Tester bateri: Adakah anda tahu bagaimana elektronik bateri penguji fungsi?

Tester bateri: Adakah anda tahu bagaimana elektronik bateri penguji fungsi?

Tester bateri yang merupakan peranti yang digunakan dalam menentukan amaun caj yang ditinggalkan dalam bateri. Peranti ini membantu dalam pencegahan kegagalan bateri. Anda juga perlu memastikan bahawa bateri tidak disalahgunakan oleh berpegang kepada garis panduan pengeluar. Dengan berbuat demikian, anda akan membantu bateri anda berfungsi kepada potensi yang tertinggi. Bateri ujian adalah satu-satunya cara untuk mengesan keupayaan bateri dan Kesihatan bateri. Program pemantauan bateri yang baik yang boleh memberi amaran kepada pengguna apa-apa kemerosotan yang asas. Cara yang baik untuk memantau bateri anda adalah untuk sentiasa mengukur kapasiti.

Bagaimana ujian bateri tidak berfungsi?

Membawa satu atau dua biasanya dijumpai di tester bateri elektronik; Kancing logam yang biasanya ciri-ciri penguji dengan membawa satu jenis bateri yang tertentu. Positif (+) dan negatif (-) tiang ditekan pada stud dan kemudian menerajui dibuat untuk ditekan pada tiang yang lain. Plumbum merah dan hitam yang dipaparkan di penguji elektronik dengan dua petunjuk; menerajui hitam diletakkan ke kutub negatif (-) bateri semasa menerajui merah ditekan ke kutub positif (+). Ini adalah perihalan yang tipikal bagi membawa dawai.

Beban simulasi dicipta oleh kapasitor yang ditentukur untuk setiap jenis bateri yang disokong oleh tester ini. Inilah tipikal yang tester bateri dengan Ady dan plumbum yang tunggal. Pengiraan tempoh bateri di bawah beban simulasi dijalankan oleh litar elektronik di dalam tester. Suis berputar biasanya mengiringi penguji elektronik dengan membawa 2. Fungsi-fungsi Pilih jenis bateri yang diuji. Bagi jenis bateri yang tertentu yang sedang diuji, suis membuat pilihan kapasitor yang sesuai dan beban. Proses ini diterangkan sebagai beban realistik.

Jika bateri semasa diuji dengan beban sesuai, peratusan masa di bawah beban dinyatakan yang bateri dikira oleh tester bateri. Peratusan yang dikira adalah bersamaan dengan jumlah maksimum yang munasabah yang jenis bateri yang perlu berlama-lama. Hasil kemudiannya dikemukakan sebagai caj peratus (%) yang ditinggalkan dalam bateri. Keputusan ini akan berubah dari segi penguji pelbagai. Sesetengah mungkin menunjukkan bayaran baki sebagai berhampiran kapasiti penuh dengan penunjuk hijau. Beberapa menunjukkannya sebagai sebahagian dilepaskan menggunakan penunjuk yang kuning. Lain-lain akan menunjukkan ia sebagai hanya peratusan manakala lain-lain akan menunjukkan ini sebagai hampir dilepaskan menggunakan penunjuk yang merah. Ini adalah perihalan yang baik mengenai bagaimana kekuatan bateri sedang ditunjukkan.

Satu lagi perkara yang tahu adalah bahawa kadar pelepasan bateri berbeza dengan bateri yang berbeza. Adalah dijangkakan bahawa pelbagai bateri dikendalikan di bawah beban yang berbeza. Ciri-ciri yang baik untuk mencari di dalam bateri tester, adalah bahawa ia mempunyai keupayaan untuk memberikan pampasan bagi variasi dalam pelepasan masa dan corak. Perlu ada unsur-unsur automasi dalam penderiaan jenis bateri atau mereka harus mempunyai seting yang berasingan untuk pelbagai teknologi bateri boleh diperolehi dalam saiz bateri standard setiap. Kesimpulannya, terdapat perbezaan dalam ujian bateri yang pelbagai.

Mengetahui bagaimana fungsi penguji bateri adalah penting supaya anda tahu apa untuk look out apabila memilih peranti ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *