di peringkat akhir perkembangan, di ibu jari sebenarnya boleh bertindih atau underlap kedua dan menyebabkan hammertoes yang reaktif (kontrak) jari kaki lain. Walaupun mereka yang sangat biasa, kebanyakan orang tunggu sehingga mereka mempunyai gejala-gejala yang ketara dan kecacatan sebelum mereka mendapatkan rawatan perubatan. Selalunya mereka mempunyai sakit dalam kasut dan aktiviti bagi tahun apabila mereka akhirnya datang ke pejabat. Ini adalah kerana ramai orang yang berfikir mereka sentiasa memerlukan pembedahan untuk melegakan kesakitan.

Apa yang menyebabkan bunions? Tidak, ia bukanlah sentiasa Kasut! (Tetapi, mereka tidak membantu) Bunions disebabkan oleh biomekanik rosak struktur kaki anda yang anda mewarisi. Pasangan yang dengan Kasut beroda yang tinggi atau bahkan hanya kasut yang crowd (dengar sehingga orang-orang yang memakai but koboi!) jari kaki anda dan anda akan terdedah kepada pembentukan bunions.

Gejala-gejala bunion dicirikan oleh kemerahan, bengkak, pengisar bersama, pembakaran kesakitan, dan sekali-sekala kebas.

Diagnosis bunion yang dilakukan dengan penemuan sinar-x bersama-sama dengan pemeriksaan fizikal. Bonggol yang memang tidak semestinya Hallux Abducto Valgus, jadi peperiksaan podiatric yang lengkap termasuk x-ray perlu dilakukan untuk menilai keadaan anda. Ramai orang sebenarnya mempunyai artritis sendi ibu jari atau bahkan hanya sista yang overlying bersama dan berfikir bahawa mereka mempunyai bunions.

Rawatan termasuk Menggilap gear pengubahsuaian, peranti orthotic kawalan tidak normal biomekanik, pengalas, anti-inflammatories atau terapi suntikan untuk mengurangkan keradangan, dan pada peringkat lewat, pembedahan.

Bilakah pembedahan diperlukan untuk bunions? Jika anda mempunyai sakit setiap hari, dalam tiap-tiap sepasang kasut anda sendiri (termasuk kasut sukan anda) dan anda telah merawat keadaan anda dengan terapi yang konservatif tanpa bantuan mana-mana; Ia adalah masa untuk membincangkan bunion pembedahan. Pembedahan tidak perlu difikirkan tanpa batasan kesakitan dan aktiviti. Terdapat banyak kemajuan dalam bunion pembedahan dan prosedur-prosedur yang berbeza-beza bergantung kepada jenis kaki anda, tahap kecacatan anda, tahap aktiviti anda, sejarah perubatan, dan usia anda. Membuat temujanji untuk membincangkan pembedahan dengan pakar bedah kaki dan pergelangan kaki yang podiatric jika anda mempunyai berjalan gejala-gejala.

Bunion pembedahan dilakukan oleh pakar bedah buku lali, dan kaki podiatric Lembaga disahkan mempunyai penarafan kepuasan 96% menurut kaji selidik baru oleh Amerika Kolej pakar bedah buku lali dan kaki. 96% daripada responden kajian dikenal pasti melegakan kesakitan sebagai hasil yang dikehendaki daripada pembedahan, dan 86% juga berkata mereka berharap untuk memperbaiki mereka berjalan dan meningkatkan aktiviti fizikal mereka selepas pembedahan. Dalam skala 1 hingga 10 dengan 10 mewakili “banyak sakit”, responden kajian purata markah 7 apabila menilai kesakitan sebelum pembedahan, dan skor purata menurun kepada 2 apabila mereka menilai kesakitan mereka enam bulan selepas pembedahan. 92% berkata mereka tidak mampu untuk meningkatkan aktiviti fizikal–berjalan, berlari, golf, Tenis, senaman–dan 90% berkata mereka akan mengesyorkan pembedahan bunion kepada orang lain. Ini adalah berita baik! Ramai orang takut dengan pembedahan lebih sakit setiap hari dalam kasut mereka! Jelas sekali, takut ini adalah tidak berasas!

Takut pembedahan tidak seharusnya menyimpan anda tiada di Pejabat kerana 80% daripada pesakit-pesakit yang datang meminta pembedahan bunion meninggalkan dengan pelan rawatan konservatif. Dapatkan soalan-soalan anda menjawab! Hubungi atau hubungi bedah kaki dan pergelangan kaki anda podiatric hari ini. Hidup dengan bunion kesakitan boleh menjadi satu perkara yang sebelum ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *