Terbaik insurans perubatan atau insurans kesihatan keluarga adalah Apakah hak anda

Terbaik insurans perubatan atau insurans kesihatan keluarga adalah Apakah hak anda

Apabila ia datang untuk menyediakan insurans kesihatan untuk keluarga anda, anda mahu memberikan mereka insurans perubatan terbaik yang anda boleh. Masalahnya ialah, ia boleh menjadi benar-benar sukar untuk memahami istilah yang digunakan oleh industri insurans dan penyedia perubatan. Dengan sedikit kajian, walaupun, anda dapat memahami bagaimana berbeza keluarga pelan insurans kesihatan bekerja dan yang mana satu akan insurans perubatan yang terbaik untuk keluarga anda.

Hari ini, kebanyakan insurans kesihatan keluarga yang datang di salah satu daripada tiga pelan asas: keutamaan pembekal organisasi, organisasi penyelenggaraan kesihatan atau pusat servis. Berikut adalah bagaimana setiap insurans kesihatan keluarga ini merancang kerja-kerja:

Dalam organisasi pembekal diutamakan, dikenali sebagai sebuah PPO, syarikat insurans menawarkan rangkaian doktor dan hospital-hospital yang mana ia lebih suka untuk bekerja. Penyedia penjagaan kesihatan ini telah dipersetujui bersama dengan syarikat insurans untuk menyediakan perkhidmatan kepada ahli pelan ini – yang anda dan keluarga anda – pada kadar harga diskaun. Apabila anda membayar untuk insurans kesihatan keluarga di bawah Perjanjian ini, anda boleh memilih untuk melihat mana-mana doktor atau pakar dalam rangkaian yang anda suka, dan bukannya yang dikehendaki memilih pembekali “penjaga itu” yang dikenali sebagai “doktor penjagaan primer.”

Orang-orang yang memilih untuk menyertai sistem jenis ini biasanya perlu membayar potongan sebelum syarikat insurans mula membayar untuk perkhidmatan perubatan. Mungkin juga ada bayaran bayaran bersama atau peratusan daripada jumlah bil yang diperlukan. Ia benar-benar bergantung kepada pelan yang anda pilih. Juga, jika anda memilih untuk berjumpa doktor yang bukan sebahagian daripada rangkaian syarikat insurans, anda akan perlu membayar peratusan yang lebih besar daripada kos bahawa perkhidmatan doktor berbanding jika anda telah pergi kepada seorang doktor dalam rangkaian.

Dalam organisasi penyelenggaraan Kesihatan, dipanggil untuk HMO, ahli-ahli mesti pilih doktor penjagaan primer dan mesti mendapatkan rujukan untuk melihat pakar. Pengguna menerima perlindungan pada kos yang lebih rendah maka PPO untuk memberi fleksibiliti ini. Jika anda memutuskan pelan HMO insurans perubatan yang terbaik untuk keluarga anda, anda perlu memilih doktor penjagaan primer. Doktor ini akan melihat sebahagian daripada penjagaan kesihatan anda. Jika anda perlu untuk melihat pakar, doktor penjagaan primer akan merujuk anda kepada satu yang merupakan sebahagian daripada rangkaian HMO.

Satu kelebihan untuk HMO yang adalah bahawa keluarga Kesihatan insurans jenis ini menyediakan bagi julat lebih luas bagi penjagaan kesihatan pencegahan daripada lain-lain jenis pelan. Ini boleh membuat HMO untuk insurans perubatan terbaik untuk keluarga semakin meningkat dengan anak-anak muda yang perlukan vaksin, penjagaan gigi, pemeriksaan penglihatan dan sebagainya. Co-payments biasanya lebih kecil dan sering tidak boleh ditolak sebelum insurans akan membayar kos perubatan anda. Walau bagaimanapun, HMO biasanya tidak menyediakan perlindungan untuk keluar daripada rangkaian perkhidmatan kecuali dalam keadaan kecemasan, dan kemudian rancangan biasanya merangkumi hanya minima Perkhidmatan insurans kesihatan keluarga.
Dalam rancangan titik Perkhidmatan atau POS, banyak ciri-ciri pelan PPO dan HMO digabungkan. Seperti untuk HMO, anda mungkin dikehendaki untuk memilih seorang doktor penjagaan primer dari rangkaian syarikat insurans penyedia penjagaan kesihatan dan anda mungkin perlu mendapatkan rujukan untuk melihat pakar. Rancangan POS adalah sama seperti pelan PPO bahawa anda akan dilindungi jika anda melihat seorang doktor yang bukan sebahagian daripada rangkaian syarikat insurans. Seperti dengan PPO yang Walau bagaimanapun, mencari perkhidmatan kebanyakan rangkaian doktor atau hospital akan kos anda lebih dari poket deduktibel yang lebih tinggi dan co-payments.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *