TH kesan penuaan pada gigi

TH kesan penuaan pada gigi

Beberapa ubat gigi telah mula iklan bahawa produk mereka akan menghalang penuaan di gigi dan memulihkan gigi seseorang kepada penampilan mereka ketika orang muda. Manakala perkara-perkara ini kedengaran hebat, proses penuaan menjejaskan gigi dengan cara yang sering tidak boleh dan mempunyai sedikit kaitan dengan penampilan kosmetik.

Pertama sekali, kehilangan gigi ini bukan sebahagian daripada proses penuaan biasa. Walaupun kehilangan gigi ini bukan sebahagian daripada proses penuaan, ia adalah lumrah dalam dewasa yang lebih tua daripada individu yang lebih muda. Ini adalah kerana perubahan dalam tisu-tisu lembut mulut, sistem imun yang kurang berkesan, peningkatan penyakit-penyakit sistemik dan seseorang penurunan keupayaan untuk melaksanakan kebersihan mulut yang mencukupi dan penjagaan gigi sendiri. Keupayaan penurunan ini boleh disebabkan oleh apa-apa bilangan punca. Beberapa punca-punca biasa termasuk angin ahmar, artritis, penyakit Parkinson, dementia atau Alzheimer malah. Satu lagi punca kehilangan gigi lebih tua dewasa sama sekali tiada kaitan dengan kebolehan seseorang tetapi mempunyai segala-galanya dilakukan dengan bilangan preskripsi dan ubat-ubatan yang menukarkan yang seseorang boleh mengambil. Ubat-ubat ini biasanya menyebabkan mulut kering yang boleh menyumbang kepada masalah gigi.

Secara umum, dengan usia, gigi menjadi kurang putih dan lebih rapuh. Mereka kehilangan beberapa berselerak mereka dan hanya kurang sempurna berbanding ketika gigi masih berusia 20 tahun. Perkara-perkara ini tidak dicegah, tetapi tahap umum mengotorkan boleh dikurangkan jika seseorang mengelakkan tembakau, kopi dan teh. Seperti kuku jari yang menebal dan kuning dengan usia, gigi akan dengan cara yang sama. Gigi, dentin asas boleh gelap dan walaupun kuning kerana ia adalah penebalan. Enamel pada gigi seseorang adalah agak telus dan jadi, ini menunjukkan melalui.

Satu lagi kesan sampingan penuaan adalah bahawa gigi boleh menjadi rapuh. Apabila gigi rapuh, mereka akan terdedah kepada keretakan, keretakan, dan ricih. Dengan masa, enamel pada gigi adalah tertakluk kepada memakai kerana mengunyah, pengisaran dan makanan berasid.

Punca terbesar kehilangan gigi pada orang dewasa yang lebih tua mempunyai kaitan dengan penurunan kandungan serat dan saluran darah dalam tisu-tisu gusi. Penyakit gusi bukan penyakit yang terhad kepada orang tua tetapi agak penyakit terkumpul. Jadi sementara keputusan penyakit boleh dilihat dengan lebih kerap pada orang yang lebih tua, ia bukanlah satu penyakit yang lebih biasa di kalangan warga tua. Kesan kumulatif penyakit hanya mengejar dengan mereka ketika itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *