Texas firma PPS & E Global bergerak secara besar-besaran ke dalam pasaran Afrika

Texas firma PPS & E Global bergerak secara besar-besaran ke dalam pasaran Afrika

Menembak ke arah bijih besi dan logam berharga dalam industri perlombongan adalah sasaran di seluruh pasaran baru muncul di Afrika. Walau bagaimanapun, begitu juga Telekom, landasan keretapi, penjagaan kesihatan, industri pembuatan dan perkhidmatan. Data Bank Dunia telah dikumpulkan dan bersidang dan semua tanda-tanda titik ini: Inilah masanya untuk melabur di Afrika.

Lihat sahaja di firma seperti Walmart berasaskan Arkansas dan lain-lain, dan tidak syak lagi yang tergesa-gesa emas. Bank Dunia melaporkan minggu lepas bahawa terdapat keperluan semakin meningkat dan serta-merta bagi lebih banyak kuasa pengeluaran di Afrika. Dengan lebih daripada $1.6 trilion (USD) dalam KDNK bagi tahun 2008, Afrika adalah sama seperti Brazil di jumlah output. Tetapi dengan lebih daripada 1 bilion orang di benua, bilangan pelanggan Telekom melebihi RM450 juta pada tahun 2009. Kini terdapat 20 Syarikat Afrika dengan sekurang-kurangnya $3 bilion hasil pada tahun 2010. Selain itu, dengan 72 bilion dalam pelaburan langsung asing pada tahun 2008 sahaja, dan kelas pertengahan yang lebih maju dan berilmu berbanding sebelum, ramai yang percaya bahawa Afrika bakal menjadi benua besar pengguna seperti yang akan akan menyaingi India dan juga China – di bulan, tidak tahun.

PPS & E COO Jason Biermeier berkata bahawa “manakala persepsi risiko terus mengenakan pegangan kukuh pada ramai usahawan, Eksekutif berjaya mula menyedari bahawa risiko yang sebenar adalah sebenarnya agak terhad apabila kata due diligence dan pemikiran rasional bekerja.” Peter Schmid, Pengarah pasukan Afrika Actis modal, dana lindung nilai $7 bilion ekuiti swasta yang berpangkalan di London yang memfokuskan kepada pelaburan dalam pasaran baru muncul, dinyatakan bahawa mereka pelaburan pengurusan profesional adalah “sana atas alasan, pertemuan dengan pihak pengurusan setiap minggu” menambah nilai “pada setiap peringkat operasi.” Ini seolah-olah menjadi penyebut biasa bagi syarikat-syarikat yang berjaya memasuki pasaran ini.

PPS & E CEO akan Gruver menasihatkan bahawa satu-satunya cara untuk mengatasi risiko adalah “memupuk rangkaian yang kukuh dan luas, yang membolehkan penggunaan semua kenalan anda dan pasaran kebijaksanaan-ini adalah apa yang PPS & E tidak bagi pelanggan-pelanggan kami yang memerlukan infrastruktur tenaga di Afrika dan Amerika Selatan.” Kerana industri perlombongan bijih dan emas yang berkembang dalam pasaran baru muncul yang penuh dengan peluang, syarikat-syarikat seperti PPS & E dan Actis berada pada kedudukan untuk memasuki pasaran ini dengan pelan perniagaan yang kukuh, kualiti peralatan dan penghantaran yang lebih singkat – kerana mereka akan menyediakan infrastruktur dan kakitangan pada hujung depan pembangunan mereka. Terdapat lebih satu bilion bakal pelanggan di Afrika dan kelas pertengahan yang kukuh dan berkembang pengguna. Encik Schmid percaya bahawa “perniagaan yang meneroka tabiat berbelanja pengguna tersebut mempunyai kisah pertumbuhan yang memberangsangkan pada tangan mereka.”

Firma-firma ini juga bercakap banyak tentang faedah sosial ekonomi yang berkembang dengan pekerjaan yang lebih banyak dan lebih baik kesihatan dan infrastruktur. “Jangan biarkan persepsi risiko buta anda kepada potensi Sub-Saharan Afrika,” dinyatakan Schmid Encik.

PPS & E adalah pembekal penyelesaian teknologi global berasaskan Dallas yang memfokuskan kepada Kejuruteraan, perolehan, pembinaan, operasi dan penyelenggaraan penjana HFO di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut mengenai melihat persembahan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *