Tiada tenaga dan sentiasa letih? Ia mungkin dalam keletihan

Tiada tenaga dan sentiasa letih? Ia mungkin dalam keletihan

Menurut statistik, lebih ramai orang yang sedang diserang dalam keletihan setiap hari. Anda mungkin terfikir keletihan jenis ini benar-benar Apakah. Pada asasnya, ia adalah keletihan yang dialami oleh orang apabila kelenjar adrenal mereka tidak berfungsi dengan betul. Kelenjar adrenal akan kelenjar dalam badan yang bertanggungjawab dalam penghasilan pelbagai jenis hormon untuk badan menggunakan. Antara mereka menghasilkan hormon adalah adrenalin dan kortisol. Apabila badan tidak menghasilkan cukup hormon, ini boleh menyebabkan keletihan yang melampau atau Kelesuan Walaupun kronik.

Bagaimana anda tahu jika anda sedang mengalami keletihan dalam? Terdapat beberapa tanda-tanda yang anda boleh perhatikan jika anda ingin mengesahkan sama ada keletihan yang anda berasa berada dalam keletihan atau tidak. Gejala pertama adalah keletihan yang melampau. Keletihan yang melampau biasanya berlaku apabila anda mempunyai tahap tenaga yang sangat rendah dan apabila anda mudah berasa letih walaupun anda hanya akan menjalankan aktiviti-aktiviti fizikal yang ringan. Tugas-tugas seperti pembersihan bilik boleh mudah Haus anda.

Gejala lain ialah kehilangan selera makan yang boleh menyebabkan kehilangan berat badan. Kebanyakan orang dengan keletihan dalam merasakan dorongan untuk makan Walau bagaimanapun terdapat kes-kes di mana makan berlebihan juga merupakan gejala.

Dalam keletihan boleh juga dikategorikan oleh keadaan kesihatan mental seperti kemurungan. Anda berasa tertekan apabila anda sentiasa turun dan anda akan sentiasa unmotivated untuk menyempurnakan tugas-tugas anda. Kemurungan ini menjadikan orang-orang yang bimbang banyak. Secara saintifik, orang yang tertekan dan tertekan adalah orang dengan tahap tinggi kortisol dalam aliran darah. Kerana kelenjar adrenal tidak dapat mengawal jumlah kortisol dalam badan dengan betul, syarat-syarat seperti kemurungan dan kebimbangan berlaku.

Terdapat juga kes-kes dilaporkan yang menunjukkan hubungan antara dalam keletihan dan kehilangan ingatan. Orang-orang yang mengalami keletihan mendapati sukar untuk mengingati perkara-perkara yang mereka telah kerjakan. Satu kemungkinan adalah kerana tumpuan. Apabila letih, mereka kehilangan tumpuan orang oleh itu adalah lebih sukar bagi mereka untuk membayar dapat baik untuk perkara-perkara yang mereka lakukan. Kehilangan ingatan sementara bagi orang-orang yang letih boleh juga membawa kepada kes-kes kemurungan seperti ini boleh menjejaskan keseluruhan produktiviti dalam pekerjaan masing-masing.

Baran mungkin juga terjejas apabila seseorang mengalami keletihan yang dalam. Sebagai contoh, jika seseorang biasanya terbaja panjang tetapi semua tiba-tiba dia menjadi short-tempered dan cepat marah, ini adalah satu petunjuk yang baik daripada keletihan. Tidak sabar yang boleh membawa kepada keresahan dan kemarahan adalah gejala utama dan masalah yang berkaitan dengan keletihan yang disebabkan oleh kelenjar adrenal.

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan keletihan yang berlebihan. Yang pertama adalah pengambilan perangsang seperti kafein dan gula yang berlebihan. Apabila badan sentiasa dirangsang, kelenjar adrenal terpaksa bekerja keras secara berterusan. Hasilnya, mereka menjadi haus dan mereka kehilangan keupayaan mereka untuk berfungsi baik dalam jangka panjang. Kekurangan tidur juga boleh menjadi pencetus untuk dalam keletihan. Apabila orang yang tidur tidak baik pada waktu malam, dia tidak akan mempunyai cukup tenaga untuk hari berikutnya oleh itu badan beliau dipaksa melahirkan adrenalin untuk menyokong aktiviti-aktiviti harian beliau.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *