Terdapat risiko kesihatan bagi wanita yang melawat gimnasium sukan tinju di London?

Terdapat risiko kesihatan bagi wanita yang melawat gimnasium sukan tinju di London?

90 tahun terakhir dari bila wanita pertama telah dibenarkan untuk bersaing di temasya Sukan Olimpik, sukan tinju wanita dibuat memasuki pasaran pada Sukan Olimpik 2012. Ini bukan tanpa kontroversi, seperti Lennox Lewis pendapat bahawa ia adalah “tayangan aneh”. Tinju wanita itu terus masalah badai yang membahagikan pandangan awam.

Walau bagaimanapun, sikap berubah dengan jelas, dan sokongan rasmi ada juga, dengan hampir 2million £ melabur dalam skuad tinju Olimpik wanita. Ini boleh membuat perbezaan dalam membawa tinju wanita British ke arah tahap yang sama kepada negara-negara yang sudah mempunyai peninju wanita berjaya contohnya China dan Amerika.

Ramai wanita telah diilhamkan oleh pencapaian hari peninju wanita dan kini terdapat banyak tinju gimnasium di London menawarkan kelas-kelas khusus untuk wanita. Sebagai contoh, di Club sarung tangan Boxing di Hempstead Barat, dan gimnasium sukan tinju di Miguel di Bukit Herne. Tinju amatur untuk wanita adalah secara mendadak meningkat. Malah, 40% dari gimnasium sukan tinju kini menjalankan kelas-kelas yang bertujuan untuk wanita, dan 25% daripada orang-orang yang mengikuti kelab-kelab sukan tinju adalah wanita.

Ia seolah-olah sangat yang hanya beberapa tahun lalu ramai wanita akan telah bertukar dari gimnasium sukan tinju. Jadi Adakah benar-benar apa-apa asas kebimbangan?

Menurut neurosurgeon Queen Mary University, risiko kecederaan adalah tidak lebih tinggi untuk wanita berbanding lelaki. Persatuan tinju Antarabangsa pergi lebih jauh lagi dan membuat kesimpulan bahawa wanita sebenarnya mempunyai risiko yang lebih rendah daripada mengalami kecederaan yang teruk dan gegaran berbanding lelaki. Ini adalah kerana bentuk fizikal wanita wanita yang lebih mampu untuk menyerap tumbukan dan pukulan kurang merosakkan menyampaikan lebih fleksibel dan kurang otot. Terdapat Walau bagaimanapun risiko penderitaan payudara kecederaan.

Penyokong wanita tinju menekankan bahawa terdapat perbezaan yang besar antara tinju amatur dan profesional tinju. Wanita belajar untuk kotak di gimnasium tinju amatur dan ini adalah benar-benar selamat, bersaing persekitaran di mana mereka boleh belajar kemahiran tinju semasa bertujuan untuk mata, tidak bertanding dalam ‘knock out’. Terdapat juga lain-lain sukan berpotensi berbahaya yang wanita yang dibenarkan untuk bersaing dalam contoh: lawan pedang, dan ice skating, yang mempunyai risiko-risiko yang sama seperti kecederaan kepala seperti tinju amatur.

Selain itu, tinju amatur gimnasium di London mempunyai langkah-langkah keselamatan yang melindungi wanita yang baru daripada risiko-risiko seperti tinju. Ini termasuklah:
• Peraturan minor yang wanita tidak menumbuk di dada
• Pelindung topi dipakai
Sarung tangan besar • dipakai
• Pergaduhan buat untuk 3 pusingan, berlawanan 10 biasa dalam perjuangan profesional.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *