Tidak melakukan kesilapan yang sama yang saya buat dengan berterusan pedih ulu hati

Tidak melakukan kesilapan yang sama yang saya buat dengan berterusan pedih ulu hati

Hampir semua orang pengalaman sekali-sekala hinggalah pedih ulu hati. Mujurlah episod tersebut boleh dirawat hanya dengan perubahan gaya hidup dan mengambil alih antasid kaunter.

Tetapi, jika anda mengalami pedih ulu hati berterusan maka anda berurusan dengan kebimbangan yang lebih bermasalah yang mungkin memerlukan perhatian yang lebih khusus.

Atas sebab apa pun, saya memilih untuk mengabaikan pedih ulu hati yang berterusan dalam hidup saya. Saya rasa bahawa saya diabaikan gejala-gejala tersebut kerana mereka telah dengan saya untuk sekian lama.

Sekarang, jenis pedih ulu hati yang saya maksudkan adalah jenis yang menyerang selepas anda telah jatuh tidur pada waktu malam. Tiba-tiba anda akan dikejutkan dengan tergesa-gesa asid dalam perut ke dalam tekak anda.

Asid menghasilkan tercekik, batuk, sensasi terbakar yang dahsyat di tekak anda, dan rasa keji dalam mulut anda.

Anda dengan serta-merta tergesa-gesa ke dapur dan mula fumbling melalui Kabinet untuk mencari satu antacid. Kemudian anda mencapai segelas air untuk cuba wach rasa busuk dari mulut anda.

Walaupun usaha-usaha anda untuk menghentikan ketidakselesaan anda berasa seolah-olah masalah akan tidak membersihkan dan anda tahu dari pengalaman bahawa anda tidak berani pergi kembali ke katil. Tetapi anda akan jadi letih. Jadi anda tentukan untuk berehat di kerusi, tutup diri dengan selimut, dan meletakkan diri anda kepada tidur sambil duduk.

Saya berpengalaman dalam situasi masa yang tidak terkira banyaknya tetapi tidak pernah meminta bantuan perubatan.

Satu malam saya mengalami kesakitan yang tidak tertanggung dalam perut saya yang mengakibatkan isteri saya bergegas saya ke bilik kecemasan. Dalam tempoh jam saya telah dimasukkan ke hospital dan sehari kemudian pundi hempedu saya telah dibuang.

Saya bawa kejadian pundi hempedu itu kerana ia akan membawa kepada penemuan sesuatu yang jauh lebih serius. Seminggu selepas pulang saya menerima Nota dari hospital memanggil perhatian kepada tempat yang mencurigakan di pangkalan saya esofagus yang menunjukkan di x-ray dari masa kejadian pundi hempedu.

Apa yang diikuti adalah satu siri ujian yang membawa kepada diagnosis kanser esofagus. Semua mereka lewat malam refluks asid episod sepatutnya telah diambil lebih serius. Saya telah beritahu masalah mendapatkan luar kawalan.

Ia mengambil suatu kebimbangan kanser bagi saya untuk bangun ke realiti yang berpotensi daripada berterusan pedih ulu hati. Hasilnya saya mula membaca dan mengkaji segala-galanya yang saya boleh mendapat tangan saya pada mengenai pedih ulu hati dan penyakit banyak yang mana ia boleh memimpin.

Tetap pedih ulu hati sebenarnya boleh menjadi sesuatu yang lebih serius seperti Barrett, Sindrom, hiatal heria, esophagitis, atau bahkan Tentera Darat GERD. Dalam peratusan kecil kes berterusan pedih ulu hati boleh menunjukkan kanser esofagus. Dalam erti kata lain, apabila anda pedih ulu hati telah berkembang kepada sesuatu kejadian yang berterusan dan kerap sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan perubatan dari seorang doktor yang berkelayakan.

10 Hingga 15 peratus daripada kita mengalami pedih ulu hati yang kronik. Jika anda berada dalam Kumpulan tersebut dan pedih ulu hati anda memelihara kepalanya 3 atau lebih banyak kali seminggu kemudian anda kebanyakannya mungkin mengalami keadaan perubatan yang lebih serius yang dirujuk sebagai Tentera Darat GERD (penyakit refluks gastroesophageal).

Salah satu penyumbang utama kepada keadaan ini adalah obesiti. Ianya juga penting untuk ambil perhatian bahawa salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk mendapatkan pedih ulu hati di bawah kawalan untuk menurunkan berat badan.

Saya tidak boleh menekankan cukup ini. Mengambil serius pedih ulu hati. Benar, antasid memberikan sedikit kelegaan. Dan terdapat pelbagai ubat tertanya-tanya lain yang boleh membantu. Tetapi jika masalah berterusan dan anda sentiasa melayan diri anda masa untuk berjumpa doktor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *