Terbukti Tips untuk penjagaan yang baru lahir

Terbukti Tips untuk penjagaan yang baru lahir

Mengetahui Bilakah bayi sakit boleh menjadi satu cabaran bagi ibu bapa yang baru. Pekerja jagaan kesihatan akan jadi digunakan untuk permintaan untuk maklumat bahawa kebimbangan ibu bapa yang tulen boleh kadang-kadang dianggap terlalu sahaja. Ia sudah cukup untuk membuat mama yang meragui naluri sendiri.

Mujurlah, ibu-bapa walaupun baru secara objektif boleh mengukur Kesihatan bayi mereka.

MINGGU SATU
Dari mula, bayi yang baru lahir perlu jururawat selama tidak kurang daripada 15 minit, 8 kali sehari selama minggu pertama kehidupan. Dengar dan anda patut mendengar bayi menelan susu. Buang bayi pertama akan di tampal hitam yang dipanggil muconium. Ini akan peralihan dari satu warna hitam-hijau untuk konsisten coklat doughey. Demi hari keempat atau kelima, ini akan kelihatan kuning. Lampin yang basah akan muncul dengan hari kedua. Menjelang akhir minggu ini, kekerapan lampin yang basah akan meningkat kepada 2 atau 3 setiap hari.

Bayi yang akan berbuat baik juga akan memberi petunjuk kepada keadaan beliau semasa minggu pertama. Terdapat sebab untuk bimbang jika bayi telah lemah refleks menghisap, sedikit atau tiada keinginan untuk jururawat dan tidak dapat mengekalkan pemakanan selama sekurang-kurangnya 15 minit, 8 kali sehari. Jika bayi jatuh tidur sebelum kejururawatan selama 15 minit, membuat klik yang kukuh apabila kejururawatan, dan telah dimpled pipi apabila menghisap, ini adalah juga tanda-tanda bahawa terdapat beberapa kesukaran. Jika corak najis tidak kemajuan dan peralihan dan tidak basah lampin dalam tempoh dua hari selepas lahir, ini adalah tidak normal. Jika gejala-gejala ini dipatuhi untuk dua hari berturut-turut, dapatkan bantuan perubatan.

AWAL
Bayi yang sihat akan terus mempunyai tanda-tanda yang sihat bagi bulan berikutnya. Setiap hari seorang bayi yang sihat akan jururawat untuk lapan sesi dan menghasilkan pergerakan usus kuning 2-4. Air kencing perlu jelas, tidak kuning, 6 – 8 kali sehari. Menyusu bayi akan mendapat kekuatan; Anda perlu melihat beberapa susu pada pemakanan dan mendengar bayi anda menelan. Kecergasan bayi anda akan meningkat serta saiz.

Walau bagaimanapun, di minggu ke-2 ke 4 ini, anda perlu membuat nota apa-apa yang luar biasa seperti bayi tidak makan sekurang-kurangnya 8 kali setiap hari, jarang atau kecil najis, terlalu sedikit basah lampin, atau jika air kencing menjadi kuning terang. Bayi anda perlu menambah berat badan dan tumbuh lagi. Bayi yang menyusu yang lemah, tidak membuat bunyi-bunyi swallowing dalam kejururawatan, menjadi lembap dan tidak mempunyai jawapan yang cepat dan tidak tidur antara feedings, adalah alasan yang membimbangkan. Jika anda perhatikan tingkah-laku ini selama lebih daripada dua hari berturut-turut, hubungi pembekal kesihatan untuk bantuan.

LIMA (5) MELALUI MINGGU KE-10
Pada peringkat ini, bayi feedings boleh turun kepada tujuh setiap hari. Ini adalah kerana bayi anda semakin meningkat keupayaan untuk memegang lebih banyak makanan. Pergerakan usus akan terus berubah dan akan menyelesaikan ke dalam corak yang sama ada najis kecil beberapa dalam sehari atau satu pergerakan usus besar setiap 2 hari. Pada bayi bayi, ini adalah perkara biasa kerana badan ini asimilasi banyak susu dengan sisa yang sedikit. Lampin basah (6-8 sehari) akan terus di frekuensi, tetapi semak untuk memastikan kencing tidak menumpukan perhatian yang kuning. Anda seharusnya dapat memerhatikan bahawa bayi anda adalah meningkatkan kesedaran beliau, yang menyusu yang lebih kuat, terdengar menelan susu sedikit titisan pada masa makan.

Minggu ke-5 ke 10 ini anda mungkin mempunyai sebab kebimbangan jika bayi anda tidak jururawat sekurang-kurangnya tujuh kali sehari atau menghasilkan jumlah lampin basah (tidak terang kuning) setiap hari. Membuat Nota Jika anak anda berhenti berat badan atau tidak tumbuh panjang. Bayi yang tidak boleh didengar menelan dan mempunyai menyusu yang lemah tidak mungkin akan mendapat cukup khasiat. Jika bayi anda menjadi lambat untuk bertindak balas, lembap dan berhenti tidur antara feedings, hubungi pembekal penjagaan kesihatan. Dua hari berturut-turut perilaku ini menunjukkan sesuatu yang tidak kena.

BAGAIMANA UNTUK MENYIMPAN SEHINGGA DENGAN ITU SEMUA
Mengetahui Bilakah bayi anda buat makan dan berapa kerap boleh cukup rumit jika anda telah beroperasi pada malam penuh yang lain. Mengharapkan yang baru, mama tidak tidur untuk melakukan ini boleh menjadi hangat. Satu penyelesaian adalah untuk menyimpan pensil dan buku nota berhampiran bayi tidur. Catatkan masa setiap pemakanan dan berubah bersama-sama dengan Nota-Nota anda. Sebagai contoh, anda mungkin menulis: “4:00 ptg, b-fed minimum 15, lampin basah – jelas, tiada tahi” Mulakan dengan lembaran yang bersih setiap hari. Tulis tarikh di bahagian atas halaman.

Sekiranya anda memerlukan untuk berunding dengan doktor anda, anda akan dapat rujukan Nota-Nota anda untuk maklumat terperinci. Inilah juga alat Ikatan yang baik untuk mama yang baru. Anda mungkin terlalu letih untuk memikirkan mengapa bayi anda menangis, tapi cepat cek Nota anda akan memberitahu anda jika ia telah terlalu lama sejak dia makan (kebuluran) atau jika beliau tidak mempunyai satu pergerakan usus (sembelit) hari itu. Ini membantu mama belajar bunyi-bunyian yang berbeza daripada bayi itu menangis. Ini juga cara yang panjang ke arah membantu mama yang baru belajar mempercayai naluri beliau apabila ia datang untuk bayi beliau.

Walau bagaimanapun, Mama lebih tua memberikan nasihat sage apabila ia datang kepada bayi yang baru lahir dan Mama baru. Beberapa minggu yang pertama adalah untuk dinikmati untuk mereka sepenuhnya. Perkara-perkara lain boleh tunggu sementara anda mengambil masa untuk mengenali bayi anda. Terlalu awal, mereka akan tidak lagi sedikit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *