Terapi seni yang ekspresif bagi warga tua pesakit

Terapi seni yang ekspresif bagi warga tua pesakit

“Saya hanya mendapat seluruh muzik dan biarkan ia mendapat semua yang ada di sekeliling saya.” Ini adalah cara Lorna Smith, seorang penduduk pada I. Hazel Findlay Manor Country di Saint John, Michigan, menyifatkan pengalaman beliau semasa salah satu sesi terapi muzik tetap yang ditawarkan oleh ahli terapi muzik dan bebanan Dr. Stephen Hale.

Program memudahkan penjagaan jangka panjang bagi penduduk yang mengalami Alzheimer dan lain-lain gangguan menyebabkan dementia teruk. Seperti Smith, ramai daripada penduduk ini, setiap perjuangan menentang pengurangan tahap fungsi kognitif, perk sehingga dengan serta-merta sebaik sahaja Dr. Hale bermula untuk strum guitar beliau. Tiba-tiba animasi, ramai di antara mereka mula ketawa dan tersenyum, clapping dan mengangguk-angguk kepala mereka masa irama. Manakala ramai penduduk biasanya mempunyai masalah mengekalkan tumpuan dan baki amaran, sebaik sahaja Dr. Hale bermula sesi terapi muzik mereka membuat hubungan mata dengan mudah. Apabila muzik dimulakan, bekas kelesuan dan pergolakan mereka cepat hilang.

“Terapi muzik dalam suasana penjagaan jangka panjang mempunyai nilai tertentu bagi penduduk yang menjadi terasing, ditarik balik dan tertekan,” kata Vicki Ritz, Pengarah program kejururawatan.

Pesakit-pesakit Alzheimer yang tidak hanya hidup yang telah meningkat dengan ketara oleh muzik, seni, dan tarian terapi. Rawatan yang telah ditunjukkan untuk memberi manfaat kepada orang yang mengidap pelbagai penyakit, termasuk skizofrenia, aphasia, autisme, Sindrom Tourette dan penyakit Parkinson.

Elaine Hall, yang beliau anak yang autistik, Neal, dari Rusia rumah anak yatim ketika angkat 2-tahun-lama, menjadikan misi untuk memberi terapi seni kepada kanak-kanak yang mempunyai kesukaran yang menyatakan diri mereka sendiri.

“Saya ingin mengajar teater dan tarian kepada kanak-kanak dengan autisme, Celebral Palsi,” gangguan defisit perhatian, gangguan obsessive-compulsive dan Sindrom Tourette, dia berkata, “apa yang mendapat seseorang ditendang keluar dari mana-mana yang lain.”

Hall, yang digelar “kepada kanak-kanak whisperer” kerana mainan dia untuk kanak-kanak terlibat dalam prestasi, mengasaskan projek keajaiban ini sebagai satu cara untuk menjalankan misi. Dahulu jurulatih lakonan bagi bintang-bintang filem dan televisyen Hollywood, Dewan kini memilih untuk menumpukan perhatian beliau pada golongan muda. Projek Mircale, “teater Muzikal dan program seni video untuk kanak-kanak daripada semua kemampuan yang meraikan muzik, tarian, cerita dan budaya,” menghasilkan sebuah dokumentari yang dipanggil “Autisme: The muzikal” yang HBO dikeluarkan pada tahun 2008. Filem chronicles perjuangan sekumpulan kanak-kanak autistik dan keluarga mereka kerana mereka bersedia untuk meletakkan tayangan.

“11 Minggu pertama telah jadi huru-hara, kanak-kanak benar-benar telah bersembunyi di bawah Meja dan berputar di sekitar dalam bulatan,” Dewan kembali, kemudian whispers: “maka semua tiba-tiba, mereka mula datang bersama-sama sebagai satu Kumpulan. Kami menulis permainan. Kita belajar lagu-lagu. Kami memakai pakaian. Kami tidak lagi bercakap tentang Steven yang bersembunyi di bawah meja. Kami kami katakan, ‘OK, Apakah peranan anda fikir Steven patut memainkan?’ ”

Hari ini, sebanyak tujuh puluh Universiti di seluruh negara menawarkan seni program terapi. Sebaik sahaja dianggap sebagai satu sains yang meragukan di best, terapi seni yang ekspresif kini difahami sebagai satu alat yang penting dalam proses terapeutik. Ramai penyelidik percaya bahawa ini adalah disebabkan oleh sebahagian besar saraf kesan muzik dan tarian. Irama merangsang aktiviti di bahagian otak yang mengawal fungsi kognitif. Dengan menggalakkan komunikasi dan memudahkan pembangunan kemahiran motor dan penyusunan synaptic, terapi muzik dan tarian boleh menggalakkan pemulihan selepas strok atau kecederaan otak yang teruk.

Terapi muzik juga terbukti menghasilkan kesan menenangkan badan dan minda, memperlahankan darah dan mengurangkan kadar jantung, tekanan darah, kemurungan dan kebimbangan. Oleh kerana kesejahteraan emosi memainkan peranan penting dalam penyembuhan keseluruhan, terapi seni yang ekspresif adalah begitu juga merupakan sebahagian yang penting dalam proses penyembuhan. Menari dan membuat seni dan muzik juga memberikan kesan sosial yang membantu individu berasa yakin untuk menyatakan diri mereka dan berhubung dengan orang lain di sekeliling mereka. Terapi muzik menyebutnya “kesan riak,” satu istilah yang dicipta oleh Mercedes Pavlicevic dan Gary Ansdell untuk menggambarkan keupayaan muzik, untuk menarik orang secara semula jadi dan mewujudkan persekitaran sosial yang lebih besar.

Dr. Mike Crawford, Profesor psikologi perubatan di Kolej Imperial, yang kajian kesan perubatan terapi yang kreatif, berkata bahawa pada masa Bilakah pesakit sedang bergelut dengan penyakit mereka “boleh mendapati ia sukar untuk menyatakan diri mereka menggunakan kata-kata, tetapi melalui kemahiran ahli terapi yang mungkin untuk membantu orang-orang yang berinteraksi… dengan cara yang membina, kreatif dan menyeronokkan.”

Sama ada melawan penyakit atau tidak, sesiapa sahaja boleh mendapat manfaat daripada kuasa mengubah bentuk seni.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *