Tidak berkhatan menyebabkan hilang deria rasa zakar?

Tidak berkhatan menyebabkan hilang deria rasa zakar?

Statistik semasa menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 60% daripada semua orang anak lelaki yang dilahirkan di Amerika Syarikat bersunat sebelum mereka keluar dari hospital. Kebanyakan pembedahan ini dilakukan atas sebab-sebab keagamaan atau kosmetik. Dalam Akademi Pediatrik Amerika menunjukkan bahawa berkhatan adalah satu prosedur elektif yang tidak perlu dari segi perubatan. Malangnya, berkhatan boleh membawa kepada komplikasi, termasuk pengurangan sepanjang hayat sensitiviti zakar semulajadi. Walau bagaimanapun, rawatan dengan satu formula yang mengandungi zakar khusus vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk mengambil semula beberapa sensitiviti yang hilang melalui membuang kulup itu dan untuk meningkatkan keseronokan seksual.

Apa itu berkhatan?

Kulup (sarung kulit yang meliputi kelenjar, atau Ketua, zakar) ialah lapisan pelindung derma tisu. Ini lapisan nipis kulit juga bertindak sebagai pelincir yang sewaktu Pelancapan atau seks. Berkhatan adalah satu prosedur pembedahan yang mana kulup itu dibuang. Pembedahan ini biasanya dilakukan sebaik sahaja selepas kelahiran, walaupun sesetengah lelaki mempunyai kulup yang dikeluarkan kemudian.

Berkhatan yang diamalkan di banyak bahagian dunia atas sebab-sebab agama atau sebagai tradisi. Peratusan yang kecil daripada lelaki dengan keadaan zakar seperti phimosis atau balanitis memilih untuk mempunyai kulup yang dikeluarkan kemudian nanti dalam kehidupan bagi sebab-sebab perubatan – ini adalah satu kejadian yang agak jarang berlaku.

Tidak berkhatan meningkatkan kesihatan zakar?

Penyelidikan perubatan kini menunjukkan bahawa terdapat tiada manfaat perubatan untuk membuang kulup itu. Dahulu, sesetengah orang dianggap sunat untuk perkara kebersihan, kerana ia adalah dianggap menghalang pembentukan bahan asing di bawah kulit. Walau bagaimanapun, tetap membasuh sahaja yang secara amnya diperlukan untuk menghapuskan masalah ini.

Kesan-kesan sampingan berkhatan

Kesan-kesan sampingan yang pelbagai daripada berkhatan diperhatikan. Ini termasuklah:

• Parut;

• Mengetatkan kulit yang menyebabkan dibengkokkan semasa ereksi;

• Peningkatan risiko jangkitan;

• Kerengsaan;

• Kehilangan sensasi kerana pendedahan yang berterusan.

Isu-isu dengan kehilangan sensasi zakar

Kebanyakan aduan mengenai kekurangan sensasi zakar yang mencukupi datang dari lelaki yang circumcised. (Ketua) kelenjar zakar, serta kulup itu sendiri, dipenuhi hujung saraf. Tisu saraf ini penting untuk mengalami kepuasan seks. Membuang kulup itu menghapuskan banyak saraf dan mengakibatkan kerugian sebanyak pelinciran semulajadi ini. Di samping itu, mendedahkan kelenjar mencipta geseran yang berterusan melalui hubungan dengan pakaian. Ini membawa kepada penebalan tisu derma dan deadening sel-sel saraf.

Circumcised lelaki mempunyai beberapa opsyen untuk memulihkan zakar sensasi. Dalam keadaan yang drastik, sesetengah lelaki memilih untuk mempunyai kulup mereka dipulihkan – prosedur pembedahan ini mempunyai kejayaan yang terhad. Walau bagaimanapun, orang-orang yang circumcised – serta mereka yang mempunyai kulup yang utuh – boleh meningkatkan sensitiviti zakar melalui vitamin dan mineral sokongan.

Vitamin berikut sasaran saraf dan kulit dan boleh membantu untuk meningkatkan perasaan di zakar:

• Vitamin C – meningkatkan peredaran ke kawasan dan membantu ke arah mati kulit sel-sel, serta meningkatkan keanjalan dan tone;

• Vitamin D – dikenali sebagai vitamin “keajaiban” yang menggalakkan penyembuhan dan meningkatkan nada dan tekstur kulit;

• Vitamin A – membantu untuk Janakan semula sel-sel kulit dan membuat kulit licin, responsif;

• Vitamin B5 – memberi sokongan sistem saraf yang penting ke arah sel-sel saraf yang rosak di bawah permukaan kulit.

Di mana untuk mencari formula Kesihatan zakar untuk menggalakkan sensitiviti

Kebanyakan bahan-bahan ini boleh ditelan melalui makanan. Walau bagaimanapun, ramai lelaki tidak mengambil jumlah mencukupi nutrien ini untuk memberi sokongan kepada zakar. Di samping itu, makanan tambahan Pemakanan tidak biasanya well-absorbed dalam sistem pencernaan. Penyelesaian adalah untuk menggunakan formula vitamin khusus zakar yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) terus ke zakar. Formula Khas maju kesihatan yang mengandungi mentega shea dan vitamin E juga mencipta penghalang pelindung yang mengekalkan lembapan semulajadi badan dan melindungi zakar daripada sensitiviti-mengurangkan geseran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *