Tetrasodium boleh memburukkan lagi gejala-gejala ekzema

Tetrasodium boleh memburukkan lagi gejala-gejala ekzema

Tetrasodium etidronate adalah bahan yang terdapat di banyak produk-produk penjagaan peribadi yang mempunyai potensi untuk menyebabkan kesan buruk dalam penghidap ekzema. Tetrasodium etidronates dan disodium etidronate akan chelating ejen-ejen yang juga digunakan dalam softeners air dan sabun.

Kerana tetrasodium boleh merengsa untuk ke dalam kulit dan mukus membran penghidap ekzema perlu berhati sebelum menggunakan produk yang mengandungi ia. Salah satu sebab tetrasodium itu etidronate digunakan dalam sabun kerana sifatnya Awetan. Sabun komersial adalah dikehendaki untuk mempunyai tidak lebih daripada dua peratus daripada tetrasodium etidronate tetapi jumlah yang lebih kecil boleh mencetuskan gejala-gejala ekzema.

Orang-orang yang mengalami ekzema perlu menggunakan hanya produk yang mengandungi bahan-bahan semulajadi. Banyak sabun dan produk penjagaan peribadi yang lain yang akan dibilkan sebagai “semulajadi” sebenarnya mengandungi tetrasodium etidronate. Malah, ramai di antara sabun yang dijual di kedai-kedai makanan kesihatan mengandungi tetrasodium etidronate. Sentiasa menyemak bahan-bahan sebelum membeli mana-mana produk penjagaan diri. Semak dengan pengamal holistik anda untuk mengetahui mana sabun, jika ada, adalah selamat untuk anda untuk digunakan.

Mengalami ekzema perlu berhati-hati tentang sabun yang mereka gunakan. Malah, beberapa doktor perubatan dan pengamal-pengamal holistik mengesyorkan bahawa penghidap ekzema tidak menggunakan Sabun pada semua. Mereka mengesyorkan mandian itu diambil dalam air suam dan masa berlebihan di tab mandi tidak digalakkan. Penghidap ekzema perlu menggunakan pelembab sejurus selepas mandi. Pelembab yang mengandungi glycerin amat disyorkan kerana glycerin membantu kulit untuk mengekalkan kelembapan. Semasa flare-up pelembab hendaklah digunakan kerap sepanjang hari.

Selain selepas pelembab bather, penghidap ekzema adalah dinasihatkan untuk mengelakkan daripada perubahan suhu yang tiba-tiba. Jenis haba udara paksaan yang digunakan semasa musim sejuk boleh sangat merengsa dan mencetuskan gejala-gejala. Kulit yang kering, retak mudah menjadi bertambah buruk apabila udara kekurangan kelembapan. Sebab itu, penghidap ekzema perlu tidur dalam bilik dengan humidifiers pada musim sejuk apabila dipaksa haba adalah sedang digunakan.

Makanan dan bahan-bahan yang boleh mengganggu kulit sensitif termasuk sabun mandian gelembung, minyak wangi, kosmetik, petrol, Tina, bulu, bulu haiwan peliharaan, jus dari daging dan buah-buahan, tumbuh-tumbuhan dan barang kemas. Produk-produk penjagaan peribadi yang mengandungi alkohol juga perlu dielakkan. Ramai orang mendapati bahawa gejala-gejala ekzema mereka menjadi lebih teruk semasa tempoh tekanan. Sesetengah wanita mempunyai flare-ups beberapa hari sebelum haid bermula. Ia adalah penting untuk menjadi diri yang sedar dan faham apa yang mencetuskan serangan ekzema anda.

Kerana tetrasodium etidronate digunakan dalam banyak agen dan detergen Dobi, penghidap ekzema perlu menyemak label produk-produk ini sebelum membeli mereka. Tidur di atas linen katil yang telah laundered dalam pencuci yang mengandungi tetrasodium etidroante boleh mencetuskan serangan ekzema. Bekerja dengan pengamal holistik anda untuk membangunkan satu senarai produk-produk semulajadi untuk merawat ekzema anda yang tidak mengandungi tetrasodium etidronate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *