Tetingkap yang strategik dalam pasaran yang dinamik

Tetingkap yang strategik dalam pasaran yang dinamik

Apakah tetingkap yang strategik?

Tetingkap strategik jangka adalah tempoh yang terhad, mana yang “patut” antara keperluan utama pasaran dan kecekapan tertentu sebuah firma yang bersaing dalam pasaran yang adalah yang optimum. Dalam kertas ini, kami akan menggunakan kes VXL instrumen untuk menghuraikan konsep.

Apa itu perniagaan VXL’s?

Instrumen-instrumen VXL membolehkan syarikat-syarikat seluruh dunia membina infrastruktur IT yang fleksibel, selamat, terkawal dan berkesan kos. Kepelbagaian pelanggan nipis peranti membantu perusahaan mengalahkan kitaran usang desktop, sumber-sumber dalaman yang percuma daripada fungsi-fungsi yang tidak produktif, dan menyelamatkan berjuta-juta dolar yang dilaburkan di dalam sistem. Pelanggan nipis adalah model yang berteraskan pelayan berkomputer di mana perisian aplikasi, data, dan CPU kuasa tinggal pada pelayan rangkaian dan bukannya pada komputer pelanggan.Instrumen-instrumen VXL memenangi “Perkakasan IT pengeksport Anugerah tertinggi dalam kategori bebas-SSI” bagi tahun 2006-2007.
Dilema VXL di

Instrumen VXL mengetuai pengilang peranti klien yang nipis dan menguasai 11% saham dalam pasaran global. Dengan sebahagian besar jualan datang dari eksport ke AS dan EU. Syarikat sedang cuba untuk meneroka pasaran baru di India dengan peranti klien yang nipis. Pesaing seperti Wyse dan HP menawarkan pelbagai produk bukan sahaja di Barat, tetapi juga di India. Oleh itu, ia adalah masa yang terbaik bahawa syarikat mula berfikir tentang pasaran India.
Bagaimana untuk memasarkan TC di India?

Produk-produk Syarikat seperti TC23xx dan TC73xx adalah boleh dipercayai dan kos efektif. (Pelanggan nipis) TC boleh membantu dalam membasmi pelbagai kesakitan dalam pelayan yang berasaskan komputer. Ianya sangat berguna jika PKS (perusahaan kecil dan sederhana) di mana keperluan pengkomputeran yang cukup khusus. Dalam kes sektor-sektor seperti Hospitaliti, kita perlu menerokai pelbagai nilai ciri-ciri membuka supaya mereka boleh mengenakan premium. Cabaran utama berikut:

1. Bagaimana untuk menyediakan utiliti maksimum tanpa membuat produk yang terlalu banyak kompleks?

2. Bagaimana untuk meyakinkan pelanggan-pelanggan yang sedia ada untuk mengubah daripada pelanggan-pelanggan lemak kepada pelanggan-pelanggan yang nipis?

3. Bagaimana untuk memasarkan TC di India?

Sebenarnya jawapan untuk soalan ketiga akan memberi kita satu rangka kerja untuk mencari jawapan bagi soalan yang pertama dua.

Saya akan mempertimbangkan VXL mengambil Syarikat risiko yang minimum. Ianya lebih banyak produk yang berteraskan daripada pelanggan yang berteraskan. Oleh itu, produknya adalah penembusan kelas tetapi pasaran dunia itu tidak memberangsangkan. Kini, VXL pasaran produknya melalui pengedar interaksi dan pihak ketiga pelanggan seperti Priya terhad. Pendekatan ini mengurangkan perbelanjaan pemasaran tetapi pendekatan mempunyai batasan tersendiri.

Pada tahun 2005, pengedar berasaskan Mumbai Priya Ltd melabur sebanyak $2 juta (sekitar Rs 10 crore) ekuiti dalam instrumen VXL. Pelaburan adalah sebahagian daripada urusan kewangan perdagangan yang memberi VXL $9 juta (sekitar Rs 45 crore) bertujuan pada pertumbuhan pembiayaan.

VXL keturunan mencatatkan perkembangan rancangan dan strategi pertumbuhan dengan tujuan untuk meningkatkan bahagian pasaran pelanggan yang nipis kepada 25 peratus menjelang tahun 2007-2008. Ia telah inroad dalam menegak yang berbeza seperti ERP, Kesihatan, Telekom, pendidikan dan perbankan dengan senarai pelanggan termasuk Jakarta SAP Belgium, Birmingham City Hospital UK, DOT India, British Telecom, IIM Lucknow, IIT Roorkie, Haga Bank dan HDFC India dan lain-lain. Tetapi kini pasarannya banyak di bawah sasaran.
Kesedaran produk & persepsi pelanggan

Kira-kira, kita boleh membahagikan pelanggan ke dalam dua kategori:

* Tekno arif pelanggan dengan otot kewangan: jenis pelanggan, yang sudah tahu tentang produk (TC) dan kami perlu meyakinkan mereka klien yang nipis adalah pilihan yang lebih baik ke atas pelanggan yang lemak. Sebagai contoh Kumpulan Velankani akan datang-hotel 5 bintang di bandar elektronik, Bangalore. Velankani yang berada di DALAMNYA dan infrastruktur dan mereka kesedaran tentang teknologi dan pelaksanaannya. Menurut Mr. R. Shiva Kumar (Pengurus Information sistem, Velankani), pelanggan jenis ini harus lebih baik boleh didekati apabila produk di peringkat embrio. Sebaik sahaja mereka memperoleh lemak pelanggan (FC) bagi projek mereka, mereka tidak akan berminat dalam TC disebabkan untuk menukar kos. Di sini kita perlu pasaran TC sebagai alat yang bukan sahaja mengurangkan jumlah kos pemilikan tetapi juga menyediakan penyelesaian yang mudah bagi semua keperluan keselesaan.

* Kurang tekno arif dengan keupayaan pelaburan julat sederhana: pelanggan jenis ini tidak mempunyai Jabatan IT mereka sendiri. Mereka biasanya bermain selamat dan pergi teknologi pelanggan lemak digunakan oleh pemain lain dalam segmen mereka. Lebih-lebih mereka mempertimbangkan keperluan pengkomputeran adalah minimum dan tidak menjumpai pelaburan lebih menarik. Di sini, kita perlu mendidik mereka tentang pelbagai kelebihan daripada pelayan yang berasaskan komputer dan kelebihan TC berbanding FC. Jenis firma perlu dihubungi untuk menyediakan penyelesaian secara menyeluruh.

Konsepsi pasaran

Kerap, seperti pasaran berkembang, definisi asas pasaran perubahan dalam cara yang semakin membatalkan sesetengah pesaing sambil memberi peluang untuk orang lain. Trend ke arah pemasaran “sistem” produk berbanding individu sebahagian peralatan menyediakan banyak contoh fenomena ini. Kita akan membincangkan titik ini dengan bantuan daripada Docutel kes.

Docutel: Pengilang ini automatik mesin juruwang (ATM) yang dibekalkan hampir semua ATM di Amerika Syarikat sehingga akhir tahun 1974. Pada awal tahun 1975, Docutel mendapati dirinya kehilangan bahagian pasarannya kepada syarikat-syarikat komputer yang besar seperti sukar difahami, Honeywell dan IBM sebagai pengeluar ini mula melihat keperluan EFTS (dana Pindahan elektronik sistem) Jumlah Bank. Mereka menawarkan pakej peralatan yang mewakili satu sistem yang lengkap yang mana ATM ini merupakan hanya bank. Pada dasarnya kejayaan mereka adalah disebabkan oleh hakikat bahawa mereka ditakrifkan semula pasaran dalam cara yang semakin muncul untuk membatalkan Docutel sebagai pembekal yang berpotensi.
Kesimpulan

Konsepsi pasaran bukanlah hanya terhad kepada industri perbankan; aliran serupa akan dijalankan di peralatan saintifik (keluli, simen, dan Aluminium Industries), peralatan kawalan proses (ditakrifkan Siemens, Vesuvius dan SMS semula pasaran); alat Mesin peralatan industri, Pejabat & isi rumah (VXL sudah pemain) dan kawalan elektronik gear sebagai sebahagian daripada contoh-contoh lain. Dalam setiap kes, pengilang-pengilang yang asas pendekatan mereka pada pemasaran barangan perkakasan individu melihat mereka “strategik tetingkap” Tutup sebagai pengeluar yang bergerak dalam untuk mengambil kesempatan daripada peluang-peluang baru muncul sistem komputer. HP telah dimodalkan pasaran TC mencukupi berdasarkan beberapa agresif M & A. Di India syarikat-syarikat seperti teknologi HCL dan Satyam merancang untuk masukkan dalam TC pasaran sebagai pembekal penyelesaian secara menyeluruh. Wipro juga sedang meneroka peluang-peluang dalam IKS. Kita boleh mengharapkan Wipro untuk meneroka dalam segmen ini, di masa hadapan.

Apabila pertandingan semakin membesar PKS juga semakin kurus. Kebanyakan firma akan mengikuti falsafah membuat perintah pembuatan. Semua ini perlu bebas aliran bahan-bahan, maklumat dan kewangan penting. Kerana amalan ini akan berubah-ubah, pelbagai aplikasi baru dari rangkaian teknologi telah berkembang. Di sini, kita dapat melihat dalam skop VXL pembekal perundingan dan tidak semata-mata produk pengeluar.

Rujukan:

*

* Tingkap terbenam keluarga: Yang bersepadu berskala pelantar untuk membina Devices(Microsoft) pelanggan yang nipis

* Tetingkap strategik: Derek F. Abell(Journal of Marketing)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *