Tidak boleh kehilangan yang perut? Inilah sebabnya…

Tidak boleh kehilangan yang perut? Inilah sebabnya…

Kebanyakan orang tahu bahawa senaman adalah satu faktor yang penting dalam penurunan berat badan semulajadi, tetapi salah jenis senaman untuk orang-orang tertentu mungkin benar-benar akan menghalang mereka daripada kehilangan lemak! Orang-orang yang membawa sebahagian berat badan mereka berlebihan di bahagian bawah abdomen dalam bentuk deposit lemak pendulous kendur di bawah pinggang yang boleh bersenam terlalu banyak dan/atau terlalu keras dan benar-benar mengganggu keupayaan mereka untuk menurunkan berat badan.

Semula adrenals akan kelenjar kecil yang duduk di atas buah pinggang (“dalam” diterjemahkan kepada “di atas dalam ginjal”). Alhough mereka kecil, kelenjar adrenal akan organ-organ yang kuat dan menghasilkan hormon yang terlibat dalam banyak fungsi. Paling biasa adrenal horomones mungkin adalah adrenalin (juga dipanggil epinephrine). Anda mungkin sudah biasa dengan fungsi adrenalin, yang mobilizes badan bertindak dengan meningkatkan kadar jantung, tekanan darah mengangkat dan pernafasan, dan dengan meningkatkan edaran kepada otot-otot badan. Adrenalin juga menggalakkan pembakaran lemak untuk tenaga, supaya fungsi adrenal boleh menggalakkan penurunan berat badan dalam tempoh singkat tekanan fizikal atau pun emosi.

Kelenjar adrenal menghasilkan hormon lain yang boleh menggalakkan pertambahan berat badan walaupun. Hormon ini dipanggil kortisol, dan ia cenderung untuk menyebabkan simpanan lemak di bahagian bawah abdomen. Tidak seperti adrenalin yang dihasilkan untuk hanya jangka masa singkat, kelenjar adrenal boleh menghasilkan kortisol jangka panjang. Ini bermakna bahawa apa-apa kesan pembakaran lemak dari adrenalin akan dapat diatasi dalam jangka masa panjang oleh kesan kortisol penyimpanan lemak. Dari sudut survival, kortisol Fakulti ini bertujuan untuk menyediakan simpanan kecemasan lemak untuk tenaga apabila badan di bawah tekanan untuk tempoh masa yang panjang. Ini menyimpan lemak di bahagian abdomen yang lebih rendah akan membekalkan tenaga dan pastikan seseorang hidup jika dia perlu mengharungi tempoh yang panjang hidup di bawah keras dan keadaan yang mencabar secara fizikal. Masalahnya ialah, tekanan mental/emosi akan meningkatkan kortisol terlalu, dan individu yang menjalani kehidupan khususnya tekanan, paras kortisol tinggi yang berterusan mungkin akan merangsang pemendapan lemak perut yang lebih rendah.

Jadi apa Adakah ini mempunyai kaitan dengan senaman? Juga, bagi sesiapa yang berada di bawah tekanan emosi yang kronik dan kelenjar adrenal yang akan sentiasa bekerja terlalu keras, pengeluaran kortisol mereka sudah tinggi dan keupayaan mereka untuk menghasilkan adrenalin telah sebahagian besarnya habis. Jika anda menambah banyak senaman berat ke dalam campuran, hasil adalah lebih banyak pengeluaran kortisol. Sebagai peringkat kortisol meningkat, terdapat kecenderungan yang lebih besar dan lebih besar untuk menyimpan lemak di bahagian bawah abdomen.

Ramai orang dalam situasi ini yang berazam untuk menurunkan berat badan akan melihat ketidakupayaan mereka untuk menurunkan berat badan sebagai tanda-tanda bahawa mereka perlu bersenam lebih keras dan lebih kerap. Orang-orang ini mungkin dapat terus menurunkan berat badan secara umum, kerana jika anda akan membakar lebih banyak kalori daripada yang anda mengambil, anda akan kehilangan berat badan, tetapi mereka tidak mampu untuk menghapuskan lemak perut yang lebih rendah. Jadi mereka bekerja lebih keras, tetapi tetap lemak perut – dan mereka menjadi lebih penat dan mula kehilangan kekuatan otot-otot lengan dan kaki.

Mengapa somone kehilangan kekuatan otot-otot di tangan dan kaki? Senaman digunakan untuk institusi dan membangunkan otot, bukan? Baik, Kedai-kortisol bukan sahaja kedai lemak di bahagian bawah abdomen, ia juga merangsang kerosakan otot dan tisu lain untuk digunakan bagi keperluan tenaga serta-merta. Jadi lebih ditentukan seseorang adalah untuk bersenam lemak perut, kortisol lebih banyak dihasilkan, dan seperti yang kita katakan sebentar tadi, jika anda membakar lebih banyak kalori daripada yang anda mengambil, anda akan kehilangan berat badan, hanya dalam kes ini berat yang hilang adalah otot dan bukan lemak!

Hasilnya adalah satu Lingkaran yang menurun daripada keletihan, kehilangan otot jisim dan kekuatan, dan kadang-kadang pembangunan masalah sendi badan makan tisu itu sendiri untuk tenaga – tetapi terdapat tiada pengurangan itu lebih rendah perut lemak deposit yang memegang badan dalam rizab.

Jadi apa yang perlu seorang yang mempunyai masalah ini lakukan untuk mengurangkan perut yang lebih rendah “pooch”? Baik, pertama sekali ia adalah penting untuk mengetahui jika anda benar-benar jatuh ke dalam kategori ini, kerana kecuali seseorang yang mempunyai pengeluaran kortisol yang tinggi dan terlalu kerap diguna semula adrenals, senaman cergas masih merupakan satu daripada langkah paling berkesan kehilangan berat badan yang satu boleh.

Seseorang yang mempunyai masalah kortisol yang tinggi akan mempunyai koleksi tertentu tanda-tanda dan gejala. Pertama, seperti yang kita sebutkan beberapa kali sudah, berat badan berlebihan disimpan hampir secara eksklusif di bahagian bawah abdomen. Berat badan akan mewujudkan kawasan yang kendur di bawah pinggang itu. Seperti yang telah kita nyatakan, mungkin kehilangan otot di lengan dan kaki, dan ini mungkin tidak jelas terlihat, atau ia boleh nyata hanya sebagai ketidakmampuan untuk membina kekuatan otot-otot tersebut. Di samping itu, mereka yang dalam keletihan dan kortisol yang tinggi mungkin mempunyai sekumpulan gejala-gejala boleh termasuk Keletihan kronik, keinginan untuk makanan yang masin, perlu kafein atau perangsang lain semata-mata untuk kekal berjaga pada waktu siang, bengkak di kaki lebih rendah, pening apabila timbul dengan cepat daripada kedudukan tempat duduk, pelbagai masalah artritis, kejang di betis tersebut pada waktu malam, dan bangun kerap di tengah malam.

Jika anda jatuh ke dalam kategori ini dalam kelesuan / kortisol tinggi, senaman masih penting, tetapi anda mahu jenis senaman yang membantu anda untuk menangani tekanan, tidak bersenam yang mencipta tekanan tambahan. Bagi seseorang dengan terlalu kerap diguna semula adrenals, jenis senaman yang terbaik adalah agak rendah intensiti senaman aerobik selama 30 hingga 60 minit kira-kira 3 kali seminggu. Ini adalah senaman yang boleh anda lakukan tanpa mendapat daripada nafas dan tanpa rasa penat selepas itu. Antara pilihan untuk jenis senaman ialah berjalan kaki, Berbasikal, renang, yoga, tai chi dan aerobik berintensiti rendah. Bersenam di luar seolah-olah bermanfaat terutamanya untuk pengurangan stres, dan seterusnya mengurangkan kortisol, sekurang-kurangnya apabila terdapat ekstrem tiada suhu untuk berurusan dengan. Di samping itu untuk pergi ke satu jenis senaman berintensiti rendah, ia adalah penting untuk pastikan makan cukup protein untuk mengekalkan otot jisim. Hal ini mudah dicapai oleh kebanyakan orang, tetapi jika anda telah secara drastik mengurangkan kalori untuk mengurangkan berat badan, anda mungkin benar-benar bekerja terhadap diri anda. Hanya 3 hingga 4 auns daging, ikan, telur atau tenusu tiga kali sehari adalah mencukupi kepada otot anda. Jika anda seorang vegan, pastikan makan banyak kacang, kacang, biji benih dan makanan tinggi protein lain. Jika anda telah bekerja seperti orang gila untuk cuba menghilangkan lemak perut itu, tetapi semua anda telah berjaya mencapai rasa letih, lemah dan sakit, dengan mengurangkan intensiti senaman anda dan mengawal tekanan dengan lebih baik, anda mungkin akan mendapati bahawa lemak perut secara beransur-ansur mengecut dari sini dan anda akan melihat dan merasa hebat!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *