Thai Hom Mali nasi: Beras pilihan seluruh dunia

Thai Hom Mali nasi: Beras pilihan seluruh dunia

Nasi adalah makanan ruji rakyat Thai. Malah, “kin khao” (makan nasi) dalam bahasa Thai yang bermaksud “untuk makan”. Orang Thai mempunyai penghormatan yang besar bagi bijirin ini: melangkah padanya dianggap pantang. Pada tahun 1960, baginda Raja dipulihkan tradisi lama Diraja malahan Majlis, di mana benih padi yang diberkati akan diedarkan kepada para petani di seluruh kerajaan. Baginda tidak mengambil hanya peranan simbolik dalam memelihara kejayaan menuai padi, beliau secara peribadi telah dimulakan dan menyelia projek-projek yang pelbagai di seluruh negara untuk membantu petani mengambil keuntungan penuh dari teknologi moden dan Tempahan kemajuan dalam pertanian dan pengairan. Di Thailand, padi ditanam di kebanyakan Wilayah, walaupun kepekatan tertinggi didapati di dataran enam, iaitu: Utara atas, rendah Utara, tengah, timur laut atas, rendah timur laut dan Selatan Dataran. Disebabkan oleh keadaan tanah berbeza dan iklim, biasa setiap menghasilkan variasi-variasi yang berlainan dengan kualiti yang berbeza.

Timur Laut atas dan rendah Northeastern Dataran topographically berasingan tetapi kedua-duanya menghasilkan sama jenis beras. Kawasan ini juga turut terkenal Thai Hom Mali beras dan pulut.

Biasa Utara lebih rendah adalah kawasan pengeluaran kedua terbesar dari segi mati. Bijirin berkualiti negara, Thai Hom Mali beras, ditanam di sini.

Berasal dari Thailand, Thai “Hom Mali” beras adalah di dunia hanya tradisional terikan beras dengan Haruman semulajadi yang serupa dengan pokok pandanus. Walaupun beberapa negara-negara lain telah cuba untuk mengembangkan pelbagai ini, tiada seorang pun telah berjaya memelihara dan aroma yang berbeza, tekstur dan rasa.

Hom Thai Mali beras – “Hom” untuk aroma yang lembut dan unik – dan “Mali” untuk penampilan Melur putih adalah nama rasmi, Thailand terbaik harum nasi. Pelbagai foto sensitif. Thai Hom Mali beras terbaik ditanam di rantau Timur Laut Thailand. Kami menuai Tahunan hasil kualiti terbaik Thai Hom Mali beras: lama bijirin, Sutera putih yang licin, tulen, tekstur yang tender apabila dimasak dan wangian yang berbeza.

Thai Hom Mali beras adalah pelbagai tradisional yang pertama ditemui ditanam dalam Phanat Nikhom Daerah, Chon Buri Wilayah pada tahun 1945. Pada masa ini terdapat dua sub-varieties-Mali Khao Dok 105 dan Gor Kor 15. Sub-varieties-Thai Hom Mali beras berasal dari sebuah kampung kecil dipanggil Bang Klar Bang Nampliew Daerah, Chachoengsao wilayah di Thailand tengah. Banyak ditanam di utara dan Timur Laut Thailand, sub-varieties dua menghasilkan kualiti sama nasi wangi.

Thai Hom Mali padi mempunyai reputasi antarabangsa untuk rupa dan tekstur memasak tetapi paling penting untuk aroma yang halus lagi harum. Ianya juga bijirin yang serba-boleh sebagai memasak makanan harian yang telah menjadikannya satu prospek yang lazat untuk pengguna seluruh dunia.

Thai Hom Mali beras adalah juga sangat berkhasiat, mengandungi tinggi serat, vitamin B1. B2, niacin, karbohidrat dan protein tapi mengandungi gluten tiada, jadi allergenic. Ianya kaya dengan mineral seperti besi, kalsium dan fosforus. Dalam menonjolkan popularitinya yang meluas, Thai Hom Mali beras Antarabangsa resipi pertandingan telah diadakan untuk mempunyai resipi yang dihantar oleh individu dan institusi dari seluruh dunia, berkongsi dengan kami ciptaan mereka bijak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *