Terseliuh pergelangan kaki yang tidak sembuh?

Terseliuh pergelangan kaki yang tidak sembuh?

25% daripada semua kecederaan muskuloskeletak berada sprains buku lali! Apa tidak spraining buku lali yang benar-benar maksudkan? Bersama buku lali adalah terdiri daripada tiga tulang: tibia, fibula dan lereng. Tulang-tulang ini akan diadakan ke dalam kedudukan betul sejumlah ligamen.

Tisu-tisu lembut yang mengelilingi bersama membantu menstabilkan tulang supaya mereka tidak bergerak terlalu banyak dalam arah yang salah. Sprains biasanya berlaku dalam sukan tetapi kadang-kadang kita meletakkan jawatan atau aktiviti perjalanan dgn cepat dan memberikan tekanan yang tidak normal pada buku lali kami. Kebiasaannya, terseliuh yang berlaku apabila kaki semakin condong masuk atau terbalik. Ini menyebabkan kuasa-kuasa luar biasa yang regangan atau menangis ligamen yang menstabilkan bersama. Ligamen yang tercedera akan menyebabkan bengkak, bengkak dan sakit. Jika kecederaan yang teruk, mungkin ada yang patah yang hadir. Ia adalah standard bagi doktor untuk memerintahkan x-ray dan melakukan beberapa gerakan yang berbeza untuk kaki dan buku lali ke keldai ligamen yang rosak dan jika mana-mana tulang patah. Apabila tulang tidak terlibat, rehat, ais, mampatan, ketinggian, dan ubat-ubatan anti-radang biasanya melakukan silap mata tersebut.

Apabila keretakan berlaku mungkin memerlukan pembedahan. Ramai orang pulih dari buku lali sprains dengan tiada masalah, tetapi kira-kira 10% daripada buku lali sprains tidak bertambah baik dengan terapi tradisional. Dalam pesakit-pesakit ini, terseliuh buku lali adalah hanya sebahagian daripada masalah. Di bawah buku lali adalah lain bersama antara di lereng dan calcaneus yang dipanggil subtalar bersama. Oleh itu tulang lereng disambung kepada kedua-dua buku lali dan bahagian sendi subtalar. Anda boleh bayangkan bahawa jika kuasa-kuasa luar biasa yang meletakkan lereng yang kadang-kadang terdapat kerosakan sendi buku lali dan bahagian sendi subtalar. Sama seperti ligamen koyak atau rosak pada bahagian sendi buku lali, ligamen boleh rosak pada bersama subtalar.

Malangnya, ia adalah hampir mustahil untuk mengetahui perbezaan antara ketidakstabilan pergelangan kaki dan subtalar bersama ketidakstabilan oleh penilaian fizikal. Untuk menilai kerosakan, radiographs perlu dinilai dengan teliti dan beberapa penilaian bukan tradisional perlu digunakan. Meletakkan kaki di jawatan dipaksa khusus adalah perlu untuk membuka kawasan bersama untuk menilai kerosakan. Ini boleh menjadi sangat menyakitkan dan Anestetik tempatan yang mungkin perlu untuk menyelesaikan peperiksaan. Ultrasound menunjukkan menjadi cara terbaik untuk menilai kecederaan, tetapi tidak semua pusat-pusat perubatan telah modaliti ini disediakan. Jika kecederaan ini ditangkap awal, rawatan adalah kebanyakannya bukan pembedahan. Peranti immobilization berbeza dan terapi fizikal biasanya boleh menguatkan ligamen. Kadang-kadang kecederaan akan menjadi masalah kronik yang memerlukan pembedahan. Oleh kerana kecederaan ini adalah sukar untuk menilai dan sukar untuk membezakan dari kecederaan sendi buku lali, doktor anda mungkin mempunyai masa yang sukar mengenali isu. Ia adalah penting untuk berkomunikasi anda gejala dan kesakitan yang mendalam yang mungkin. Mengetahui bagaimana kecederaan berlaku dan kedudukan kaki anda berada apabila kecederaan berlaku, boleh menjadi maklumat yang sangat berguna bagi doktor untuk menentukan apakah ligamen cedera. Jika anda telah terseliuh buku lali yang tidak seolah-olah menjadi semakin baik, ia mungkin untuk tidak stabil subtalar bersama itulah punca masalah anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *