Tidak minum banyak air tekanan darah yang lebih rendah?

Tidak minum banyak air tekanan darah yang lebih rendah?

Petua mengurangkan tekanan darah, kadang-kadang termasuk syor untuk minum lebih banyak air. Walau bagaimanapun, laman-laman web seperti orang-orang dari klinik Mayo dan Kebangsaan jantung, paru-paru dan darah Institut membuat tidak menyebut air minum dalam perbincangan mereka mengenai perubahan gaya hidup diperlukan untuk merawat tekanan darah tinggi.

Apa yang menjelaskan percanggahan ini, di mana beberapa artikel menunjukkan minum air yang bermanfaat dalam mengurangkan tekanan darah, manakala yang lain tidak? Sumber idea bahawa air minuman akan menurunkan tekanan darah mungkin seolah-olah pemikiran bahawa apabila jumlah air yang mewah dimakan, natrium akan dipam keluar dari badan.

Dengan lebih rendah tahap sodium dalam badan, adalah dijangkakan bahawa tekanan darah akan turun. Lagipun, beberapa kelas ubat-ubatan diuretik yang amat berkesan mengurangkan tekanan darah. Diuretics ini bertindak untuk meningkatkan kehilangan natrium dari badan melalui satu jumlah air kencing yang meninggalkan jasad.

Pemindahan bendalir ini mengurangkan natrium dalam darah dan juga mengurangkan kelantangan darah. Kedua-dua faktor yang membawa kepada penurunan tekanan darah.

Pada pandangan pertama ia akan muncul yang jika ubat-ubatan mengurangkan tekanan darah dengan bekerja untuk meningkatkan jumlah air kencing dan jumlah sodium dalam bahawa air kencing, kemudian minum lebih banyak air perlu berkesan memberi manfaat sama. Walau bagaimanapun, Terdapat masalah dengan ini hujah yang minum lebih banyak air berfungsi sama seperti ubat-ubatan diuretik.

Untuk memahami mengapa, ia adalah perlu untuk memahami bahawa badan mengekalkan kawalan yang ketat ke atas tahap cecair dan kepekatan ion-ion yang penting seperti sodium dan kalsium. Untuk berfungsi dengan optimum, badan telah berkembang pelbagai proses-proses kawalan yang bertindak untuk memastikan banyak ion-ion dan cecair tahap stabil dalam julat yang sempit.

Diuretics bertindak pada bahagian-bahagian sistem yang mengawal kepekatan natrium. Sebagai contoh, thiazide diuretics mengikat ke dan sekali gus menghalang protein yang dikenali sebagai symporter Na/Cl (Na = natrium, Cl = klorida) yang bertindak untuk mengawal jumlah sodium yang akan diserap kembali ke dalam darah daripada air kencing yang telah dihasilkan.

Ini menyebabkan badan pulih kurang natrium dari air kencing kerana ia sedang dibentuk, meninggalkan natrium yang lebih banyak untuk hilang dalam air kencing. Dengan cara ini diuretics mengubah suai maklum balas terhadap sistem badan kawal selia.

Sebaliknya, air telah tiada kesan pada sistem kawal selia badan, jadi jumlah sodium dalam air kencing tetap sama. Air juga tidak mempunyai impak terhadap isipadu darah.

Minum lebih banyak air hanya bertindak untuk meningkatkan jumlah air kencing, sebagai badan yang mengawal selia tahap cecair untuk mengekalkan isipadu darah stabil. Di samping itu, jumlah yang sama daripada natrium (dan ion-ion lain) dalam jumlah yang lebih besar membawa kepada kencing menjadi lebih cair.

Pertimbangkan warna air kencing yang meninggalkan jasad. Jika badan telah ditelan cecair yang banyak, atau jika badan telah melakukan banyak berpeluh, tiada akan kuantiti kecil air kencing kuning terang, dengan warna yang disebabkan oleh urobilin. Walau bagaimanapun jika badan baik terhidrat, terdapat isipadu lebih kencing berwarna pucat. Sodium bertindak dengan cara yang sama sebagai keamatan warna air kencing.

Bagi individu yang sihat, isipadu air kencing yang disebabkan oleh penggunaan yang bertambah cecair lebih besar bermakna tumpuan yang rendah natrium dalam air kencing. Sebagai peraturan am, meningkatkan jumlah penggunaan air tidak mengurangkan tahap sodium darah, jadi tiada penurunan tekanan darah boleh dijangka.

Malah, air minuman sebenarnya menyebabkan peningkatan jangka singkat yang tekanan darah pada sesetengah orang, terutamanya orang-orang dengan jenis tekanan darah yang sangat rendah yang khusus. Peningkatan ini hanya sementara, dan mempunyai kesan jangka panjang tiada tekanan darah. Penghidratan yang betul adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan, tetapi meningkatkan penghidratan dengan harapan merendahkan tekanan darah telah tiada manfaat.

Terdapat banyak faedah yang anda boleh menikmati dari minum banyak air setiap hari. Jika anda bersenam, ia adalah lebih penting anda minum banyak air supaya tubuh terhidrat.

Jika anda bersenam di gimnasium yang kerap, selain daripada air minuman, anda perlu mengambil diet yang seimbang. Tetapi bagaimana kita tahu apabila kita makan makanan yang seimbang?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *