Text4baby adalah hanya salah satu daripada program-program yang banyak untuk kesihatan yang mudah alih

Text4baby adalah hanya salah satu daripada program-program yang banyak untuk kesihatan yang mudah alih

Teknologi mudah alih akan meningkatkan tahap kesihatan di seluruh dunia yang menggunakan telefon bimbit yang mudah. Menurut sebuah artikel oleh ThirdAge.com, pengasas Microsoft, Bill Gates memberitahu mHealth sidang kemuncak minggu lepas yang dengan alat diagnostik yang murah, pesakit peringatan, dan membuat program pelalian telefon bimbit yang lebih cekap, benar-benar boleh meningkatkan kesihatan global. Gates berkata bahawa dengan telefon bimbit, seorang doktor boleh link ke sebuah klinik untuk memberi akses doktor kepada pesakit. “Lebih luas penggunaan teknologi mudah alih di seluruh dunia membangun boleh meningkatkan kesihatan dengan alat-alat diagnostik yang lebih baik dan program-program pelalian yang lebih cekap,” kata pintu pada minggu ini mHealth Summit.

Text4Baby adalah hanya salah satu daripada program-program yang banyak bagi Kesihatan bergerak

Text4Baby adalah aplikasi mudah alih percuma untuk menggalakkan ibu-ibu sihat dan anak-anak. Hampir 100,000 ibu-ibu yang baru sudah mendaftar untuk program ini. Ibu-ibu mendapatkan mesej teks setiap minggu memberi ibu-ibu baru bantuan dari kehamilan melalui tahun pertama bayi. Menurut sebuah artikel oleh Shawn Douglas, BabyChums.com, program ini telah dicipta oleh Paul Meyer, Pengerusi Voxiva. “Kita menyampaikan mesej yang terikat tempoh sehingga maklumat yang anda terima pada minggu 34 yang berkaitan dengan apa yang berlaku kepada anda pada minggu 34.”

Aplikasi mudah alih Kesihatan mendapat momentum dengan pengguna telefon bimbit kini lebih 5 bilion di peringkat global. Minggu kesihatan dan pakar-pakar Telekom berkumpul di Washington, DC bagi mHealth Summit memajukan teknologi mudah alih dalam bidang perubatan. Secara khususnya, mereka telah menolak penggunaan telefon bimbit untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang mudah alih. Kajian di Kenya menunjukkan bahawa Kenyans HIV mempunyai tahap yang lebih rendah daripada penyakit jika mereka menerima teks mingguan. Laporan PBB hari menunjukkan bahawa telefon bimbit di negara-negara membangun kini mempunyai kadar penembusan 50% hampir pada tahun 2008. Ini adalah dari hampir sifar 10 tahun yang lalu. Komputer yang masih berkurangan di negara-negara membangun tetapi dengan peningkatan liputan telefon bimbit, penjagaan perubatan yang ada kini lebih meluas.

Geran penyelidikan yang berkaitan dengan telefon mudah alih adalah hampir 500% sejak tahun 2005. Perikatan mHealth telah mengumumkan minggu lepas bahawa Hewlett Packard menderma selama dua tahun, jumlah $1 juta untuk membantu meningkatkan penjagaan kesihatan dan sistem kesihatan seluruh dunia menggunakan teknologi mudah alih.

Fokus adalah terhadap kesihatan bergerak! Apl yang lebih banyak dan lebih banyak disediakan untuk menggalakkan kesihatan, memantau penjagaan pesakit dan memberikan capaian pesakit kepada doktor dan klinik. Diagnostik ujian dan pesakit menjadi lebih juga. Sila lihat blog saya, boleh anda mendengar batuk saya sekarang? Seperti kita lanjutkan ke abad ke-21, teknologi mudah alih penjagaan kesihatan akan berkembang dengan pesat. Pada mulanya saya fikir ini akan meletakkan satu jarak yang tidak menguntungkan antara pesakit dan pemberi Kesihatan, tetapi kerana lebih banyak aplikasi boleh didapati di seluruh dunia, saya dapat melihat potensi besar yang mendapat manfaat kesihatan global. bagaimana dengan awak? Adakah anda bagi atau terhadap semua aplikasi mudah alih Kesihatan?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *