Tiada lagi Perancis perlindungan kesihatan untuk pasangan ini?

Tiada lagi Perancis perlindungan kesihatan untuk pasangan ini?

Perubahan dibuat ke atas sistem kesihatan di Perancis pada September mengenai pasangan bekerja. Langkah-langkah baru menghadkan hak-hak rakyat asing ini untuk penjagaan kesihatan percuma yang belum lagi mencapai umur berpencen dan tidak bekerja di Perancis. Kaedah-kaedah baru yang digunakan untuk semua orang asing dan bukan hanya pihak British. Berkesan pendirian Sarkozy Presiden Perancis Nicholas yang baru adalah bahawa jika anda ingin bersara 40’s atau daripada 50 ‘s yang baik tetapi tidak menjangka keadaan Perancis untuk membayar.

Perubahan kebimbangan Briton yang telah bersara ke Perancis, tidak bekerja dan sudah tidak lagi cukup untuk menerima pencen UK, yang mewakili kira-kira 6,000 orang.

Sehingga kini ekspatriat British telah dibenarkan untuk membayar caruman (8% daripada pendapatan mereka) untuk mendapatkan rawatan melalui sistem penjagaan kesihatan Perancis melalui Couverture Medicale Universelle(CMU) tetapi kebanyakan mereka sebelum ini dilindungi oleh NHS di mengambil kediaman Perancis sebelum umur persaraan dan mendapat manfaat daripada sistem penjagaan kesihatan Perancis tanpa walaupun membayar untuk itu. Ini sudah tentu adalah tidak adil kerana Perancis tidak perlu kaki Rang undang-undang daripada pesara awal hanya kerana mereka cukup kebajikan untuk melakukannya pada masa lalu.

Terdapat situasi yang sama untuk-awal bersara pasangan pada pendapatan yang rendah yang tidak dapat membuat tuntutan insurans kesihatan percuma melalui CMU lagi atau bagi mereka yang telah mencapai UK persaraan usia tetapi tidak layak untuk pencen UK.

Bagi semua orang-orang pasangan Diinsuranskan melalui CMU ini, pihak berkuasa Perancis akan memberi mereka sehingga penghujung Mac 2008 untuk mencari insurans kesihatan swasta. Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak akan menjejaskan bersara orang-orang yang menerima pencen Negeri dari UK. Mereka akan tetap insurans kesihatan mereka di Perancis melalui borang E121.

Dalam tempoh yang singkat, pendatang baru di Perancis tidak perlu bimbang kerana mereka boleh dilindungi sehingga 2 tahun dengan menggunakan E106 borang – kos ini dapat ditunaikan oleh Kerajaan UK. Penjagaan kesihatan swasta akan perlu diambil dan dibayar oleh individu-individu dalam jangka masa panjang walaupun. Perlindungan bermula pada kira-kira 1800 Euro setiap tahun bagi yang sihat 60 tahun memerlukan hanya perlindungan asas dan yang bersedia untuk membayar rawatan tertentu yang top-up sendiri. Jika orang yang sama memerlukan perlindungan penuh maka kos insurans akan sekitar 2700 Euro setahun yang Bilakah anda Bandingkan kos perlindungan perubatan peribadi di UK adalah sebenarnya masih amat berpatutan.

Thos yang tidak terjejas oleh langkah-langkah baru termasuk bekerja sendiri, bekerja dan mereka berkahwin atau hidup dengan orang Perancis. Ia adalah sama bagi orang-orang yang hidup dengan atau berkahwin dengan orang yang memiliki bentuk yang E121 atau E106.

Mata kerajaan Perancis bahawa, seperti yang ditetapkan dalam arahan EU 2004/38, ia tidak mempunyai apa-apa obligasi untuk membayar kos penjagaan kesihatan bagi warganegara EU bukan Perancis yang pernah bekerja di negara ini, dan dan tidak mempunyai sebarang obligasi untuk membolehkan mereka membayar untuk menyertai sistem insurans penjagaan kesihatan Perancis melalui CMU itu. Perancis perlu mengurangkan defisit yang ia mempunyai tertinggi awam perbelanjaan dalam Kesatuan Eropah dan memotong keluar perbelanjaan pada pendatang yang tidak menyumbang kepada Perancis ekonomi adalah salah satu cara untuk berbuat demikian.

Walau bagaimanapun, Terdapat sejumlah baik orang-orang yang datang ke Perancis yang keuzuran atau dengan syarat-syarat yang serius yang boleh dinafikan rawatan percuma. Publisiti negatif ini boleh menggalakkan pihak berkuasa Perancis untuk re-think attitide ini kepada sekumpulan orang yang khusus. Dan ada kemungkinan mereka akan membenarkan pasangan yang mengambil persaraan awal di Perancis untuk terus membayar sumbangan insurans kesihatan mereka melalui CMU itu. Kita akan tahu pasti hingga awal 2008 apabila akhir undang-undang telah diluluskan dan akan memaklumkan kepada anda sebaik sahaja kita mendengar tentang hal itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *