Terapi Biomagnetic – sejarah penyembuhan dengan magnet

Terapi Biomagnetic – sejarah penyembuhan dengan magnet

Pada pandangan pertama, ia mungkin kelihatan bahawa menggunakan magnet untuk penyembuhan adalah satu fenomena yang baru, tetapi menggunakan magnet untuk hartanah mereka dalam penyembuhan dan regeneratif dilaporkan seluruh dunia sejak zaman purba. Rekod dari pelbagai tamadun purba yang besar yang wujud, yang menunjukkan bahawa mereka diiktiraf sifat-sifat penyembuhan magnet. Teks Perubatan Cina yang dating dari 2000 SM, buku Maharaja Kuning, menerangkan penggunaan magnet batu untuk membetulkan ketidakseimbangan dalam Qi atau lifeforce. Tulisan-tulisan dari Mesir purba merekodkan penggunaan terapi magnet oleh doktor-doktor Mesir. Satu cerita yang terkenal dari Mesir purba, berkaitan dengan bagaimana Cleopatra kerap memakai perhiasan magnet atau magnet batu sekitar dahi beliau, untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan beliau.

Orang-orang Yunani purba juga digunakan magnet bagi tujuan terapi kesihatan. Hippocrates, bapa perubatan, meneroka ciri-ciri terapeutik lodestone, sesuatu mineral magnet yang berlaku secara semulajadi. Kira-kira 200 SM, ia direkodkan bahawa doktor Yunani yang terkenal Galen menemui bahawa penggunaan magnet untuk badan dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh pelbagai masalah dan penyakit.

Berabad-abad yang awal era biasa disediakan berterusan dokumentasi kuasa penyembuhan kemagnetan. Semasa abad ke 1 iklan, pakar-pakar perubatan dari China didokumenkan kesan ke atas badan dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan perubahan dalam medan magnet bumi, menggunakan compasses sensitif untuk memantau perubahan halus ini. Kira-kira 1000 Masihi, Parsi pakar perubatan merekodkan utlization magnet untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk gout dan otot kekejangan.

Sekitar abad ke-16, bilangan kajian dan percubaan mengenai penggunaan terapi biomagnetic oleh pakar-pakar perubatan di Eropah mula meningkat, kerana kejayaan lebih banyak dilaporkan. Dalam 1530, seorang pengamal perubatan dihormati Switzerland, Paracelsus, didokumenkan kejayaan dengan pelbagai rawatan yang menggunakan medan magnet. Akhirnya, beliau telah dibuang dari jawatan sebagai Profesor perubatan di Universiti Basle, kerana kesungguhan beliau untuk mempromosi Sains ke atas agama berkaitan dengan rawatan perubatan. Dalam abad ke-17, mahkamah Inggeris terkenal doktor Gilbert direkodkan manfaat kesihatan daripada magnet. Pada abad ke-18, neraka Maximillian, paderi Jesuit, yang menumpukan hidupnya kepada kajian Sains, matematik, dan astronomi, berjaya bereksperimen dengan merawat pesakit dengan magnet baru, lebih kuat, keluli karbon, yang telah dibentuk untuk kawasan ini badan untuk dirawat.

Pada tahun 1777, Abbot Lenoble, ahli Perancis Royal Society of Medicine, telah menjalankan kajian terperinci terapi magnet. Beliau menghasilkan dan diuji terapi magnet, mengesyorkan penggunaan barang-barang kemas yang magnetik ke pergelangan tangan dan dada. Beliau replika hasil yang berjaya dalam berpuluh-puluh kes-kes biomagnetic terapi, termasuk rawatan toothaches, arthritis, kekejangan perut, dan sawan. Semasa abad ke-19, bilangan kajian saintifik terus meningkat termasuk kajian oleh Eydam 1843, Charot dan Renard pada tahun 1878, Westphal dan Gangee pada tahun 1878, Mueller pada 1879 dan Benedict pada tahun 1885.

Sejak abad ke-20, sebilangan besar biomagnetic kajian telah dijalankan di Jepun, yang telah berulang kali menunjukkan keberkesanan medan-medan magnetik di dalam rawatan pelbagai penyakit. Magnet perhiasan dijual seluruh Jepun, Eropah dan China untuk kelegaan daripada kesakitan dan kekejangan bersama, serta juga untuk fungsi peredaran darah bertambah baik. Banyak peranti biomagnetic yang dijual di Jepun adalah berdaftar dengan Kementerian kebajikan Jepun sebagai alat-alat perubatan yang rasmi. Untuk mendapatkan pendaftaran ini, peranti menjalani ujian klinikal di kemudahan kesihatan yang bertauliah untuk mengesahkan keberkesanannya.

Pada masa kini, pakar-pakar perubatan Barat dan penyelidik mencapai keputusan yang positif menggunakan medan elektromagnet untuk merawat kerosakan tisu, termasuk ulser dan terbakar teruk. Tisu lembut, sendi dan tulang kecederaan telah dilaporkan telah responsif kepada rawatan ini. Doktor di Rusia sering menggunakan magnet untuk mempercepatkan proses penyembuhan selepas pembedahan, dan untuk meningkatkan peredaran.

Walaupun terapi magnet yang secara umumnya masih dianggap perubatan “alternatif”, terutamanya di Barat, penerimaan sebagai pilihan yang berdaya maju untuk melegakan kesakitan dan peningkatan tahap kesihatan dan Kecergasan, telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. Kajian sejarah rawatan yang panjang dan terperinci, serta jumlah semakin positif bukti anekdot oleh pengguna terapi magnet, menghala ke sambungan yang ketara antara magnet dan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *